Majdnem Stallone és Schwarzenegger

2011.05.05. 11:08
Vin Diesel és Wayne "The Rock" Johnson a Halálos iramban: Ötödik sebességben hergelik egymást, de nézhetünk a héten magyar besúgómozit és skandináv művészfilmeket is.

Halálos iramban: Ötödik sebesség

Justin Lin rendező és Chris Morgan forgatókönyvíró a Tokyo Driftnél vették át a Halálos iramban-szériát, így ezzel a mostani ötödik résszel már el is jutottak egy saját trilógiához. Bár a harmadikból pont ők dobták ki a franchise húzókaraktereit, a kopasz gyorsuláskirályt (Vin Diesel) és a Toretto-hugicával randizó zsarut (Paul Walker), most nemcsak visszahoztak egy seregnyi régi szereplőt, de ráuszították Vin Dieselre az izomhegy Dwayne "The Rock" Johnsont. A rendező szerint "Vinnel és Dwayne-nel dolgozni legalább olyan jó volt, mintha Stallone és Schwarzenegger  lettek volna a filmemben", és hasonló örömmámorban úsztak a nézők, sőt, a kritikusok is. A 125 millió dollárból leforgatott Halálos iramban: Ötödik sebesség 81,6 milliós nyitóhétvégével Startolt Amerikában, azóta pedig már 182 milliónál jár. "Így kell nyári blockbustert csinálni" - lelkendezett a New York Daily News, de az Associated Press írta meg a lényeget: "Jó kocsik, jó nők és a fizika törvényeivel semmit sem törődő, abszurd akció". (Rottentomatoes: 79%, IMDb: 7,9)

Apacsok

A forgatás óta nem titkoljuk, hogy szeretjük Török Ferenc projektjét, sőt kritikánkban azt állítottuk, hogy végre van egy rendes ügynökfilmünk, és ezt tartjuk is. A Radnóti Miklós Színházban rendezett előadása is izgalmas kísérlet volt, de mozgóképen még jobb. A tévéfilmnek készült besúgótörténet a kommunizmusban titkos indiánéletét élő társaságról szól, ebből pedig nem nehéz rögtön Cseh Tamásra és az ő legendás indiántáboraira gondolni. Csányi Sándor, Schneider Zoltán és Szervét Tibor viszik játszódó filmet, egymásra épülő intim kapcsolatokat alakítanak ki egymás feláldozásából. Kovács Krisztina doktori dolgozatából Bereményi Géza közreműködésével készült erős forgatókönyv, Török pedig Garas Dániel operatőri munkájával nagyon különös és helyenként nyomasztó világot teremtett a rajzolt díszletekből.

Egyszer fent, egyszer lent

A Cirkó-rajongók ezen a héten sem maradnak dán dráma nélkül. Az Egyszer fent, egyszer lentben bőven lesz családi probléma, kihűlt barátság, gyereknevelési gond és humor. A női főszereplő az Esküvő után és a Nézz balra, ott egy svéd! sztárja, a díjhalmozó Sidse Babett Knudsen. (IMDb: 5,1)

Instant dohány

A népszerű svéd krimiből készült pörgős, kemény film a szervezett bűnözés és a kábítószer köré szerveződik, még hozzá elképesztően színesen és hitelesen, mivel az eredeti, azonos című regény írója, Jens Lepidus a svéd alvilág egyik fontos ügyvédje. Három történetünk van: egy latino nepper, egy svéd egyetemista és egy jugó maffiózó, de vannak drogcsempészek, korrupt rendőrök. (IMDb: 6,5)