Elárverezik James Bond Aston Martinját

Index, MTI
2010.06.02. 10:53
Az ezüst Aston Martin extrái közt van szögszóró, eltolható tető és gépfegyver is. Ez utóbbi nem működik, a gyűjtők mégis több mint másfél milliárd forintot fizethetnek az autóért, amelyet Sean Connery vezetett.

Elárverezik James Bond 1964-es Aston Martinját: az aukciósház által csak a "világ leghíresebb autójaként" emlegetett járműért a várakozások szerint akár ötmillió fontot, azaz 1,66 milliárd forintot is megadhatnak.

Ez az első alkalom, hogy az ezüstszínű DB5 modell széles körben elérhetővé válik. Az RM Auctions kínálatában szereplő négykerekű az első Bond-filmeknél használt két Aston Martin közül az egyetlen még megmaradt darab. A közönség Sean Conneryvel a kormány mögött láthatta a járgányt a Goldfinger és a Tűzgolyó című kémkalandokban.

Sean Connery az autóval
Sean Connery az autóval

Az október 27-én árverésre kerülő kocsi teljes "Q-felszereléssel" várja új gazdáját. Q, a brit titkosszolgálat technikai fejlesztéseiért felelős részlegének filmbeli feje gépfegyverrel, golyóálló páncéllal, nyomkövetővel, eltolható tetővel, szögszóróval, olajfúvóval és füstüveggel szerelte fel Bond luxusautóját. A film kedvéért beépített kütyük közül sok valódi, a gépfegyverek természetesen nem.

Az autót Jerry Lee amerikai rádiómágnás adja el. Ő 1969-ben 12 ezer dollárért tett szert közvetlenül a gyártótól a híres kocsira, amelyet az utóbbi negyven évben alig lehetett látni. Lee jótékony célokra fordítja az eladásból befolyó összeget.

Árverésen próbálnak megszabadulni egy másik Bond-autótól is, amit nemrégi találtal egy angol pajtában. A most piros DB4-est az eredeti DB5-ös Aston Martin helyett használták néhány jelenetnél, főleg azokban, amelyekben látszanak a 007-es kém autójába szerelt kütyük, így a gépfegyver és a katapultülés. Ezzel az autóval gyakoroltak a kaszkadőrök. Érte jóval kevesebbet kérnek, mint Bond elsőszámú Aston Martinjáért: az eladó mindössze 50 ezer fontot remél.