Sean Connery 80

2010.08.25. 20:11
Ma nyolcvanéves Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész, a 007-es ügynök első és legjobb megformálója. Bár egy aszteroidát is elneveztek róla, filmes díjból kevesebbet kapott, mint amennyit megérdemelt volna. Összegyűjtöttük a legjobb filmjeit.

A valaha volt szuperügynök soha nem tudta levedleni régi gúnyáját, mindig a sármos macsót látták benne, aki leszámol bárkivel és elintéz bármit. Azon kevés színészek egyike, akinek ez bármilyen korban jól áll.

A markáns Bond-karakter megalkotójának élete abszolút botránymentes volt néhány nőknek osztott pofontól és egy egyhónappal ezelőtti adócsalásgyanútól eltekintve. Sir Sean Connery Edingburghben született szegény skót családban, az iskolát hanyagolta, segédmunkás volt, életmentőként, koporsófényesítőként és modellként is próbálkozott. Jelentkezett a Mr. Universum versenyre, 1953-ban bronzérmes lett. Focistaként akart pénzt keresni, de amikor 23 évesen szerződtette volna a Manchester United, nemet mondott, mert már belekóstolt a színházi életbe.

sean-connery-aston-wallpaper

Első filmszerepében, a Lilacs in the Springbenn nem látható a neve a stáblistán. 1958-ban lett meg az első ismertebb mellékszerepe a Lana Turner főszereplésével készült Another Time, Another Place-ben. A Bonddal lett világhírű egy csapásra 1962-ben, ami aztán sokáig kísérte a pályáját. Később az akciófilmeken kívül Hitchcock-thrillerben, drámában és mesefilmben is szerepelt, a legnagyobb rendezőkkel, elismert színészekkel.

Az Aki legyőzte Al Caponét című DePalma-filmért 1988-ban a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-szobrot vette át. Ezenkívül inkább életműdíjakat kapott: 1990-ben ezzel jutalmazta a Brit Filmakadémia, 1996-ban a Golden Globe-ot is hazavihette, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet.

Büszke arra, hogy skótnak született, és a skótok is büszkék rá. Edinburgh városának díszpolgára lett, a skót parlament edinburghi épületének lifthangját is tőle kölcsönözték. A brit lovagi címre 1997-ben terjesztették fel, de akkor kihúzták a nevét a listáról, mert nyíltan támogatta a skót függetlenségi mozgalmat. Végül II. Erzsébet királynő 2000-ben a közvélemény nyomására lovaggá ütötte, azóta jár neki a Sir megszólítás.

1962-ben, a Dr. No-ban mutatkozott be először James Bondként: szerepelt az Oroszországból szeretettel (1963), a Goldfinger (1964), a Tűzgolyó (1965), a Csak kétszer élsz (1967), a Gyémántok az örökkévalóságnak (1971) és 12 év szünet után a Soha ne mondd, hogy soha (1983) című epizódokban. Az első rész, a Dr. No forgatása előtt nem Connery volt az első, akit kinéztek a producerek. Cary Grantet szerették volna megnyerni, de a színész öregnek érezte magát. Roger Moore az Angyal sorozat forgatása miatt nem tudott igent mondani. Albert R. Broccoli választása azután esett Conneryre, hogy megnézte A kertész és a kis emberkéket: lenyűgözte, ahogy bunyózott a filmben. (A trailerben Ursula Andressnek 2:14-nél mutatja meg az izmait.)

A 70-es években kevesebb filmekben szerepelt, de még jól csengett a neve. A Gyilkosság az Orient expresszen című Agatha Christie-adaptációt rendező Sidney Lumet all star csapatot akart leszerződtetni a filmre, és úgy gondolta, ha már megvan Connery, a többi is sínen lesz. Ez be is jött: Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave és Michael York is elvállalta. A havazásban rekedt címbeli vonatban Hercule Poirot detektív egy többszörös késszúrásos gyilkosság után nyomoz.

Sean Connery 44 évesen Robint Hoodot is eljátszotta. Marian nála is idősebb volt: 47 éves. (Így már nem is tűnik soknak a 2010-es film Russell Crowe-Cate Blanchett párosa 46 és 41 évesen.)  A Robin és Marian című film a megszokott történetet követi, Little John és Hood visszatér a keresztes hadjáratból, és a sherwoodi erdőből törik a borsot János király orra alá, miközben Audrey Hepburnt próbálják megmenteni. A producerek eredetileg azt akarták, hogy Connery legyen Little John, Albert Finney pedig Robin Hood.

