Durva dolgokra is számíthatnak a nézők a szemlén

2010.02.01. 20:36 Módosítva: 2010.02.02. 09:54
A 41. Magyar Filmszemlére kevés film készült: tavaly elmaradt a Mozgókép Közalapítvány nyílt gyártási támogatásának fordulója, 800 millió forint alatt van a 16 versenyfilm teljes állami pénze. Négy elsőfilmesünk is indul, lesz vígjáték, dráma, pszichothriller, kísérleti és zenés film. Már biztos, hogy Hajdu Szabolcs mozija megy a berlini filmfesztiválra.

Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András)

Vágvölgyi B. András kritikus és Tarantino-szakértő 2003-ban írta meg első mozifilmes forgatókönyvet, 1956 ötvenedik évfordulója helyett húzódott mostanra a premier.  A 250 millió forintos költségvetés 430 millióra hízott a sorozatos leállásnak és újraindulásnak köszönhetően. A főszereplőt Nagy Zsolt alakítja, ő az 50-es évek tipikus fiatal melósa, aki a lovis-csajos-jampi közegből érkezik a forradalomba. A film egyik forgatókönyvírója Eörsi István volt, a zeneszerzők között szerepel Másik János, a vásznon még Sárosdy Lilla, Fullajtár Andrea látható. Lesz a filmben szerelem, árulás, seggcentrikus szex, valamint bérházakat és macskaköves utcákat legyaluló T54-es tank.

Bibliothéque Pascal (Hajdu Szabolcs)

Hajdu Szabolcs ötvennégy nap alatt körbeutazta és -forgatta Európát másfél évig húzódó filmjével, a Bibliothéque Pascallal. A rendező gerillamozinak tartja. Constanta, Sepsiszentgyörgy, Magyarország, Ausztria, Liverpool a magyar-német-angol koprodukcióban készült film helyszínei. A 1,5 millió euróból (418 millió forint) készült alkotást a berlini filmfesztivál már meghívta versenyprogramjába, mi is izgatottan készülünk a szemlés bemutatóra. Ez a film kapta a legtöbb MMK-s támogatást: 167 millió forintot. "Nagyobb volt a vállalás, mint a költségvetés", mondta Hajdu, aki már új tervét, a Tar Sándor műveire alapuló trilógiát készíti elő, ezért Rotterdamba utazik. Filmjét a színes víziók és a különleges történetek jellemzik továbbra is, illetve az, hogy feleségének, Török-Illyés Orsolyának adja a főszerepet. Mellette román színészek tűnnek fel a vásznon, köztük Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu. A nő Romániában egy jósnőre bízza gyermekét, hogy külföldön próbáljon szerencsét és keressen szerelmet, aminek a végállomása egy night club lesz, és el is rabolják. Az előzetesen kikerült részek alapján színes történettel lesz dolgunk szép látványvilággal.

Czukor Show (Dömötör Tamás)

"Annyira ziccerjó neve van" – replikázott Dömötör Tamás kérdésünkre, hogy miért a főszereplő, Czukor Balázs nevét kapta a filmjében lévő, Mónika-showhoz hasonló beszéltetős műsor. A filmforgatókönyvnek íródott, majd színházban félig megvalósult Czukor Show idén nyáron 14 nap alatt érte el végleges formáját. A Füst Milán Boldogtalanokján alapuló történetet egy tévéműsor felvételének idejébe és helyére alakították át, ahol a műsorvezető, az adásrendező és a producer közösen nyúlnak bele drasztikusan egy vidéki család szerelmi háromszögébe. A színdarabtól eltérően azt is megmutatják, hogyan gazdagodnak meg a tévések más emberek nyomorán: Mónika és Joshi Barat követőinek külön ajánljuk. A 109 millió forintból készült mozit 40 millióval támogatta az MMK. Dömötört megkérdeztük, hogy elsőfilmes-e, azt mondta igen, mert a Premier című moziját kópia hiányában korábban elkergették a filmszemléről.

Látogatás (Pejó Róbert)

A 2 millió euróból (549 millió forintból) forgatott Látogatás úgy indul, mint a késelős-gyilkosos filmek: négy fiatal leutazik egy tóparti házba, ahol megismerik a másik sötét múltját, aztán egy környékbeli gyerekgyilkosság is sokkolja őket. "Ez nem horror, inkább dráma thrillerelemekkel” – árulta el a rendező, Pejó Róbert. Azt nem mondjuk meg, hogy a főszereplő Gryllus Dorkát most is megölik-e. A film a Fertő-tó partján játszódik, hogy az osztrák–magyar vegyes párok konfliktusairól is szólhasson a sztori, a forgatás viszont a Velencei-tónál volt tavaly májusban. Itt kevesebb engedély kellett: a Fertő-tó védett természetvédelmi terület. A Látogatás jeleneteit 25 nap alatt vette fel Pohárnok Gergely operatőr. A büdzsé felét az osztrák koprodukciós partner állta, a svájciak 500 ezer euróval szálltak be, és csak a maradékban volt TV2-s és az MKK-s támogatás (50 millió).

