Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt A Birodalom visszavág rendezője

2010.11.29. 16:01
Irvin Kershner 87 évesen, hosszú betegség után hunyt el vasárnap Los Angelesben. Halálhíréről Franciaországban élő keresztlánya, Adriana Santini tájékoztatta a sajtót.

Irvin Kershner, amerikai rendező, színész és producer számára A birodalom visszavág hozta el a világhírt. Később ő rendezte a Soha ne mondd hogy soha című, 1983-as James Bond-filmet és 90-ben Robotzsaru 2-t is.

Kershner 1923-ban született Philadelphiában. Az 50-es évektől dokufilmeket készített, első mozifilmjét, a Stakeout on Dope Street című 1958-as krimit pedig a B-horrorok pápája, Roger Corman segítségével rendezte meg. Kershner később George Lucas tanára lett a University of Southern California film szakán, a Star Wars atyja ezért hálából átengedte neki az 1980-as Birodalom visszavág rendezését. A stábtagok később minden interjúban azt mondták, Kershner volt a kedvenc rendezőjük, mivel sokkal segítőkészebb volt, mint Lucas és Richard Marquand.

Peter Mayhew, Carrie Fisher, Irvin Kershner és Billy Dee Williams az 1980-as A Birodalom visszavág forgatásán (forrás: Lucasfilm)
Peter Mayhew, Carrie Fisher, Irvin Kershner és Billy Dee Williams az 1980-as A Birodalom visszavág forgatásán (forrás: Lucasfilm)

A Birodalom visszavág sikere után Kevin McClory is hozzá vitte el a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-filmje forgatókönyvét, bár a 83-as hivatalos Bond-film nem ez, hanem az EON Polipkája volt, Roger Moore-ral a főszerepben. Kershner azért forgathatott mégis Sean Conneryvel nemhivatalos Bond-mozit, mert McClory korábban pert nyert Ian Fleming ellen, akivel közösen írták a Tüzgolyó regényváltozatát és a film forgatókönyvét is, és végül hozzá kerültek a remake-készítés jogai.

Kershner 1988-ban Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című, nagy vihart kavart filmjében a színészkedést is kipróbálhatta: ő játszotta az egyik apostol apját. 1990-ben Frank Miller forgatókönyvéből készített folytatást Paul Verhoeven kultikus Robotzsarujához. Utoljára a 94-es SeaQuest - A mélység birodalma című sci-fi sorozatban vállalt rendezést.