no

Valentinozzon vérrel és Brad Pitt-tel

2011.02.14. 12:05
Gyűlöli a béna romantikus filmeket? Legszívesebben február 14-én is csak horrort nézne? Íme 10 klasszikus, amivel még a kőszívű férfiak is letudhatják a Bálint-napi házimozizást. Romantika és horror, a Dirty Dancingtől a Casablancán és a Véres Valentinen át Schwarzenegger Mesék a kriptából-rendezéséig.

Dirty Dancing (1987)

Mi mással kezdhetnénk egy Valentin-napi filmajánlót, mint Patrick Swayze 87-es sikermozijával, a Dirty Dancinggel. A sztorit mindenki ismeri: a félénk, apuka kedvence Baby (Jennifer Grey) a táncos SZOT-üdülőben összejön a nagymenő rongylábbajnokkal (Swayze), akiről persze kiderül, egyáltalán nem az az érzéketlen tuskó, akinek először gondoltuk. A sok fülbemászó dal és profin koreografált táncjelenet (Time of My Life, Hungry Eyes, stb.) közül a fülledten erotikus Do You Love Me-vel tisztelgünk a 2009-ben elhunyt színész előtt.

Ghost (1990)

Swayze jó eséllyel már azzal is bevonult volna a filmtörténetbe, ha a Dirty Dancingen kívül semmi mást nem forgat, de a Puszta acél és az Országúti diszkó után a Ghosttal megint visszatért a romantikus vonalra. A jól ismert történetben a meggyilkolt hősszerelmes (Patrick Swayze) a szellemekkel társalgó Whoopi Goldberg segítségével próbál üzenni az ő egyetlen Mollyjának (Demi Moore), hogy a lány megtalálhassa a gyilkost. A filmben a romantika mellé szerencsére jutott menekülés és lövöldözés is, a búcsjelenetnél pedig nincs az a kérges szívű férfi, aki a könnyező Demi és a kísértet-Swayze láttán ne nyúlna szipogva a zsebkendőért.

Szenvedélyek viharában (1994)

Romantika, dráma, háború, Brad Pitt. A 95-ben Oscarral és Bronze Wrangler westerndíjjal jutalmazott film tökéletes választás lehet a nyálas romkomoktól berzenkedő pároknak. A történet a tájképekre kívánkozó amerikai ősvadonba költözött família életét mutatja be az 1890-es évektől 1920-ig, indiánokkal barátkozó, megkeseredett családfővel (Anthony Hopkins), az önző vadember fiával (Brad Pitt), két másik, marakodó testvérrel (Aidan Quinn, Henry Thomas) és a közéjük álló nővel (Julia Ormond).

Don Juan DeMarco (1995)

Brad Pitt mellett egy másik hollywoodi szívtiprónak, Johnny Deppnek is itt a helye a Valentin-napi válogatásunkban. A romantikus filmeket kifigurázó Don Juan DeMarco a diliházban kezelt, Zorro-imitátor kamugép (Depp) és a kényszerképzeteit vizsgáló pszichiáter (Marlon Brando) barátságát meséli el, az álomvilágba menekülés témáját körbe járó Nagy Hal előtt 8 évvel. A Don Juannak öltöző férfi idővel a doki házassági tanácsadója lesz, de a kövér és mogorva agyturkász hiába ér el sikereket a feleségénél (Faye Dunaway), szakmai elkötelezettségből nyomozni kezd a Münchausen-szindrómás fiú valódi múltja után. A happy end persze így sem marad el.

Casablanca (1942)

Valentin-napi listánkból temészetesen nem maradhat ki Kertész Mihály 1942-es fekete-fehér örökzöldje, a Casablanca sem. A klasszikus történet főhőse Rick Blaine (Humphrey Bogart), aki a nácik által megszállt francia Marokkóban üzemeltet mulatót, másodállásban pedig hamis személyi iratokat ad el az Amerikába igyekvő európaiaknak. Az üzlet prímán működik, egészen addig, amíg fel nem bukkan Rick régi szeretője, Ilsa (Ingrid Bergman) és a magyar neve ellenére valójában cseh Victor László (Paul Henreid). Bogart rutinból hozza a láncdohányos, kalapos macsót, akinek mindig ital van a kezében, Bergman tökéletes a legkeményebb férfiaknak is fejfájást okozó femme fatale szerepében, a film utolsó mondatát ("Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.") pedig 70 év után sem ciki idézgetni a konyhába szorult házibulikon.

