70 éves lenne Bruce Lee

2010.11.27. 22:00
Az 1973-ban, 33 évesen elhunyt Bruce Lee csak öt filmet forgatott, hatása mégis felbecsülhetetlen a filmművészetre, az ezredfordulón bekerült a Time magazin hősökről és jelképekről összeállított százas listájára. Végignéztük, mi lett a családjával és az ellenfeleivel.

A múlt század legnagyobb harcművész színésze 171 centi magas volt és hatvan kiló. Szobra van Mostarban és Hongkongban, múzeuma Kantonban, életét számos könyvben és filmben dolgozták fel, számtalan videójátékban mintáztak róla karaktert.

A Hogyan változtatta meg Bruce Lee a világot? című, 2009-es dokumentumfilmben azzal foglalkoznak, milyen hatással volt a popkultúra egyes területeire. 1993-ban életrajzi film készült róla, a főszerepet Jason Scott Leere osztották, a rendező a Halálos iramban készítője, Rob Cohen volt.

Özvegye, Linda Emery, 1996-ban megpróbálta megakadályozni, hogy második férje, Tom Bleecker kiadja azt a könyvet, amiben saját verzióját taglalja Bruce Lee ellentmondásos halálával kapcsolatban, de nem járt sikerrel. Linda 2001-ben létrehozta a Bruce Lee Alapítványt.

1940 november 27-én született Bruce Lee San Francisco Kínai negyedében, születése után a család visszatért Hongkongba. Az utcai összetűzések miatt színész apja ismertette meg vele a Wu style tai chi chuan harctípust, később a wing chunt tanulta négy évig Yip Man nagymestertől, attól az embertől, aki (Bruce Lee-t leszámítva) tanításával a legnépszerűbb kung fu ágat ismertette meg a világgal. 1958-ban érkezett meg az Államokba száz dollárral és a High School Boxing Champion győztese címmel. 1961-ben az University of Washingtonon dráma mellett filozófiát, pszichológiát is tanult.

A színész kisebb szerepek után a Warner stúdiónál házalt a The Warrior-film ötletével, ahol a producereknek tetszett az elgondolás, ám úgy vélték, hogy a közönség nem kedvelne egy kínai főszereplőt, más források szerint Lee akcentusa nem tetszett a fejeseknek. A címet átkeresztelték Kung Fu-ra és vadnyugaton mászkáló shaolin szerzetes szerepére David Carradine-t szerződtették, akinek köze sem volt a harcművészetekhez és Lee-t nem tüntették fel a stáblistán. A 72 éves Carradine-t 2009-es halála után a hírekben a Kill Bill-es visszatérése mellett a Kung fu-filmmel azonosították.

Lee Hollywoodban a Zöld Darázs-tévésorozatban kapott bűnüldöző szerepet, majd mikor azt pár évad után beszüntették, visszatért Hongkongba. Kiderült, ott a sorozatnak hatalmas sikere volt, így Raymond Chow rendezőtől két ajánlatot is kapott, először A nagyfőnökben játszott, aminek köszönhetően a sztárok között találta magát. A történetben Lee azért költözik Thaiföldre, hogy nagybátyjának segítsen a jéggyárban, ahol kokainra lelnek. Yin-Chieh Han a címszereplő ellenfél is ezzel a szereppel futott be: 18 évesen a Pekingi Opera tagja volt, később kaszkadőr, feltűnt még többek között a Tomboló ökölben is. 1991-ben 64 éves korában hunyt el rákban.

A Tomboló ököl még nagyobb bevételt hozott. A produkció 1908-ban játszódik, Lee Chen Zhent játssza, az egyik harcművész iskola legjobb tanítványát. Mesterét megöleti a rivális japán iskola mestere, Zhen pedig bosszút áll. Jackie Chan első fontosabb filmje is ez volt, és az alkotás feldolgozását Gordon Chan készítette el 1994-ben Jet Li-vel a főszerepben. Lee itteni ellenfele, Riki Hashimoto nem futott be.

Ezt követően Lee Chow-val közösen megalapította a Concord Productionst, itt készült A Sárkány útja, ahol már rendező is volt. A fő ellenfél Chuck Norris, akivel 1964-ben ismerkedett meg. Lee alaposan helybenhagyja a maffiafőnök embereit, aki erre Amerika legjobb harcosát szerzi meg. A végső kultikus leszámolás a Kolosszeumban zajlik le. Norris első fontosabb szerepe volt, ezt követően vált maga is akciósztárrá, többek között a Delta Kommando, az USA Invázió és az Ütközetben eltűnt filmekben láthattuk. A 90-es években karrierje leszálló ágba került, a tények Chuck Norrisról humoros egysorosak és Walker, a texasi kopó-tévésorozat után legutóbb cseh T-Mobile reklámok kapcsán hallottunk róla.

1972-ben Lee a Halálos játszma akciófilmhez látott hozzá, el is kezdték a forgatást, egykori tanítványát, a kosarasként ismert Kareem Abdul-Jabbart is megnyerte a produkcióhoz. Ő később még néhány filmszerepet vállalt, az Airplane paródiában például másodpilóta volt, majd feltűnt tévésorozatokban, köztük a Vészhelyzetben. 2009 novemberében bejelentette, hogy leukémiában szenved.

Félbemaradt ez a forgatás, mikor a Warner felajánlotta A Sárkány közbelép főszerepét Lee-nek, aki érezte, hogy ezzel ezzel egy csapásra Amerikában és Európában is híressé válhatna, ezért leszerződött az alkotásra.

Lee hat nappal a film 1973-as premiere előtt hunyt el. A 850 ezer dollárba került mozi eddig több, mint 200 milliót hozott, Lee pedig végleg beverekedte magát magát a harcművész legendák közé.

A kimaradt jelenetekből újabb filmet állítottak össze, amiben a halott sztárt hasonmás és homályos felvételek pótolták. 22 évvel később a Bruce Lee: A Warrior's Journey dokumentumfilmben is lehetett látni néhány kimaradt részt, és az 1981-ben végül bemutatott Halálos játszma folytatásába is bekerült néhány jelenet.

Még mindig téma a színész halála: túlérzékeny volt a a fájdalomcsillapító gyógyszerekre, ezért hunyt el alvás közben. Személyi orvosa Dr. Don Langford nem hisz ebben, a boncolást végző orvos szerint a halált akut agyi ödéma okozta és a gyógyszer egyes összetevői miatt következett be a tragédia.

Két gyereke Shannon Lee és Brandon Lee színészek lettek, utóbbi A holló forgatásán hunyt el 1993-ban, mikor rosszul volt előkészítve egy trükk: a fémlap, amin felrobban a lövést imitáló kapszula, elcsúszott. Brandon Lee halála kapcsán felmerült a maffia esetleges szerepe, ahogy ez Bruce Lee esetében is kézenfekvőnek tűnt az összeesküvés-elméletek gyártóinál. Brandon szerepelt még többek között a Leszámolás Kis-Tokióban (2,2 millió dollárt hozott), a Mint a tűz (világszerte közel 16 millió dollárt termelt) és a Lézer misszióban játszott.

Shannon nem vált ismertté, leginkább B filmekben látni és a Pengében volt, meg a Sárkány, Bruce Lee élete filmben cameoszerepben. A Medicine banda albumán is hallható énekesként, a China Strike Force akciófilmben is énekelt. A Bruce Lee Alapítvány jelenlegi elnöke.  • Tippek
  • Lakáshitel