Németek vették meg a Budapest Filmet

2010.01.28. 16:31
A berlini székhelyű Company Consulting & Licensing AG 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Budapest Film Kft.-ben.

A szerződést tegnap írta alá Alexander van Dülmen, az A Company vezérigazgatója és Port Ferenc. Port az adásvételi megállapodást a Budapest Film Zrt. vezérigazgatójaként szignálta, és a kft. ügyvezetői pozícióját a tulajdonosváltással egy időben átadta Poich Lórándnak, a TV2 korábbi programigazgatójának, jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A megváltozott piaci környezetben a Budapest Film Kft. fennmaradása és jövője érdekében volt szükség erős szakmai befektető bevonására, indokolta a többségi üzletrész eladását Port. A Budapest Film Zrt. egy meghívásos pályázat keretében tavaly ősszel kezdett tárgyalásokat berlini céggel.

Hosszú távon a digitális filmterjesztésé a jövő, ehhez kerestek befektetőt. A csoporton belül a forgalmazásért felelős Budapest Film Kft. tulajdonosváltásával az A Companyhez kerül az online VoD (video on demand) platformot üzemeltető Filmklik.hu és a dvd-piacon érdekelt ADS Kft. is. Az artmozihálózat ügyeit nem érinti a tranzakció.

A Budapest Film anyagi háttere

A Budapest Filmet 1987-ben filmforgalmazó és moziüzemeltető társaságként alapították. 1989 óta a cég Magyarország egyik vezető független filmforgalmazó és moziüzemeltető társaságává alakult.

A zrt.-nek a Mammut mozi pár évvel ezelőtti eladásából egymilliárd forint bevétele származott. A számottevő nyereség egy részéből felújították a Toldi mozit, a másik részéből a Corvint fejlesztették, illetve létrehoztak egy alapítványt, ami többek között a Budapest Film forgalmazási üzletágának veszteségeit finanszírozta.

Egy tízmilliós piac adta korlátok között viszont saját pénzügyi forrásból nem tudták megoldani a forgalmazási és dvd üzletága illetve leányvállalata, a stratégiai kérdést jelentő üzleti terület, a Filmklik.hu fejlesztését, ezért kerestek befektetőtársat.

Bővíteni kívánják a kft. profilját, filmforgalmazás területén is áttörő fejlesztéseket terveznek, az online szolgáltatásokra koncentrálnak, ezen belül is a Filmklik.hu fejlesztésére. A cég 20 premiert tervez, és továbbra is megtartja a független- és művészfilm-forgalmazói profilt. Az A Company emellett magyar filmek készítésében is szerepet vállal.

A kft. hagyományaihoz hűen kívánják továbbfejleszteni a társaságot, mondta az új igazgató, Poich Lóránd. Az új ügyvezető hozzátette:  Magyarország vezető független tartalomszolgáltatójává kívánnak fejlődni, ennek érdekében tevékenységüket a VoD mellett a televíziós platformok mentén bővítenék.

A Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Corvin, Művész, Puskin és Toldi mozik filmellátásában is javulást várnak.