Bunkerember (Zsigmond Dezső)

jomunkasember450

"Árpád jó munkásember" – ezt mindenki tudja a híres Szalacsi-videó óta. A dokumentumfilmes Zsigmond Dezső viszont a klasszikus idézetek nélkül akarta bemutatja a kocsordi atombunker-tervezőt, így a végeredmény inkább groteszkbe hajló, személyes dráma lett. Profi írókkal dolgozott: Balogh Géza már a 98-as A rózsa vére óta állandó tettestársa, Laska Pál forgatókönyv-javító pedig csak papíron számít elsőfilmesnek. Tőle tudtuk meg, hogy a Bunkerember autentikus helyszíneken, a Kocsord melletti Kishódoson és Nagyhódoson forgott tavaly ősszel. "Az MMK-tól 34 milliót kaptunk, koprodukciós partner az MTV volt, szintén 34 millóval" – mondta még arról, hogy jött össze a 85 millió nagy része. Árpádot Trill Zsolt alakítja, az apját pedig Szilágyi István (Lópici Gáspár), akit már ritkán hívnak filmezni, pedig kiváló karakterszínész. "Ennél a szerepnél mi azonnal rá gondoltunk."

Köntörfalak (Dyga Zsombor)

Két férfi, egy nő, egy tekintet, Dyga Zsombor új filmjét így lehetne röviden összefoglalni. A sikerült Tesó és a kevésbé sikerült Kész cirkusz című filmjei után a békásmegyeri rendező megmutatja, Elek Ferenc nem véletlenül tesz meg mindent, hogy levadássza Tompos Kátyát. A háromszereplős kamaradráma okosan lett elkészítve mindössze 86 millióból, mert a low budget nemcsak kifogás, hanem stílus és eszköz is lehet, pláne, ha csak 23 millióval támogatnak egy filmet. A forgatás érdekessége, hogy két részletben zajlott, először Elek Feri túlsúlyos volt, a következő etapra viszont lefogyott, lehetett mindent újravenni. Független filmes hangulat és Jack Nicholson-os Rába Roland a fordulatos Köntörfalakban. Láttuk és szerettük.

Team Building (Almási Réka)

"Négy-öt éve egy vidéki csapatépítő tréningen vettem részt" – említette meg az elsőfilmes Almási Réka rendező a film alapötletéül szolgáló eseményt, amiből A nyomozót és a Friss levegőt is producerként jegyző Pusztai Ferenc segítségével lett játékfilm. A 153 milliós, magyar-német koprodukcióban készült filmet a Normafán található szállóban vették fel, miután kétnapos csapatépítésen átestek a színészek is. A Nagy Zsolt és Fullajtár Andrea főszereplésével készülő moziban összezárták az embereket, ami mindig kedvelt közege a társadalom- és lélekábrázolásnak. A videós Péter (Nagy Zsolt) felveszi a csapaépítést, majd levetítik, ami mindenkinek iszonyúan rossz. Szeretjük a zárt közegben játszódó, feszültséggel teli, társas kapcsolatokra épülő filmeket, így ezt is várjuk, főleg, hogy Elek Ferencet, Derzsi Jánost és Kamarás Ivánt is megszívatják benne.

Ki/Be Tawaret (Molnár György)

„Ez egy terézvárosi szerelmi történet, sok burleszkjelenettel, zenével és az Elektrik Bugi Kommandóval – mondta Molnár György rendező, aki 70 millió forintból forgatott filmet a kedvenc belvárosi helyeiről Karafiáth Orsolya forgatókönyve alapján. – Szeretem ezt a kerületet, a családom 130 éve a Terézvárosban él. A film ötlete 5-6 éve született, de csak most engedhettem meg magamnak, hogy a médiából ismert arcok helyett színházi színészekkel dolgozzak. A főszereplő Schlanger András kicsit az én alteregóm lett, Kerekes Éva Vica pedig Karafiáth Orsi.” A Tawaret valójában mozifilm, a 38 milliós állami támogatást tévéfilmként kapta az MMK-tól. A 22 napos forgatás legdrágább helyszíne a Hunyadi tér volt a parkolás miatt. „Szerencsére a Nagymező utcai Instantban, vagy az Iparművészetin, ahol tanítok, ingyen forgathattunk” – mondta még Molnár. A Lostban is kulcsfontosságú egyiptomi vízilóistennek, a terhes anyákat védő Tawaretnek is köze lesz Terézvároshoz meg a szerelemhez, sőt az Állatkert vízilova is feltűnik.

