no

Michelle Pfeifferből luxuskurva lett

2009.12.03. 12:47
Az 51 évesen is dögös színésznő újra összeállt a Veszedelmes viszonyok rendezőjével, de csak egy közepes drámára futotta. Szerencsére ezen a héten támadnak a villangók és a norvég nácivadászok.

Chéri - Egy kurtizán szerelme

Húsz évvel a Veszedelmes viszonyok után ismét kosztümös szerelmi drámát forgatott Stephen Frears és Michelle Pfeiffer. Az 51 évesen is dögös színésznő nyugdíjba vonult luxuskurvát alakít a századfordulón, aki összejön egy feleannyi idős sráccal, Chérivel (Rupert Friend). A 2007-es Anyád lehetnéket lenyúló sztorira 6,4 pontot adtak az IMDb-n, 54 százalékot a Rottentomatoeson, és június óta csak 7,7 millió dolláros bevételt szedett össze. "Elegáns és kellően buja romantikus film a végzetes szerelemről" - áradozott a Hollywood Reporter, a Dallas Morning News viszont belekötött a férfi főszereplőbe: "Michelle Pfeiffer hideg és törékeny, Rupert Friendnek viszont nem hisszük el, hogy tényleg fáj neki a szakítás." Alexandre Desplat egyébként World Soundtrack Awardot nyert a film zenéjével.

Arthur: Maltazár bosszúja

Hollywood aktuális gyereksztárja, Freddie Highmore (Charlie és a csokigyár, Spiderwick-krónikák) megint rajzfilmmanóvá változik, hogy megmentse Holdviola hercegnőt és a többi villangót a gonoszok rémuralmától. Luc Besson a sorozat első részét, az Arthur és a villangókat 86 millió dollárból forgatta, és 107,9 milliót keresett vele, úgyhogy a Szállítóhóz hasonlóan ebből is trilógia lesz, az Arthur és a két világ háborúja 2010-ben kerül a mozikba. A bulizós manókkal telerakott Maltazár bosszúját Euróbában két héttel korábban láthatjuk, mint az amerikaiak, így nem találtunk sem kritikát, sem bevételi adatokat.

Törvénytisztelő polgár

Az Olasz meló rendezőjének, F. Gary Graynek is megtetszett a Taken sikere, és leforgatta a saját verzióját a szerettei halálát megbosszuló apáról, Liam Neeson helyett Gerard Butlerrel a főszerepben. A 300 egykori alsógatyás harcosa nemcsak a rablógyilkosokat akarja kivégezni, hanem a vádalkut ajánló ügyészt (Jamie Foxx) is. A forgatókönyvet Kurt Wimmer szállította, aki korábban olyan akcióorgiákat írt és rendezett, mint az Equilibrium vagy az Ultraviola. Az 50 millióból forgatott Törvénytisztelő polgár 71,6 milliós bevételt termelt október 15. óta, az IMDb-n 7,4 ponton áll, a Rottentomatoeson viszont csak 25 százalékot kapott. "Brutálisan véres leszámolás, ez a hiányzó láncszem az Operaház fantomja és a Fűrész-filmek között" - írja a New York Post, a Los Angeles Times viszont a Bosszúvágy-filmeket sírja vissza: "Charles Bronson soha nem volt olyan unalmas, mint ez a film."

Max Manus

Természetesen ezen a héten sem maradunk skandináv film nélkül. A 2006-os Las Bandidas bukása után a két rendező, Espen Sandberg és Joachim Roenning a csöcsös cowgirlök helyett komolyabb témát keresett, és a németekkel közösen forgatott második világháborús drámát. A Max Manus hőse a címszereplő norvég ellenálló (Aksel Hennie), aki Tarantino nácivadászait megszégyenítő hatékonysággal kaszabolja a németeket 2 órán át. A film 7,9 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson 86 százalékot kapott. "Igazi régi vágású, látványos háborús thriller" - lelkesedett a Guardian munkatársa, az Independent pedig azt írta, "vérbeli drámát, halálos macska-egér játékot láthatunk a bátor ellenállók és a nácik között". A Max Manus hét Amanda-díjat kapott Norvégiában, 2010-ben pedig akár a legjobb külföldi film Oscarját is elhozhatja.