Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Elhunyt A Birodalom visszavág rendezője

2010.11.29. 16:01
Irvin Kershner 87 évesen, hosszú betegség után hunyt el vasárnap Los Angelesben. Halálhíréről Franciaországban élő keresztlánya, Adriana Santini tájékoztatta a sajtót.

Irvin Kershner, amerikai rendező, színész és producer számára A birodalom visszavág hozta el a világhírt. Később ő rendezte a Soha ne mondd hogy soha című, 1983-as James Bond-filmet és 90-ben Robotzsaru 2-t is.

Kershner 1923-ban született Philadelphiában. Az 50-es évektől dokufilmeket készített, első mozifilmjét, a Stakeout on Dope Street című 1958-as krimit pedig a B-horrorok pápája, Roger Corman segítségével rendezte meg. Kershner később George Lucas tanára lett a University of Southern California film szakán, a Star Wars atyja ezért hálából átengedte neki az 1980-as Birodalom visszavág rendezését. A stábtagok később minden interjúban azt mondták, Kershner volt a kedvenc rendezőjük, mivel sokkal segítőkészebb volt, mint Lucas és Richard Marquand.

Peter Mayhew, Carrie Fisher, Irvin Kershner és Billy Dee Williams az 1980-as A Birodalom visszavág forgatásán (forrás: Lucasfilm)
Peter Mayhew, Carrie Fisher, Irvin Kershner és Billy Dee Williams az 1980-as A Birodalom visszavág forgatásán (forrás: Lucasfilm)

A Birodalom visszavág sikere után Kevin McClory is hozzá vitte el a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-filmje forgatókönyvét, bár a 83-as hivatalos Bond-film nem ez, hanem az EON Polipkája volt, Roger Moore-ral a főszerepben. Kershner azért forgathatott mégis Sean Conneryvel nemhivatalos Bond-mozit, mert McClory korábban pert nyert Ian Fleming ellen, akivel közösen írták a Tüzgolyó regényváltozatát és a film forgatókönyvét is, és végül hozzá kerültek a remake-készítés jogai.

Kershner 1988-ban Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című, nagy vihart kavart filmjében a színészkedést is kipróbálhatta: ő játszotta az egyik apostol apját. 1990-ben Frank Miller forgatókönyvéből készített folytatást Paul Verhoeven kultikus Robotzsarujához. Utoljára a 94-es SeaQuest - A mélység birodalma című sci-fi sorozatban vállalt rendezést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport