Hawaii lenyomhatná Hollywoodot

2011.05.03. 12:32
Hawaii-on megszavazhatják pénteken az adóvisszatérítés növelésére vonatkozó törvényt, és az éves állami támogatások felső korlátait is megszüntetnék.

Végső szavazásra bocsátják péntek este Hawaii-on az adóvisszatérítés növelésére tett törvényjavaslatot, mely további hollywoodi produkciókat vonzana a szigetekre, írja a Hollywood Reporter. A kezdeményezést a Hollywood Studio Relativity Media és a Steve Bing vezette Shangri-La üzleti csoport támogatásával terjesztik a hawaii-i állami törvényhozó bizottság elé, akik várhatóan június végére fogadják majd el.

hawaii five-o 2010 a l

A rendelkezés, melynek törvénybe iktatására a kormányzó már ígéretet tett, a Hawaii szigeteken forgatott filmekre 20 százalékkal növelné az adókedvezményt: Oahun (ahol a főváros, Honolulu található) a jelenlegi 15 százalékról 35 százalékra, míg az ország többi részén 20-ról 40 százalékra.

Ezenkívül megkönnyítené az adóhitelek eladását, illetve átruházását, és az éves állami támogatások felső korlátait is megszüntetné. Könnyítené az adóterheket a hosszú ideig tartó forgatások esetében, és plussz 5 százalék járna a szigeteken gyártott speciális vagy animációs eljárásért. A törvény elfogadásával járó igazán rendhagyó következmény azonban a helyi infrastruktúra kiépítése és munkaerő kiképzése lenne. Ez hatalmas előnyt jelentene az összes, különböző adókedvezményt kínáló amerikai állammal szemben.

Ryan Kavanaugh, a Relativity igazgatója szerint ez 2 milliárd dollárt hozna évente a hawaii-i gazdaságnak. Célja 10 nagyköltségvetésű mozifilm és legalább 30 sorozat legyártása évente. Becslései szerint ez több mint 3 000 munkahelyet jelentene 2015-re. Szerinte sok producer, rendező, színész és Los Angeles-i szakember szívesebben dolgozna Hawaii-on.

Ezt az állítást egy rövid videófelvétellel igyekeztek alátámasztani, amin hollywoodi producerek és sztárok, köztük Adrian Brody és Sylvester Stallone támogatják az ötletet. „Csak szörfözni akarok”- érvelnek a színészek. Az ügynek megnyerték többek közt Bill Clintont is, aki levélben sürgette meg a hawaii-i törvényhozókat.

A támogatók mellett többen elítélik a kezdeményezést. A legnagyobb állami lap, a Star Advertiser szerint ez hatalmas kockázat, amelynek a minimum feltétele az infrastruktúra villámgyors felfejlesztése és a stúdiók felszerelése, amely rengeteg pénzbe kerül, és egyáltalán nem biztos, hogy megtérül.