My Bloody Valentine (1981)

Hollywoodban minden ünnepnek megvan a maga horrorfilmje. A legismertebb ugye a Halloween-széria, de kedvelt téma a karácsonyi mészárlás és a húsvéti vérengzés is. Természetesen a Valentin-nap sem maradhat ki: az 1981-es My Bloody Valentine-ban, amit a magyar származású George Mihalka rendezett, egy gázálarcban szörcsögő bányász lett a sorozatgyilkos, aki a késsel hadonászó Mike Myers és az akkor még csak kerti szerszámokkal gyilkoló Jason Vorhees mintájára csákánnyal kergeti a sikoltozó szereplőket.

Véres Valentin 3D (2009)

Patrick Lussier, a Rémálom az Elm utcában 7, a Halloween H20 és a Sikoly-trilógia vágója a remake-láz közepén rutinból hozta a slasher műfaj alapkövetelményeit: egy maszkos őrült látványosan lemészárol egy tucat fiatalt valami régi sérelem miatt. A 81-es Véres Valentinban még egy bányabuliban hullottak a huszonévesek, a remake-ben már a romos erdészlakban, az otthonos nappaliban és az éjszakára bezárt áruházban is folyik a vér, bár ilyet láthattuk a Sikoly-, a Halloween- és a Gyerekjáték-folytatásokban is. A horrorrajongóknak ezen kívül a sheriffet játszó Tom Atkins is ismerős lehet: a Halloween 3-ban is ugyanez a bulldogfejű, pornóbajszos keményfiú volt, csak azóta megőszült és ráncosabb lett.

Véres Valentin (2001)

A Halloweenen és a Péntek 13-széria fapados utánzata a Rémségek könyve és más közepes horrorok rendezőjétől, Jamie Blankstől. A film igazából csak annyiban emelkedik ki a slasher műfaj tucattermékei közül, hogy a kötelező álarcos gyilkos itt Cupidónak öltözik, és egy fúróval végzi ki a medencénél Charlie Sheen bikinis exnejét, Denise Richardsot.

A barátom a halálom (1993)

Lost-rajongóknak kötelező megnézni ezt a romkomba hajló, könnyed zombifilmet: Shepard doki, azaz Matthew Fox ugyanazt a faarcú, nyomulós eminenst hozza benne, mint a népszerű szigetes sorozatban. Az igazi főszereplő viszont nem ő, hanem Andrew Lowery, akit lelőnek egy bolti rablás közben, így a film végéig zombiként kénytelen küzdeni a gimis szerelméért, Missyért (Traci Lind).

Mesék a kriptából: Schwarzenegger-epizód (1990)

Listánk végére egy igazi nagyágyút tartogattunk: a kultikus Mesék a kriptából tévésorozat második évadának második részét, amit maga az osztrák testépítőből lett kaliforniai exkormányzó, Arnold Schwarzenegger rendezett 1990-ben, és bónuszként szerepel is benne. A The Switch klasszikus rémtörténet és egyben zseniális zsánerparódia: a vénségesen vén, kéjenc milliomos (William Hickey) egy 20 éves bombázóért epekedik (Kelly Preston), de a lány természetesen elutasítja. Az öreg néhány elrontott plasztikai műtét után végső elkeseredésében felkeresi az 50-es évek horrorfilmjeiből jól ismert őrült tudóst, aki sok-sok millióért egy tipikus kísértetkastély pincéjében átoperálja a vénségre egy kigyúrt tahó, Hans (Rick Rossovich) arcát, izmait és egyéb testrészeit (igen, azt is). Az epizódvégi nagy csavar természetesen kiszámítható, de Schwarzi rendezése Jay Ferguson zenéjével így is tökéletes Valentin-napi film, nemcsak horrorrajongóknak.