Polanski új filmjét vágja a házi őrizetben

2009.12.20. 21:48
Roman Polanski legújabb filmjének végső vágását készíti házi őrizetében, mondta a rendezőt meglátogató egyik francia filozófus. Polanski azt mondta, hogy a svájci hatóságok kedvesen bántak vele elfogásakor.

Roman Polanski legutóbbi filmjének végső vágását végzi svájci házi őrizetében, közölte Bernard-Henri Levy francia filozófus a Le Matin Dimanche című svájci lapban megjelent egyik interjúban.

Levy az előző héten látogatta meg Polanskit a svájci Gstaadban lévő házában, ahol Polanski "Ghost" című filmjével volt elfoglalva. A film szerepel majd a berlini filmfesztivál hivatalos programjában, közölte Levy. A filozófus elmondta, hogy Polanski feleségével és két gyerekével tölti házi őrizetét, amely alatt fogadhat vendégeket, valamint korlátozások nélkül telefonálhat és emailezhet.

Polanski azt mondta filozófus barátjának, hogy a svájci tisztségviselők csak a munkájukat végezték, amikor szeptember 26-án letartóztatták Zürichben. Mindannyian kedvesen bántak vele, és úgy tűnt, "nagyon szégyellték", hogy a filmrendezőnek min kell keresztül mennie, mondta Levy. Polanskit december 4-én szállították át börtönéből svájci házába, ahol házi őrizetben várja a kiadatásáról szóló döntést.

Polanskit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, amikor egy filmes díj átvételére a városba érkezett. A filmrendező kiadatását Los Angeles-i ügyészek kérték, egy több mint harminc évvel ezelőtti megrontási ügy miatt.

A rendező ellen 1978-ban indítottak eljárást az Egyesült Államokban, miután Los Angelesben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A nemi erőszakkal vádolt rendező bűnösnek vallotta magát megrontás vádjában, de vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat. Polanski azóta nem lépett az ország területére. A svájci hatóságok januárban döntenek arról, hogy kiadják-e a rendezőt az Egyesült Államoknak.