Mire várjunk az új Tőzsdecápákon kívül?

2010.05.12. 17:19
A szerda este kezdődő 63. Cannes-i Filmfesztivál játékfilmes programjából válogattunk. Versenyen kívül a a Woody Allen-mozit várjuk a Tőzsdecápák 2 mellett, versenyen belül pedig nemcsak a magyar Frankenstein tervet. Az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a filmek javát nálunk is bemutatják, a nyitó Robin Hood már itt is van.

Versenyen kívül mutatják be az egyik leginkább várt filmet, Woody Allen You Will Meet a Tall Dark Stranger című alkotását is szombat este. A főbb szerepekben Naomi Watts, Josh Brolin, Anthony Hopkins és Antonio Banderas látható, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos dolgozott a kamera mögött. Egy kusza szerelmi történettel van dolgunk, amiben Brolin a könyvével küszködő férj, Watts a gyereket tervező feleség, és Antonio Banderas a történetükbe lépő harmadik. Brolin anyósa pedig Woody Füles című filmjéből a természetfeletti vonalat hozza. A rendezőnek ez a negyedik filmje, ami Londonban készült. A korábbi tervek szerint Nicole Kidman is feltűnt volna benne, de helyét az angol Lucy Punch vette át. Amerikai premierje idén szeptemberben lesz.

A Tőzsdecápák 2-ben Gordon Gekko (Michael Douglas) huszonhárom év elteltével visszatér a tőzsde világába, a fesztiválon pedig ez a másik film, amit ajánlunk, miközben a versenyen kívüli kategóriát erősíti. Oliver Stone a fiatal Indyként befutott Shia LaBeouffal és Carey Mulligannel fiatalított. A 65 éves Michael Douglas alakítja a pénzügyi zseni Gordont, aki 14 év után szabadul a börtönből, és hataloméhesebb mint valaha. Lányának feltörekvő bróker vőlegényével szövetkezve életük legkockázatosabb vállalkozásába kezdenek, miközben a gazdasági válság következtében a tőzsde összeomlani készül. A magyar premier szeptember végére várható.

Doug Liman, A Bourne-rejtély rendezője újonc a fesztiválon, nevéhez a Bourne-mozin kívül a Mr. és Mrs. Smith, valamint a Hipervándor fűződik. A Fair Game politikai thriller a verseny egyetlen amerikai résztvevője. A film a lelepleződött CIA ügynökről szól, Valeria Plame-ről, aki a vele történt eseményeket könyv formájában is kiadta. Az ügynöknőt Naomi Watts, férjét Sean Penn alakítja, korábban itt is Nicole Kidman volt képben Plame szerepében, a férjet eredetileg Russell Crowe játszotta volna, Crowe így a nyitófilm szintén versenyen kívüli Robin Hood című filmjében látható. Az amerikai tesztvetítése után készült kritika csodálatos emberi drámának nevezte az alkotást, amit politikai beállítottságtól függetlenül mindenképen látniuk kell a politikai thrillert kedvelőknek.

Fair Game
Fair Game

A mexikói Biutiful című filmben a már nemzetközileg is ismert Javier Bardem a főszereplő. A Biutifult a két Oscarra jelölt Alejandro González Inárritu rendezte, aki a 21 Gramm, a Bábel és a Korcs szerelmek című filmekkel az egyik legelismertebb mexikói rendező lett. Bardem egy illegális üzleteket lebonyolító férfit alakít, találkozik gyerekkori barátjával, aki rendőr lett. A film a Korcs szerelmek óta Inárritu első spanyol nyelvű rendezése. A forgatás során Bardem hátsérülést is begyűjtött, de megérte: esélyesnek tartják az Aranypálmára.

04

A korábban már fődíjazott Mike Leigh új filmje, az Another Year néhány hétköznapi ember életéből egy évet mesél el. A főbb szerepeket Leigh kedvenc színészei alakítják: Bridget Jones apjaként ismert Jim Broadbent és a tévészínészként befutott Lesley Manville. A rendező előző filmje a 2008-as Hajrá, boldogság! volt, amit legjobb forgatókönyv kategóriában Oscar-díjra jelöltek, és maga Leigh is összesen hat jelölést gyűjtött be karrierje során, de szobrot még nem vitt haza. Az Aranypálmát 1996-ban megkapta a Titkok és hazugságok című drámáért.

05

A japán forgatókönyv író-rendező-színész Takesi Kitano Outrage címmű mozijában ismét három feladatot vállalt magára: a rendezés mellett főszereplője volt, és a forgatókönyvet is ő írta. A film a japán szervezett bűnözésről szól, konkrétan egy Otomo nevű jakuzáról. A trailer alapján ütős visszatérés ez a jakuzák világába.

Nyikita Mihalkov Oscar-díjas Csalóka napfényének a háború borzalmait bemutató, nyolcéves munkával elkészült folytatását a moszkvai kritika rosszul fogadta az április bemutató után: "Mihalkov nem mint rendező van jelen, hanem mint bürokrata" - írta például Oleg Zolotarev. A francia sajtó látatlanban azt firtatta, mit keres Sztálint éltető mű a versenyben. Az IMDb-n mindössze 3,3-as pontszámot szavaztak neki eddig az első rész 7,9-es eredménye után. Minden idők legdrágább orosz filmjének számít a maga 55 millió dollárra rúgó költségeivel, ám eddig csak 4 milliót hozott össze a mozikban.

Mahamat-Saleh Haroun csádi rendező részvétele az A Screaming Man című mozival az afrikai film visszatérését jelenti. A történet a háború sújtotta afrikai országban játszódik, főszereplője pedig egy hatvan feletti volt úszóbajnok és fia. Az alkotás kétmillió euróból készült, a címe az afrikai költő, Aimé Césaire egy költeményéből származik.

08

Franciaországból három alkotás indulhat a fődíjért, egyik a színészként is jól ismert Mathieu Amalric Tournée című komédiája. A rendezői pozíció mellett Amalric a főszereplő és a forgatókönyvíró is egyben. A film egy volt párizsi televíziós producerről szól, aki az új élet reményében mindent hátrahagyva Amerikába utazik, ahonnan egy New Burlesque nevű sztriptíztánccsoportot felkarolva tér vissza, hogy utazó műsorukkal városról városra bejárják Franciaországot. A francia mozikban június végén debütál.

09

Magyarországot Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein tervje képviseli versenyben, ezzel zárják május 22-én a fesztivált. A rendező szerint a film zárószereplése nem rontja a versenyzésben az esélyeit, maximum a reklámozást nehezíti, hisz a május 21-ei sajtóvetítésig nem eshet szó róla az újságokban. A végtermék hangvétele és stílusa eltér a Mary Shelley forgatókönyv alapjául szolgáló regényétől. A film különlegessége, hogy Mundruczó maga alakítja az egyik főszerepet Monori Lili, Frecska Rudolf és Csíkos Kitty társaságában. A rendező két éve már részt vett a versenyprogramban a Deltával, és elnyerte a filmkritikusok által odaítélt FIPRESCI-díjat.