Az új Robin Hood megosztja a kritikusokat

2010.05.13. 12:27
Ridley Scott 237 milliós Robin Hood-mozija mellé csak egy román zsarufilmet és egy teknősös dokut mertek időzíteni a forgalmazók. És a Budapestet, amiben egy pocakos brazil író nyomul Hámori Gabriellára.

Robin Hood

Ridley Scott 237 millió dollárból, 800 fős stábbal, 130 lóval és a kedvenc színészével, Russell Crowe-val forgatott grandiózus előzményfilmet Walesben a jól ismert Robin Hood-legendához. A végeredmény nagyon megosztja a kritikusokat, a Rottentomatoeson jelenleg 52 százalékon áll (mi írtunk róla jót is, rosszat is, de inkább csak rosszat). "Ridley Scott a Gladiátorral már megmutatta, milyen a jó történelmi film. Ez csak egy gyenge Robin közlegény megmentése lett", írja az Entertainment Weekly, a Hollywood Reporter kritikusának viszont bejött a film: "Scott még mindig nagyon jó, ha kastélyokat, lovasrohamot és kardvívást kell mutatni a vásznon". Crowe az Ethan Reiff és Cyrus Voris-féle első forgatókönyvben még a gonosz Robin ellen harcoló, jóságos nottinghami bíró lett volna, de ezt Brian Helgeland a rendező kérésére átírta egy teljesen szokványos Robin Hood-sztorivá, annyi különbséggel, hogy Little John (Kevin Durand) és Skarlát Will (Scott Grimes) már a Szentföldön összehaverkodnak Robinnal.

Budapest

Egy pocakos brazil béríró (Leonardo Medeiros) Magyarországra jön, és beleszeret a tanárnőjébe, Hámori Gabriellába, miközben Kálloy Molnár Péter és Cseh Zsuzsa dugást imitál az utcán. Nagyjából ennyiről szól Chico Buarque fővárosunkban forgatott filmje, ami kritikusunk szerint "egy értelmetlen film Budapestről", mert a történet kuszasága mellett "az operatőr, Walter Carvalho is csak a képeslapokról látta a várost". Tavaly májusban 500-an látták Rio de Janeiróban a Budapestet, a Lenin-szobrot úsztatós, hajóétteremben táncolós forgatásról mi is tudósítottunk, videóval.

Rendészet, nyelvészet

A 89-es bukaresti forradalom feldolgozása után zsarudrámát forgatott a 35 évesen máris agyondíjazott román rendező, Corneliu Porumboiu . A 800 ezer euróból (218,7 millió forint) készült Rendészet, nyelvészet főszereplője egy lelkiismeretes kisvárosi rendőr (Dragos Bucur), aki nem akarja tönkretenni egy drogdíler suhanc életét azzal, hogy sittre vágja, ezzel viszont magára haragítja a feletteseit. A film 7,2 ponton áll az IMDb-n, tavaly Cannes-ból két díjat hozott el, és az Erdély filmfesztiválon is Porumboiu lett a legjobb rendező.

Hihetetlen utazás

A korábban bogarakról és delfinekről forgató, a National Geographicnek is bedolgozó Nick Stringer tavaly egy cápákkal, bálnákkal és medúzákkal telezsúfolt víz alatti road movie-t készített, a főszerepben egy újszülött teknőssel. A floridai páncélos állatka a társaihoz hasonlóan először az Északi-sarkhoz, majd Afrika partjaihoz úszik el, majd onnan vissza Amerika felé, és közben nem is sejti mekkora mázlista: ez a bravúr általában tízezerből egy teknőcnek sikerül. A dokumentumfilm 6,6 pontos az IMDb-n.