no

A videojáték meghódítja Hollywoodot

2011.03.01. 22:07
A videojátékok alapján készült filmek nagyon sokáig egyet jelentettek a legborzasztóbb gagyival, Uwe Boll-lal, a Mortal Kombattal, a Resident Evillel, és a többi szeméttel. Aztán eltelt pár év, egyre súlyosabb pénzek (a maga idejében rekordnak számító 130 millió dolláros büdzsé a Final Fantasyben) és egyre nagyobb nevek (Angelina Jolie a Tomb Raiderben) kezdtek feltűnni a játékadaptációk környékén, és készült néhány egészen tűrhető darab is.

Ma már ott tartunk, hogy maga Hollywood legnagyobb pénzcsinálója, Jerry Bruckheimer csinált filmet a Prince of Persiából, ami a Disney legfontosabb tavaly nyári mozija volt. Sőt, mostanában olyan sztárok mozdulnak rá a játékok alapján készülő filmekre, mint Robert de Niro, Peter Jackson, Bruce Willis vagy Sam Raimi. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbnak ígérkező, a mozikba tartó videojáték-adaptációkat.

Halo

A Microsoft legsikeresebb játékának feldolgozása körül hat éve megy a kavarás, a film jogai voltak már a Foxnál, a Universalnál, aztán a Dreamworksnél kötöttek ki, miután Spielberg elolvasta a forgatókönyvet, és el volt ájulva tőle. A Halo sci-fi sztorija a játékok között kiemelkedő volt, jó kérdés, hogy filmen mennyire működne ahogy a zöld páncélos szuperkatona, Master Chief, több rendben megmenti a világot a Covenant nevű harcias idegen faj inváziójától.

A legutóbbi Halo-epizód trailere már élőszereplős volt

A forgatókönyvet egyébként Stuard Beattie (Karib-tenger kalózai-trilógia, Collateral) jegyzi, a producer Peter Jackson, a trükkökre a Gyűrűk urával megistenült WETA-val szerződtek le. Rendező éppen nincs, Jackson először Guillermo del Torót kérte fel, de ő inkább a Hellboy 2-t választotta, aztán Neill Blomkampot, aki a District 9 miatt mondta le a projektet öt hónapnyi előkészítő munka után. A premiert az IMDB 2012-re jósolja, bár a forgatásnak még a kezdete is messze van.

Warcraft

12 millióan játszanak a világon a World of Warcrafttal, ez a célközönség már akkor is sikerre vihet egy filmet, ha az nem igazán jó. A gyártó Legendary Pictures azonban láthatóan nem erre játszik, amikor 100 millió dolláros költségvetést tesz a film alá, rendezőnek Sam Raimit, forgatókönyvírónak pedig Robert Rodatot (Ryan közlegény megmentése) szerződteti. Eredetileg 2009-ben kezdődött volna a forgatás, Raimi ki is szállt a Pókember éppen aktuális részének rendezői székéből emiatt, de aztán félretette a Warcraftot is az Óz legújabb feldolgozásának kedvéért, így a forgatás most csúszik, és azzal a premier is, várhatóan 2013-ig.

A Warcraft-rajongók valami ilyesmit szeretnének két-három órában

A filmről egyébként nem sokat tudni, az biztos, hogy élőszereplős lesz (a játékot fejlesztő Blizzard híres világbajnok animációiról, de a rajongók álma egy Avatar-szerű rajzolt filmről megint nem válik valóra). Ettől függetlenül a Gyűrűk ura óta a legnagyobb szabású fantasy filmre van kilátás, sárkányokkal, varázslókkal, és a műfaj összes többi kötelező kellékével, egy olyan világban, ahol az orkok és az élőholtak nem feltétlenül gonoszak, az elfek és törpék pedig nem biztos, hogy jók.

