Brendan Fraser eljutott a mélypontra

2010.06.24. 17:07
Brendan Frasert az eheti családi vígjátékban nemcsak mobil WC-ben görgetik, de még a görények is arcon pisáljá a Drágán add a rétedetben. A heti filmpremierek között a Biszku-dokumentumfilmet is megtekinthetjük a mozikban annak ellenére, hogy a címszereplő megpróbálta betiltatni.

Drágán add a rétedet

Családi vígjáték Brendan Fraser és Brooke Shields főszereplésével, a természetvédelem érdekében. Fraser egy ingatlanügynököt alakít, akinek egy érintetlen erdő beparcellázása a feladata. Az erdő lakói azonban fellázadnak a terv ellen, és egy mosómedve vezetésével borsot törnek Fraser orra alá, hogy lakóhelyüket megvédjék a kapitalistáktól. A rendező legelső munkája a Kegyetlen játékok volt, annak második része óta pedig csak vígjátékokkal foglalkozik. A Drágán add a rétedet-tel kapcsolatban különböző mélypontokat emlegetnek a kritikusok: 1,8-as IMDb pontszámával az oldal listája szerint jelenleg minden idők 41. legrosszabb filmje, de a 14. helyezett Kis Vuk pozíciója még biztonságban van. Fraser új filmje Rottentomatoeson 6 százalékos értékelést kapott, 35 milliós költségvetését sem sikerült behoznia.

Bűn és büntetlenség

A Novák Tamás és Skrabski Fruzsina rendezésében készült magyar dokumentumfilm Biszku Béláról, az 56 utáni megtorlások egyik vezetőjéről szól, aki 1957 és 1961 között volt az ország belügyminisztere. Az MSZMP ülésein többször is felszólalt annak érdekében, hogy a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak, és több kivégzés legyen. Többek közt az ő számlájára is írható a forradalom után kivégzett 300 ember halála, valamint további húszezer bíróság elé citálása. Biszku Béla ma 88 éves, 1989-óta a politikától visszavonultan él, múltbéli tetteiről pedig most nyilatkozott kamera előtt először, de nem járult hozzá a bemutatásához. Novák készített már dokumentumfilmet a magyarországi beás kultúráról és egy alig ötven lelkes falu életéről, valamint producere volt a világháború alatt a zsidókat önfeláldozóan védő Domonkos Miksáról készített dokumentumfilmnek. A Bűn és büntetlenséget az Uránia moziban vetítik. Bakos Edit, a mozi vezetője a jövő héten határoz arról, hogy Biszku tiltakozása ellenére programján tartja-e a filmet, mivel az elmaradt díszbemutató óta a Bűn és büntetlenséget jelenleg Szentendrén és a szolnoki TISZApART moziban is vetítik.

Mediterrán finomságok

Spanyol vígjáték tavalyról, ami a trailer alapján hazájához hűen igazi déli temperamentummal megáldott alkotás. A szereplők táncolnak, főznek, nevetgélnek, veszekednek, isznak, romantikáznak és lazsálnak, mindezt spanyolos hevességgel. A főszereplő Sofia, akit a főként spanyol sorozatokban feltűnő Olivia Molina alakít, bizony a világ legjobb szakácsa. A film az ő története, és azé a két férfié, akik segítségére voltak, hogy legendává válhasson. Sofia szülei éttermének konyháján hosszú éveket töltött, ahol megtanult igazi szakáccsá válni, a két említett férfi pedig férje, valamint mentora, aki egyben szeretője. A rendező Joaquín Oristrell vígjátéka erről a szerelmi háromszögről szól, amit körbevesz a főzés iránti szenvedély.

Szerelem és egyéb bűnök

A szerb rendező, Stefan Arsenijevic 2008-as szerb-osztrák-német-szlovén koprodukcióban készült romantikus drámája, egy helyi gengszternél könyvelőként dolgozó nőről szól Új Belgrádban. Megpróbál kitörni ebből az életmódból, és változtatni, ezért egy nap gondol egyet, és felmarkolja munkaadójának egy teljes havi védelmi pénzét. Úgy dönt, hogy elhagyja az országot és mindent alaposan kitervel. Amivel azonban nem számolt az a szerelem, ami még aznap rátalál, egy nála 10 évvel fiatalabb férfi képében. A nap végére döntenie kell, hogy véghez viszi a tervét, vagy itt marad újdonsült szerelmével. A filmet a Művész, a Puskin és az Uránia mozikban vetítik.