A nyolcvanas évek fellendülést hoztak a karrierjében, az öregedés csak jót tett neki. Peter Hyams Gyilkos bolygójában 1981-ben félig fekete szakállal játszott, azért érkezett a Jupiter egyik holdjára, hogy kivizsgáljon néhány fura eltűnést. Az R kategóriás sci-fi 17 millió dollárt termelt.

Végül csak egy maradhat. Erre a bölcsességre tanította meg az örök Hegylakót, Christopher Lambertet Sean Connery 1986-ban. A vívás és a bölcsesség egyszerre állt jól a sportos úrnak, és hiába nem ez a legjobb film a világon, mégis klasszikusnak mondható. Nem akármilyen siker lett, négy folytatást is megélt, tévésorozat is lett belőle.

Ebben az évben mutatták be az olasz Umberto Eco regényéből, A rózsa nevéből készült izgalmas kolostorkrimit, amelyet Jean-Jacques Annaud rendezett. A könyvekkel bíbelődő ferences, Sean Connery köré a kor legkomolyabb díszletét építették fel. A kilenc forgatókönyv-vázlaton átesett középkori sztori nagyon feküdt Connerynek, ez az egyik legjobb alakítása. Persze eleinte most sem őt akarta a rendező, mert mindig Bond jutott róla eszébe, Robert De Niro, Jack Nicholson, Michael Caine és Paul Newman neve is felmerült.

Kisebb, de annál fontosabb szerepet kapott a színész Brian De Palma Aki legyőzte Al Caponét című gengszterfilmjében. Kevin Costner mögött, Robert De Niro mellett játszott, és megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart és Aranyglóbuszt.

A kilencvenes években a nyolcvanas évek karakterszerepei főszerepekre cserélődtek. Az 1990-es, Vadászat a Vörös Októberre című tengeralattjárós filmben szovjet kapitányként fehér parókát viselt. A Tom Clancy regényéből készült produkció forgatókönyvét Connery eredetileg nem találta realisztikusnak, főleg a hidegháború utáni időkben, de mivel épp visszautasította a Rosencrantz és Guildenstern halott egyik főszerepét, újra próbálkoztak nála, és elvállalta.

Steven Spielberg nagyon szeretett volna egy 007-es filmet készíteni, de nem kapta meg a jogokat, így lett Indiana Jones apja James Bond, pedig közte és Harrison Ford között csak 12 év a különbség Az utolsó kereszteslovagban. Spielberg mindig Conneryt akarta a szerepre, bár vésztartaléknak azért ott volt Gregory Peck és Jon Pertwee. A rendező eleinte el sem mondta George Lucasnak, kit szeretne megnyerni Ford apjának, hagyta, hogy bogaras figuraként írják meg a karaktert. Conneryt Golden-Globe-ra jelölték.

Utolsó nagy sikere A szikla volt. Michael Bay 1996-ban pörgős akciófilmet készített az Alcatraz zárt rendszerében Nicolas Cage és az akkor 66 éves Connery főszereplésével. Utóbbi volt a joviális nagypapa, aki képes bármikor megszökni a világ legszigorúbb, legzártabb börtönéből. Persze megint brit ügynököt alakít, tökösen. Kedvenc jelenetünkben a lányával beszél, amikor megjön az FBI, ő meg csak ül, később bekommandózik a börtönbe.

2003 óta nem szerepel filmekben. Nem azért vonult vissza, mert már senki nem volt rá kíváncsi, hanem mert így döntött. A Gyűrűk urát is visszautasította, az Indy 5-re is nemet mondott. Utolsó mozifilmje, a 2003-as A szövetség is szépen termelt nemzetközileg a kasszáknál, habár a forgatás nem volt bonyodalommentes, összebalhézott néhányszor a rendező Stephen Norringtonnal.

Jelenleg második feleségével, a francia-marokkói Micheline Roquebrune festőnővel él a Bahamákon. Első házasságából született fia, Jason szintén színész, de közel sem olyan sikeres. Sean Connery megírta emlékiratait is, a címe: Skótnak lenni.