Uncharted

Miután az Indiana Jones-sorozatot a negyedik résszel sikerült nagyon csúfosan meggyalázni, megüresedett a klasszikus kalandfilmek trónja. Ezt próbálja elfoglalni a Harcosért Oscarra jelölt rendező, David Russell, a sokszoros Év játéka-nyertes akciójáték, az Uncharted adaptációjával. A főszereplő Drake (Mark Wahlberg) Dél-Amerikában keresi a legendás aranyváros, El Dorado mesés kincsét, közben spanyol konkvisztádorokkal, zombikkal, és nácikkal akad össze – csak a neveket kell kicserélni, és simán lehetne ez az Indy 5 sztorija is.

Az Indy 4-et már ez a pár perc simán veri

További nyomós érv a film mellett Robert de Niro és Joe Pesci, akik már aláírtak egy-egy szerepre, és Scarlett Johansson, akit éppen most próbál rávenni ugyanerre a film producere, Avi Arad, aki főállásban a Marvel képregénykiadó vezére, és emellett hobbiból filmproducerkedik. Jelenleg a forgatókönyv sokadik verziója készül, a mozikba 2013-ban érhet el az Uncharted.

Kane and Lynch

A filmfeldolgozásra váró, óriási sikerű, milliós rajongótáborral büszkélkedő játékok között kakukktojás a Kane and Lynch, ami nagy jóindulattal is csak közepes akciójáték volt, és ami leginkább úgy maradt meg a játékosok emlékezetében, mint a gémer újságírás legsúlyosabb botrányának kiváltója (a legnagyobb online játékmagazin, a Gamespot tulajdonosa kirúgta a főszerkesztőt, miután az lehúzta a cikkében a játékot, aminek egyébként milliós reklámkampánya futott éppen az oldalon).

Bruce Willisnek nem is állna rosszul ez a szerep

Ami a játékban nem állt össze, az persze filmben működhet, vagy legalábbis a két húzónév, Bruce Willis és Jamie Foxx simán behozhatja a mozikba a nézőket. A sztori szerint a zsoldos Kane-t (Willis) és a skizofrén őrült Lynchet (Foxx) a kivégzésükre szállítják éppen, amikor Kane egykori megbízója elraboltatja őket, hogy megszerezzenek neki egy mikrocsipet, amitől egyrészt a világ sorsa függ, másrészt Kane családjának az élete, harmadrészt Lynch múltjának és valódi személyiségének titka. Negyedrészt meg másfél óra tömény akció, aminek a látványvilágára garancia, hogy az elsőfilmes rendező, Simon Crane eddig vagy ötven filmben volt a kaszkadőrök koreográfusa és a jeleneteik rendezője. Premier elvileg még idén.

Gears of War

A Halo után egy újabb inváziós-idegenes-lövöldözős sci-fi; a Gears of War játékként majdnem akkora legenda, mint a Halo, filmként azért kevésbé bíztatóak a kilátásai. A pletykák szerint a New Line Cinema először 150 millió dolláros költségvetést adott a filmre, aztán a Cloverfield sikere ráébresztette őket, hogy egy szörnyes scifi nem feltétlenül igényel csillagászati büdzsét, és jól meg is vágták azt. További baljós előjel, hogy a rendező Len Wiseman eddig leginkább olyan gagyikat adott ki a kezéből, mint az Underworld két része, és amikor ott volt előtte a nagy lehetőség a Drágán add az életed 4-gyel, hát, mindenki emlékszik, mi lett belőle. És ha ez nem elég, adjuk hozzá az Alkonyat-sorozat producerét, Wyck Godfreyt.

Nehéz lenne letagadni, hogy az Aliens ihlette a Gears of Wart

A sztori szerint egyébként hadifogoly tengerészgyalogosok lőnek halomra rusnya idegeneket egy börtönbolygón, hogy elvegyék a kedvüket a Föld elpusztításától – és tulajdonképpen ebből az alapanyagból akár egy új Alien is összejöhet. Bemutató várhatóan 2012-ben.

