A film megtekintése erősen ajánlott

2010.09.02. 13:23
Giuseppe Tornatore túlmesélt mozija, A karate kölyök remake-je és egy Zac Efronnal súlyosbított amerikai dráma mellett egy remek francia romantikus film kerül csütörtökön a magyar mozikba.

A karate kölyök

Will Smith fiával, Jaden Smith-szel készült az új Karate Kid, ami igazából Kungfu Kid, mert a japán Miyagi mestert lecserélték a csavargyári melós kinézetű Jackie Chanre. A sztori a szokásos: a lúzer kiskölyköt mindennap elverik a helyi suhancok, de felbukkan egy bogaras öreg, és megtanítja verekedni, ami a végén már annyira jól megy a gyereknek, hogy megnyeri a kungfuversenyt. A kínai helyszíneken, 40 millió dollárból forgatott remake 318,3 milliós bevételnél jár, az IMDb-n viszont csak 6,1 pontot kapott, a Rottentomatoeson pedig 67 százalékot (a 84-es első rész 6,9 ponton és 90 százalékon áll). "Néha pontról pontra másolja az eredetit, de szerethető és jól összerakott film lett, ami a saját lábán is megáll", írja Roger Ebert, a legendás kritikus, a New York Postnál viszont fanyalogtak: "Íme a kínai kormány újabb propagandafilmje, ami a fiatal nézők miatt nyári szupermozinak lett álcázva". Szerintünk az új Karate kölyök "keményebb, cukibb és szürkébb lett".

Charlie St. Cloud halála és élete

Vanessa Hudgens faszija, a tinibálványnak kikiáltott Zac Efron a High School Musical után romantikus drámát forgatott, amiben kivételesen nem énekel, csak vitorlázik és bámul a semmibe. A sztori szerint a címszereplő egy autóbalesetben elveszíti az öccsét (Charlie Tahan), aki szellemként visszajár hozzá baseballeckéket venni, de ezzel csak hátráltatja a csajozásban. A Megint 17 rendezője, Burr Steers 44 millióból forgatta le a filmet, de július 30. óta még csak 31 milliót sikerült összekaparnia. A nézők és a kritikusok sem szerették: az IMDb-n 4,8 pontot, a Rottentomatoeson 27 százalékot kapott.

Baaria

A Cinema Paradiso, a Malena és Az óceánjáró zongorista legendájának a rendezője, Giuseppe Tornatore filmjével kezdett a 66. Velencei Filmfesztivál. A 30 millió dolláros produkció a legdrágább olasz film. Egy palermói falu 50 évét mesélik el (1930-1980) egy család három generációjának a szemszögén keresztül. Tornatore ismét együtt dolgozott Monica Belluccival, a szépséges színésznő mellett a Polip sorozatban látott Michele Placido játszik. A zenét Ennio Morricone szerezte, akit az olasz filmakadémia David di Donatello-díjjal jutalmazott munkájáért. A drámát Golden Globe-ra jelölték a legjobb külföldi film kategóriában. Az Empire kritikájában azt írja, sokszor úgy érezzük, a film zsúfolt, de betekintést nyerünk abba az időkbe, amikor tombolt a fasizmus, a háború a kegyetlen olasz maffia mellett. A ViewLondon szerint Tornatore műve túlburjánzó, epikus családi dráma, amelyben a színészek jól játszanak és csodálatos képeket vonultatnak fel, csak furcsa elbeszélésmóddal és túl hosszan teszik. A vizuális effekteken magyarok dolgoztak.

Mese a szerelemről

A francia drámában egy családos férfi (akit kedvenc francia színészünk, Vincent Lindon alakít) helyettesítő tanár lesz a fia iskolájában. A munkára fia egyik tanárnője kéri fel, akibe egyre jobban beleszeret. A Tétova tangó és a Kisvárosi álom rendezője, Stéphane Brize filmjét már tavaly bemutatták Franciaországban, hozzánk csak most jutott el. A Césaron három kategóriában volt jelölve, ebből a legjobb adaptált forgatókönyv díjával távozhatott. A New York Post Sandrine Kiberlaint éltette, a szép, törékeny színésznő eddig nem olyan ismert, ahogy azt megérdemelné. Az Empire Magazine Australasia pedig azt írja, hogy ebben az erőteljes drámában a viszonzatlan szerelem érzése kézzel tapintható. A film megtekintése erősen ajánlott.