Mindenkivel kicseszett a filmgyártás

2011.04.22. 10:00
A héten több bizonyítékot is hoz a filmgyártás alátámasztandó, milyen borzalmas a világ. Műanyag Földön élünk, ahol pékeket robbantanak, házi papagájok vesztik el biztos életüket, valakit vonatba, valakit koporsóba zárnak. Senkinek sem könnyű.

Eljő a napunk

A Titanicon már láthattuk a Vincent Cassel főszereplésével készült, a vörös hajúak kiközösítéséről szóló mozit. A 9 perc hosszú, súlyos Born Free M.I.A.-klippel híressé váló rendező, Romain Gavras az előítéletekről és a gyűlöletről forgatott egy elég fura filmet. Mintha a Gyűlöletet kevernénk Bret Easton Ellis világával, majd az egészet odaadnánk egy előítéletkutatónak, hogy egy tanulságos filmet tegyen össze belőle. Sok jó jelenet mellé rengeteg érthetetlen mozzanat, bosszantó dramaturgia keveredik.

Élve eltemetve

Amikor a 127 óra című film épp futott, sokszor került szóba az Élve eltemetve, amiben szintén szűk térbe szorul a főhős. Konkrétan egy koporsóba, így a film is jelentős részben ott játszódik, ezért aki klausztrofóbiás, annak nem ajánljuk. Paul (Reynolds) az amerikai hadsereg egyik beszállítója, aki valahogy egy koporsóban egy telefon mellett tér magához. A levegő fogy, neki ki kell szabadulnia. A 3 millió dollárból egy barcelonai filmstúdióban forgatott mozi nem lett népszerű a mozikban, de hát miért lenne az, ha egy sötét lyukban játszódik. Pedig van történet, dráma és értelmes főszereplő is, bár abból mindössze egy jutott a vászonra, a többit csak telefonon halljuk.

Forráskód

A Száguldó bomba után bármilyen vonatos film lázba tud hozni, főleg, ha Jake Gyllenhaal a szuperhős benne. A katonaként a vonaton magához térő Gyllenhaal nem tudja, hogy került a vonatra, de legalább egy helyes csajjal, Michelle Monaghannel (Hideg nyomon) utazhat együtt, sőt van még egy helyes csaj, Vera Farmiga (Egek ura) is a filmben, aki meg a főnöke.  A lényeg, hogy hősünket állandóan visszadobják az időben, hogy vége megtalálja a merénylőt, bár minden időugrásnál erre csak nyolc percnyi lehetősége van. A vetítésre vigyünk jegyzetfüzetet, hogy mindent értsünk, mert a Holdat is jegyző Duncan Jones odatette magát, ezért ez nem egy hagyományos akció-thriller.

Rio

A gyengécske Rango után itt van a vicces szárnyasokról szóló Rio című egész estés animáció, a maradarnak az eredetiben Anne Hathaway és Jesse Eisenberg adta a hangokat, bár ez a szinkron miatt cseppet sem számít. A vicces, ráadásul éneklő és táncoló szárnyasoktól én oda vagyok, ráadásul a brazil színes tájleírásban játszódó történetnek egy szupercuki házipapagáj a főszereplője. A filmet a Jégkorszak rendezője készítette, és valószínűleg ennyi dalt és táncot máshol nem is lehet elviselni. Melllesleg a népszerű Angry Birds című játék hősei is találkoznak papagájunkkal iphone-on és adroidon.

Norvég erdő

Haruki Murakami az egyik legnépszerűbb japán író, évek óta felmerül a neve még az irodalmi Nobel-díjat felvezető izgalmas tippversenyben is. A Norvég erdő című regénye hozta meg neki a sikert, ebből készült tavaly ez a kétórás alkotás. A halál, a barátság és a szerelem könnyed történetvezetése a tokiói hatvanas években. Gyönyörű, magányos és fájdalmas világ ez tele kulturális toposzokkal, így például a címet is inspiráló Beatles-dallal.

A HR manager

Tragikomédiát rendezett Eran Riklis abból a kis történetből, hogy Tel-Aviv legnagyobb pékségének alkalmazottja merénylet áldozata lett. Rokonok hiányában a munkatársaknak kell eltemetnie, és így szórakoztató road movie kerekedik a tragédiából. A film Locarnóban közönségdíjat kapott.

Földünk, a műanyag bolygó

A műanyag veszélyes, ráadásul egész életünket körbeveszi, képtelenség kikerülni. Werner Boote rendező Michael Moore nyomakodó stílusban kezdi el felderíteni, mennyire veszélyes ez az életünkre nézve.