Vanessa Paradis nem hagyja magát

2010.08.26. 15:15
A Step Up 3d-s film sztorija egydimenziósra sikerült, Jared Leto hatalmas kék szeme viszont az idő és a döntések labirintusán vezeti körbe a nézőket. Filmpremierek.

A kilencedik légió

"Visszataszítóan erőszakos, hiányzik belőle Mel Gibson Apocalyptójának az újszerűsége" - írja a The Birmingham Post, és csak két csillagot adott a filmre az ötből. Neil Marshall, A barlang és a Végítélet rendezője az I. században Skóciában rejtélyes körülmények között eltűnt római légióról készített filmet. A katonai alakulatnak az a feladata, hogy Britanniában megölje, elpusztítsa a piktek csapatait, de egy támadás után csak néhányan maradnak életben, és ki akarják szabadítani a foglyul ejtett legátust. A bámulatos kezdő harc után csak egy újabb szokványos üldözős mozi jön. Főbb szerepekben Michael Fassbender, Dominic West és David Morrissey, a néma pikt harcoslányként a Bond-lány Olga Kurylenko látható. A 10 millió fontból készült alkotás az IMDb-n  6,5-en áll, a kritikusok több mint felének tetszett. A Film4 írója szégyenteljesnek tartja, hogy ezzel a gárdával nem tudtak többet kihozni a sztoriból.

Step Up 3D

A második rész rendezője új sztorival jelentkezett. A New York-i áruházban táncoló bandát csak akkor nem lakoltatják ki, ha legyőzik a konkurens csapatot. A 2006-ban sikeres Step Up című városi utcai táncos produkció és a még többet termelő második rész után a harmadik felvonásban 3D-ben ropják a szereplők, és a csapatba két új tehetség is kerül: Natalie (Sharni Vinson), a titokzatos és Moose (Adam Sevani), a vicces. Az már biztos, hogy Észak-Amerikában a 3D ellenére sem hozza az első két rész bevételét. Az IMDb-n a trilógia leggyengébben értékelt darabja lett, 4,2-es átlaga van jelenleg, a Rottentomatoeson 48 százalékon áll. "A szereplők és a hihetőség nem tartozik a film erős oldalai közé, minden a mozdulatok körül forog, de ebben legalább jól teljesít” - írja a Guardian. A Step Up 3D táncjelenetei szenzációsak, de a forgatókönyv egydimenzós, írják még.

Mr. Nobody

Jared Leto játssza Nemo Nobodyt, az utolsó halandó embert. 2092-re, 118 éves korára már felfedezték az örök élet titkát, de ő inkább azon gondolkodik, hogy sikerült-e jól leélnie az életét. Jaco Van Dormael már 2001-ben meg akarta valósítani az elképzelését, de csak 2007-ben láthatott hozzá a forgatáshoz. Velencében idén elnyerte a Biografilm-díjat. Elsőnek A Váratlan utazás egykori Saráját, Sarah Polleyt sikerült leszerződtetnie a filmre, Eva Green helyett pedig Diane Krugert. A rendező 37 millió euróból gazdálkodhatott, a film így a legdrágább belga produkciónak számít. A Hollywood Reporter dicséri a szereplőket: "Leto hatalmas, kék szeme körbevezeti a nézőt az idő és a döntések labirintusán, Kruger erőteljesen formálja meg halhatatlan szerelmét". Annak is örülnek a kritusok, hogy a rendező megválaszolatlanul hagyott néhány kérdést.

Hét perc a mennyországban

Egy jeruzsálemi merénylő felrobbant egy buszt, amin egy fiatal pár is utazik. Mindketten túlélik az eseményt, de a lány testének nagy része megég, és amnéziás lesz. A srác pedig kómába esik, majd meghal. Csak most jutott el hozzánk a 2008-as izraeli dráma. Az első filmes Omri Givon rendezése két díjat is nyert, az egyiket a haifai, a másikat a varsói nemzetközi fesztiválon kapta. A visszaemlékezések és a hallucinációk miatt válik hangsúlyossá a film a The Poochtimes szerint: ez eléggé bonyolulttá teszi a történetet, de megéri a koncentrálást. Reymond Amsalemet élete első főszerepében dicséri a Variety: sugárzik belőle a hatalom és az erő, Eldad Fribas pedig szimpatikusan formálja meg karakterét. A film kirakós lett, de a nyomokból kikövetkeztethető a végső csavar.

Hajsza

A karizmatikus színészek és a film gall kisugárzása miatt a produkciót biztosan kedvelik a fesztiválokon és a művészmozikban, de messze van attól, hogy klasszikussá váljon, írja a Hollywood Reporter. Anne-Louise Trividic és Patrice Chéreau már dolgozott együtt négy jó forgatókönyvön is, a történet elbeszélése ezúttal átlagosra sikerült. A dráma főszereplője Daniel rádöbben, hogy egy ismeretlen férfi figyeli őt. Aranyoroszlánra jelölték a Velencei filmfesztiválon, a César-díjátadón pedig a legjobb mellékszereplő (Jean-Hugues Anglade) kategóriában. A főbb szerepeket Charlotte Gainsbourg (AntiChrist), Michel Duchaussoy (Ámen), Romain Duris (Lakótársat keresünk) és Hiam Abbass (A látogató) játsszák. A rendező utoljára 2005-ben jelentkezett a Gabrielle c. romantikus drámával, nevéhez fűződik a Margó királyné és az Intimitás is.

Szívrablók

Derűs, lendületes francia film egy szélhámos testvérpárról, akik abból élnek, hogy párokat szakítanak el egymástól megrendelésre, kivéve, ha azok boldogok. Új megbízatásuk nehezebb, az esküvő előtti pár szerelmes, de a lány apja sokat fizetne, ha a házasság nem jönne létre. Főszerepben a Dobbermanban és az Arsène Lupinban megismert Romain Duris, az áldozatnak hitt nő a Johnny Depp feleségeként is ismert francia sztár, Vanessa Paradise. A fordulat, hogy Vanessa nem hagyja magát, szívdöglesztően vissza-visszavág. A ViewLondon kritikája szerint, habár a film nem közelíti meg a 2006-os Audrey Tautou-s Drágaságomat, de jól eljátszott, könnyed, elbűvölő és elegáns alkotás, sok humorral és romantikával. A Birmingham Post kacagtató jeleneteknek és a Dirty Dancinget idéző perceknek örült.