no

Katasztrofális Keira Knightley krimije

2011.02.10. 10:44
Pár hét alatt 52 millió dollárt kaszált Natalie Portman szexcentrikus vígjátéka, Keira Knightley krimijét viszont gyűlölik az angol kritikusok. Oscar-jelölt és Cannes-ban díjazott művészfilmek mellett egy Izlandra áthelyezett Csehov-drámát és kertitörpékkel előadott Shakespeare-klasszikust is nézhetünk a héten. Premierek.

London Boulevard

A tégla Oscar-díjas forgatókönyvírójának első rendezését durván szétszedték a kritikusok, pedig olyan brit sztárokat szedett össze ehhez a maffiafilmhez, mint Colin Farrell, Keira Knightley, Ray Winstone, a Blöff lúzere, Stephen Graham és a Potter-filmek Lupinja, David Thewlis. A börtönből frissen szabadult Mitchel (Farrell) és a gengsztervezér (Winstone) harcára 6,5 pontot adtak az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont csak 22 százalékot kapott. A Guardiannál teljesen kiakadtak: "Katasztrofális gengszterfilm, kihasználatlan brit színészgárdával", és a ViewLondon is fanyalgott: "Bosszantóan gyengén megírt bűnügyi dráma, nehézkesen játszó színészekkel". Egyedül a Hollywood Reporter írt jót az ismertebb moziportálok közül: "Igazi kemény öklű krimi agyas írrel, színes jellemekkel és markáns stílussal".

Csak szexre kellesz

Natalie Portmant idén nem csak a Fekete hattyúban és a Your Highnessben láthatjuk hiányos öltözékben, hanem a Csak szexre kellesz című, 25 millió dolláros romkomban is, ami január vége óta már 52 milliót kaszált a pénztáraknál. A film két főszereplője, Emma és Adam (Natalie Portman, Ashton Kutcher) gyerekkoruk óta barátok. Néha szexelnek is, de megállapodnak, hogy semmi kedveskedő sms, virág, romantikus vacsora meg gyerektervezés nem lesz a folytatásban, de persze az egyikük ennél többet akar. A forgatókönyvet a korábban csak tévéfilmeken dolgozó Elizabeth Meriwether írta, a rendező a Szellemirtók, az Ovizsaru és az Ikrek atyja, Ivan Reitman. A film 6,2 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont csak 49 százalékot kapott. Míg a Newark Star-Ledger "tökéletes randifilmnek" és "az év első tényleg vicces vígjátékának" nevezte, a Hollyawood Reporter ezt írta: "Kiszámítható és egyáltalán nem forró vérű romantikus történet".

Gnómeó és Júlia 3D

A Disney és a Pixar 2006-ban kidobta a rivális kertitörpe családokról szóló rajzfilm tervét, később a Miramax is, de végül a kanadai Starz Animation stúdiónál elkészülhetett, és még a dalszerző Elton Johnt is sikerült kifizetni. A rendező a Shrek 2-t is jegyző Kelly Asbury lett, aki Shakespeare eredetijét hat másik forgatókönyvíróval gyúrta át, de még nem derült ki, milyen lett a végeredmény, mert február 11-én lesz az amerikai premier. Az eddig megjelent néhány kritika inkább pozitív (Rottentomatoes: 64 százalék), a Total Film például ezt írta: "meglepően szórakoztató". Gnómeó eredeti hangja egyébként James McAvoy, Júlia pedig Kate Winslet helyett végül Emily Blunt lett, de a készítők olyan sztárokat is leigazoltak a stábba, mint Jason Statham, Michael Caine, Ozzy Osbourne és Hulk Hogan.

Egy jobb világ

Nem telhet el hónap a Cirkó skandináv szociodrámái nélkül. Az Egy jobb világ ráadásul a svéd és a dán művészfilmek rajongóin túl az Oscar-jelölt külföldi filmek szerelmeseinek is kötelező darab. A díjhalmozó Susanne Bier legújabb filmje egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban játszódik: két család sorsa kereszteződik benne, miután a fiaik barátságot kötnek. A több helyen Bosszú, Civilizáció vagy Mennyország címmel bemutatott Egy jobb világ az IMDb-n 7,6 pontot, a Rottentomatoeson 75 százalékot kapott, a ComingSoon szerint "nagyon jó film, sokkal jobb, mint azok a drámák, amiket ugyanebben a témában láthattunk". A Golden Globe-ot már megkapta, az Oscarért a mexikói Biutifullal, a görög Kynodontasszal, a kanadai Incendiesszel és az algériai Hors-la-loi-jal megküzdenie február 27-én.

Fehér nászéjszaka

A Cirkónak idén konkurenciája is lesz: a Szimpla Film egy 2008-as izlandi drámával szállt be a hazai skandináv művészfilmes bizniszbe. A Susanne Bierhez hasonlóan szintén díjhalmozó színházi rendező, Baltasar Kormákur ezúttal egy Izland északi partjainál fekvő kis szigetre ültette át Csehov Ivanovját, ami az IMDb-n 6,8 pontot, az Edda filmfesztiválon pedig hét díjat kapott.

Három majom

A héten a Mozinet is a művészfilm-függők kegyeiért harcol: ők egy 2008-ban Cannes-ban is díjazott török drámát túrtak elő, a 40 filmes szobrocskát begyűjtő Nuri Bilge Ceylantól. A címbéli három majom egy háromfős család, ahol az apa ártatlanul vonul börtönbe egy törtető politikus helyett, az anya a politikus szeretője lesz, a fiú pedig mindenről tud, de senkinek sem szól semmit. A film az IMDb-n 7,2 pontot, a Rottentomatoeson 72 százalékot kapott. Minden kritikus áradozott róla: "Brutálisan barátságtalan családi dráma." (Variety), "Kötelező." (Times), "Erőteljes rendezés kifinomult ízlésű nézőknek." (New York Post), "Elegáns munka a társadalmi osztályok, a bűn és a mohóság csapdájában vergődő karakterekről." (Roger Ebert, Amerika Réz Andrása).