Árpád
-2 °C
4 °C

Németek vették meg a Budapest Filmet

2010.01.28. 16:31
A berlini székhelyű Company Consulting & Licensing AG 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Budapest Film Kft.-ben.

A szerződést tegnap írta alá Alexander van Dülmen, az A Company vezérigazgatója és Port Ferenc. Port az adásvételi megállapodást a Budapest Film Zrt. vezérigazgatójaként szignálta, és a kft. ügyvezetői pozícióját a tulajdonosváltással egy időben átadta Poich Lórándnak, a TV2 korábbi programigazgatójának, jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A megváltozott piaci környezetben a Budapest Film Kft. fennmaradása és jövője érdekében volt szükség erős szakmai befektető bevonására, indokolta a többségi üzletrész eladását Port. A Budapest Film Zrt. egy meghívásos pályázat keretében tavaly ősszel kezdett tárgyalásokat berlini céggel.

Hosszú távon a digitális filmterjesztésé a jövő, ehhez kerestek befektetőt. A csoporton belül a forgalmazásért felelős Budapest Film Kft. tulajdonosváltásával az A Companyhez kerül az online VoD (video on demand) platformot üzemeltető Filmklik.hu és a dvd-piacon érdekelt ADS Kft. is. Az artmozihálózat ügyeit nem érinti a tranzakció.

A Budapest Film anyagi háttere

A Budapest Filmet 1987-ben filmforgalmazó és moziüzemeltető társaságként alapították. 1989 óta a cég Magyarország egyik vezető független filmforgalmazó és moziüzemeltető társaságává alakult.

A zrt.-nek a Mammut mozi pár évvel ezelőtti eladásából egymilliárd forint bevétele származott. A számottevő nyereség egy részéből felújították a Toldi mozit, a másik részéből a Corvint fejlesztették, illetve létrehoztak egy alapítványt, ami többek között a Budapest Film forgalmazási üzletágának veszteségeit finanszírozta.

Egy tízmilliós piac adta korlátok között viszont saját pénzügyi forrásból nem tudták megoldani a forgalmazási és dvd üzletága illetve leányvállalata, a stratégiai kérdést jelentő üzleti terület, a Filmklik.hu fejlesztését, ezért kerestek befektetőtársat.

Bővíteni kívánják a kft. profilját, filmforgalmazás területén is áttörő fejlesztéseket terveznek, az online szolgáltatásokra koncentrálnak, ezen belül is a Filmklik.hu fejlesztésére. A cég 20 premiert tervez, és továbbra is megtartja a független- és művészfilm-forgalmazói profilt. Az A Company emellett magyar filmek készítésében is szerepet vállal.

A kft. hagyományaihoz hűen kívánják továbbfejleszteni a társaságot, mondta az új igazgató, Poich Lóránd. Az új ügyvezető hozzátette:  Magyarország vezető független tartalomszolgáltatójává kívánnak fejlődni, ennek érdekében tevékenységüket a VoD mellett a televíziós platformok mentén bővítenék.

A Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Corvin, Művész, Puskin és Toldi mozik filmellátásában is javulást várnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?