Nem kapott európai Oscart A torinói ló

2011.12.04. 07:58
Három jelöléséből egyet sem váltott díjra Tarr Béla magyar rendezése, A torinói ló az Európai Filmdíjak szombati átadóján Berlinben. A legjobb film Lars von Trieré, a legjobb színésznő Tilda Swinton, a legjobb színész Colin Firth lett. A legtöbb díj Dániáé.

Lars von Trier filmjét összesen nyolc kategóriában jelölték, ezek közül háromban nyert. A dán rendező nem vett részt a ceremónián, helyette felesége, Caecilia Holbek vette át a női alakot formázó ezüst szobrot. Von Trier májusban nagy botrányt kavart a Hitler támogató kijelentéseivel, kizárták a cannes-i filmfesztiválról. Bár bocsánatot kért, később úgy döntött, többé nem áll a nagy nyilvánosság elé.

Tarr Béla műve a legjobb rendező, a legjobb operatőri munka és a legjobb zene kategóriájában jutott a jelöltek közé, de filmének párizsi retrovetítése miatt ő sem tartózkodott a szombat esti gálán. Egyébként a februári berlini filmfesztiválon Ezüstmedve-díjas magyar film kapta ősszel a magyar Oscar-nevezést a „legjobb idegennyelvű” kategóriában.

Az Európai Filmakadémia (EFA) 2500 tagjának szavazatai alapján azokban a kategóriákban, amikben a magyar alkotás indult: a rendezői díjat Susanne Bier vehette át az Egy jobb világ című alkotásáért. Az operatőrök Carlo di Palma díját Manuel Alberto Claro kapta meg a Melankólia című filmért, a legjobb filmzenéért járó szobrot pedig Ludovic Bource vitte el a The Artist című alkotáshoz írt művével.

A legjobb rendező díjával jutalmazott - szintén dán - Susanne Bier kiemelte, fantasztikus forgatókönyvvel, színészekkel és stábbal dolgozhatott. Mivel fontos egy rendezőnek a jó szkript, részben Anders Thomas Jensennek, az Egy jobb világ forgatókönyvírójának ajánlotta díját.

Tilda Swinton a We Need to Talk About Kevin című drámáért, míg Colin Firth A király beszéde című történelmi filmért érdemelt díjat. A két színész sem voltak jelen a ceremónián.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a Dardenne fivérek, Jean-Pierre és Luc kapták, a legjobb vágónak Tariq Anwar indiai származású brit szakember bizonyult A király beszéde című film munkálataiért. A díszletek megálmodói közül Jette Lehmannt, a Melankólia stábjának tagját jutalmazták.

Álló ovációval kísérve vehette át az életműdíjat a 86 éves Michel Piccoli francia színész, a Van pápánk! című film főszereplője, Stephen Frears brit rendezőnek pedig Anouk Aimée színésznő adott át az életműve előtt tisztelgő díjat. Az világ filmművészetében az európai film képviselőjeként véghezvitt munkájáért díjjal ismerték el Mads Mikkelsen dán színészt. A koprodukciós filmgyártást jutalmazó díjat kapott Mariela Besuievsky.

A dokumentumfilmek mezőnyében nem született meglepetés, Wim Wenders, a Pina Bausch koreográfus-táncművészről szóló 3D-s filmje diadalmaskodott.

A rövidfilmek mezőnyében Terry Gilliam műve, a The Wholly Family nyert. A világhírű művész elmondta, úgy tűnik, karrierje a megszokotthoz képest visszafelé halad: a nagyjátékfilmektől jutott el a rövidfilmekig. Ugyanakkor ismét egy egész estéset tervez.

Közönségdíjjal is gazdagodott A király beszéde. Az elsőfilmek között az Oxygen című belga-holland koprodukció nyerte el a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI által fémjelzett Európai Filmdíjat. Iréne Jacob adta át a legjobb animációs filmnek járó Európai Filmdíjat a Chico & Rita című alkotásnak, aminek rendezői között van Fernando Trueba világhírű spanyol művész is. A filmet a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is bemutatták.

Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke a ceremónián úgy fogalmazott, bár a gazdasági válság rányomja bélyegét Európára, a filmek Európája, a kultúrák Európája "nem a bankoké, hanem azoké, akik szeretik a filmeket".

A díjátadót száz országban és 37 nyelven kísérték figyelemmel, a gálát jövőre Máltán szervezik, hogy aztán 2013-ban visszatérjen Berlinbe.