Minden kritikus szidja Shyamalan új filmjét

2010.07.29. 10:05
Frissebb (1)
Minden újság gyalázza Az utolsó léghajlítót, a kritikusok szerint még Uwe Bollnak is volt jobb filmje ennél. Adam Sandler újra fingós vígjátékkal támad, a Disney pedig a Pocahontas után a Pán Péterhez is csinált folytatást. Premierek.

Az utolsó léghajlító

M. Night Shyamalan a Hatodik érzék óta nem forgatott jó filmet: a kritikusok két éve Az eseményt szedték szét, most meg az animesorozatból készített kungfu-fantasyjét, az Utolsó léghajlítót gyalázzák. A 150 milliós költségvetésből forgatott popcornmoziban a négy őselem a főszereplő: a víz és a föld őrei a címbéli léghajlítóval fognak össze a gonosz tűzurak ellen. A Boston Globe "szörnyű és érthetetlen akciófantasy"-nek nevezte, az Associated Press szerint "ötletek nélküli, zavaros és lélektelen szemét", a Variety kritikusa pedig így dühöngött: "Elképesztően rossz film, igazi ökölcsapás az agynak, pedig a népszerű animesorozat után többet vártunk volna egy rajzfilmszerű ostobaságnál." A film július 1. óta 151 milliós bevételt termelt, az IMDb-n 4,3 ponton áll, a Rottentomatoeson viszont csak 8 százalékot kapott (itt még Uwe Boll is beelőzi Shyamalant: a Blackwoods 11 százalékos). Érdekesség, hogy az eredeti sorozat után Shyamalan filmjének is Avatar lett volna a címe, de miután a Fox ezt a szót levédette James Cameron Avatárja számára, az indiai rendezőnek új címet kellett keresnie.

Nagyfiúk

A kritikusok nem voltak túl kíméletesek Adam Sandler és 43 évesen is dögös Salma Hayek új vígjátékával sem, amiben a régi iskolai kosárcsapat tagjai felnőttként újra találkoznak, hogy a régi edzőjük temetése ürügyén ökörködős-fingós családi hétvégét szervezzenek. Dennis Dugan rendező 80 millió dollárból forgatta le a filmet, és már 155,7 milliónál jár, a Rottentomatoeson viszont csak 11 százalékot kapott, az IMDb-n pedig 5,6 ponton áll. "A Nagyfiúk pont olyan szörnyű, mint a családi videók. Durván szentimentális, tele van rossz viccekkel, és az operatőr mindig rossz szögben tartja a kamerát" - írja a Los Angeles Times, a New York Post kritikusa meg így akadt ki: "Az egyik jelenetben Adam Sandler banánnal dobálja Roy Schneidert. Én rothadó gyümölcsöket vágnék hozzájuk". A filmben egyébként Sandler két kislánya, Sadie Sandler és Sunny Sandler is szerepeltek, de nem kaptak fizetést.

Csingiling és a nagy tündérmentés

Külföldön csak dvd-n jelent meg, mi viszont már moziban is láthatjuk a Disney új rajzfilmjét, ami a Pán Péter-történetekből megismert Csingiling nevű tündér saját meséje. A rendező a kasszasiker rajzfilmek folytatásaira szakosodott Bradley Raymond volt, aki olyan meséket jegyez, mint a Pocahontas 2, a Notre Dame-i toronyőr 2 vagy az Oroszlánkirály 1½. A Csingilingben egy apuka a pénz és a hírnév reményében elfog egy tündért, a kislánya viszont összebarátkozik a repkedő lényekkel, és megszervez egy túszmentő akciót. IMDb átlaga még nincs a filmnek, kritikát sem találtunk róla.