Splinter Cell

A lopakodós akciójátékok egyik királyának (a másik a japán Metal Gear Solid, amiből állítólag szintén film készül), a Splinter Cellnek a filmváltozatáról nagyon keveset tudni. A jogokat eredetileg a Paramount vette meg, aztán leállították a projektet, amit átvett a Dreamworks, amit viszont később megvett a Paramount anyacége, a Viacom.

Lehet hogy inkább a 24 következő évadát kellene megcsinálni a Splinter Cellből?

A filmterv mögött egyelőre két ember áll, az eredeti játék alapjául szolgáló regény (meg még több tucat egyéb bestseller) írója, Tom Clancy, és az ötszörös Oscar-jelölt Fekete hattyú forgatókönyvírója, John McLaughlin. A megjelenést az IMDB optimistán 2013-ra jelzi, ami kissé hasraütésszerű tippnek tűnik, abban viszont egészen biztosak vagyunk, hogy a film arról fog szólni, hogy Sam Fisher, a hitech kütyükkel bőségesen ellátott szuperügynök megmenti a világot valami őrült diktátor világuralmi törekvéseitől.

Castlevania

A fiktív középkori Európában játszódó vámpírgyilkolós akciójáték Magyarországon kevésbé ismert (mint általában a konzolos gyökerekkel bíró sorozatok), viszont már 32 része jelent meg 1986 óta, ami mindenképpen figyelemreméltó.

Tökéletes alapanyag egy B-kategóriás hentelős fantasy akciófilmhez

A filmben a menetrend szerint 100 évente feltámadó Drakula grófot és ezernyi szolgálóját fogja a főhős lemészárolni, valami olyasmit várhatunk, mint a Van Helsing volt pár éve, látványos trükkök, sok vér, sok akció, kevés gondolkodás. Nem is emiatt került fel a listánkra, hanem azért, mert – részben legalábbis – Magyarországon forgatja a Fűrész-sorozat író-rendező-producere, James Wan, és a Crystal Sky Pictures nevű cég, aminek eddigi legismertebb filmje a Szellemlovas című, pusztítóan rossz képregény-feldolgozás volt. Sok illúziónk nincs azzal kapcsolatban, hogy megrengeti majd a filmművészetet, viszont úgy néz ki, még idén a mozikba kerül.

Heavy Rain

Az utóbbi évek egyik legjobb kalandjátékát első ránézésre nagyjából annyira lehet jól filmre átdolgozni, mint a Tetrist vagy az Aknakeresőt – hiszen a lényege éppen a műfaj határainak feszegetése volt, a teljes interakció, hogy minden végigjátszásnál másképp alakul a történet, a szereplők sorsa. Viszont minden idők leginkább filmszerű játéka is volt egyben, szóval lehet hogy mégsem annyira esélytelen az az adaptáció, hiszen csak egy variációt kell kivenni a játék által kínáltak közül a rejtélyes sorozatgyilkost üldöző FBI-ügynök történetére.

Játékban zseniálisan működött, de filmként már nem lesz meg az az előnye, hogy pont olyan, mint egy film

További bíztató jel, hogy a forgatókönyvet az HBO zseniális westernsorozatának, a Deadwoodnak az alkotója, a 22-szeres Emmy-jelölt David Milch írja. Rajta kívül csak a producer Michael Lynne neve ismert (ő a Gyűrűk ura-trilógiában producerkedett Peter Jackson mellett), a premiert pedig 2014-re tervezik.

És még

Tucatjával készülnek Hollywoodban a videojáték-adaptációk, lassan ott tartunk, hogy több ilyen mozi van előkészítési fázisban, mint képregény-feldolgozás. Lesz például új Tomb Raider, új Mortal Kombat és új Silent Hill, utóbbi 3D-ben. Film készül a Bioshockból, a Mass Effectből, és a Dead Space-ből, sőt, a Simsből is, aminek aztán már végképp semmi értelme. És még a Duke Nukem Forever filmjogait is eladták, ami ahhoz képest, hogy a játék már tizennegyedik éve készül, igazán bátor vállalás volt a stúdiótól.