A sírásó (Kardos Sándor)

siraso450

"Durva dolgokra számítson a néző, ha beül a filmemre, ez nem a megszokott moziélmény lesz" – ígéri a kísérleti filmek hazai úttörője, Kardos Sándor operatőr-rendező, aki egy célfotó kamerával és 26 millió forintos MMK-pénzzel forgatta 2008 nyarán A sírásót. Az egész film költségvetése 45 millió, ezzel az idei szemle legolcsóbb versenyjátékfilmje. Az elnyújtott és megtükrözött fejekkel operáló film nem egy temetői Mucsi Zoltán-magánszám lesz, ahogy azt adatlapja sugallja: a rendhagyó technikával bemutatott szereplőknek valójában Törőcsik Mari, Papp Alina és Anga-Kakszi István kölcsönözte a hangját. A történet gerince egy Rilke-kisregény (A sírásó), ami sajátos értelmezést kap azzal, hogy egy pofon a speciális kameratechnikával 20 másodpercig is visszhangozhat. A rendező-operatőr hasonló technikával készített Résfilmje a 2005-ös szemlén a kísérleti- és kisjátékfilmek fődíját kapta.

Szélcsend (Sas Tamás)

Sas Tamás két nagyjátékfilmje is látható a szemle versenyprogramjában. A Presszó 10 év című alkotásában 1998-as Presszó című mozijához nyúl vissza 79 millió forintból (22 milliós támogatással). A főbb szerepekben Fullajtár Andrea, Söptei Andrea és Stohl András látható. Kovács Patrícia az egyetlen, aki a régiben nem szerepelt: Kecskés Karinát próbálja helyettesíteni. Sas ebből készített 12 részt az MTV-re is. Másik filmje, a Szélcsend balatoni vitorláson játszódik, az 59 millióból forgatott pszichodráma három nő között 22 milliós támogatással készült. Kovács Patrícia ebben is játszik, mellette Pálmai Anna és Kováts Adél szerepel. A forgatókönyvet a rendező felesége, Csikesz Judit írta.

A vágyakozás napjai ( Pacskovszky József)

A rendező új, fekete-fehér filmjében egy középkorú házaspár balesetben elveszített lányuk helyébe egy ismeretlen, néma lányt fogad be, akit házvezetőnőként alkalmaznak. 115 millióból készült, 45 milliós támogatással, tévéfilmnek szánták eredetileg. Az eseményeket végig Anna szemszögéből mutatja be, akit a gyógypedagógia szakos Schefcsik Orsolya alakít. A feleség szerepében Catherine Wilkening francia színésznő látható, a férj László Zsolt. A film egy pomázi villában forgott, Szendendrén és a Duna parton. Operatőr Kardos Sándor.

Vespa (Groó Diána)

Groó Diana mozija magyar–szerb koprodukcióban készült 170 millióból, 70 milliós támogatással. Főhőse, a berekháti 12 éves Lali kártyán nyer egy motorbiciklit érő kupont, a motorért azonban el kell jutnia Budapestre. A főbb szerepekben Tóth Sándor, Nyakó Juli és Balogh Rudolf. A rendező öt évet várt második játékfilmje elkészítésére, A Csoda Krakkóban óta képzőművészeti kisfilmeket készített, meg egy dokumentumfilmet a Pető Intézetnek (Előttem az élet). A főszereplő fiút a szentesi romatelepen találták.

Már bemutatták

  • Csiribiri címmel tavaly mutatták be a mozik Rózsa János zenés családi filmjét, amely Halász Juditot ábrázolja koncertjein keresztül. Az operatőr Ragályi Elemér, a zenei rendező Bródy János volt. "Ez a film megmutatja, hogy milyennek látom én a közönséget" – mondta Halász Judit (kritika a filmről itt).
  • A Kern András és Dobó Kata főszereplésével készült Halálkeringőt szintén játsszák a mozik, bár a nézők már az elején elpártoltak tőle. Az elsőfilmes Köves Krisztián Károly thrillerjében Elza drogfüggő, kilenc hónapos terhes rendőrnő, akinek találkozása rég nem látott, gyűlölt apjával, Rustyval klausztrofób kergetőzésbe csap át (kritika itt).
  • A Poligamyt, Orosz Dénes első nagyjátékfilmjét is bemutatták, százezer nézőt fölött van. A Csányi Sándor és Tompos Kátya főszereplésével készült romantikus vígjáték a kötöttségektől félő férfiről szól, aki különös kalandok után érik meg az apaságra (kritika itt).