Oliver Stone-nal erősítene Vajna

2012.01.30. 21:29 Módosítva: 2012.01.30. 21:39
Az Index birtokába került tervek szerint Andy Vajna kormánybiztos külföldi sztárokkal oktatná a magyar forgatókönyvírókat, a nálunk forgató külföldi stábok helyett meg elvégezné a papírmunkát. Az MMKA adósságát átvette a Filmalap, most pedig a producerektől kérné vissza a pénzt. A filmjogokat is elvennék a nem fizetőktől.

Az Index birtokába került az a kormány által még nem tárgyalt jelentés, mely a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos idei feladatait összegzi. Az Andy Vajna kormánybiztos teendőit összegző alig hét oldalas irat a Mozgókép Közalapítvány bekebelezésén kívül egy sor új ötletet tartalmaz.

A bérfilmek gyártásának szabályozásába is belefolyna például ezentúl a Filmalap. A közterületfoglalás engedélyeket és a fegyverhasználati engedélyek megszerzéséhez ezentúl segítséget nyújtanának egy még fel nem állított irodán keresztül a Magyarországra érkező stáboknak. A külföldi filmeseknek így ezentúl csak egy hivatalos szervhez kéne fordulniuk, a Filmalap mindent elintézni számukra.

A Filmalap ezenkívül támogatná a magyar forgatókönyvírás fejlődését is, így többek közt meghívnák magyar forgatókönyvírók és filmesek számára tartott workshopokra Joe Eszterhast, Oliver Stone-t és Luc Bessont is.

Bezárnák végleg az MMKA-t

Jelenleg még papíron létezik a Mozgókép Közalapítvány, pedig már tavaly is a Andrew Vajna által vezetett Filmalap osztotta ki. A törvények alapján így két, egymással párhuzamos pénzosztó hivatal koordinálja a magyar filmipart. Ezen változtatna idén a megbízott kormánybiztos.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Mozgókép Közalapítványnál (MMKA) 2011-ben 3,8 milliárd forint visszafizetési kötelezettséget állapított meg a kulturális tárca felé. Ez nehezíti a közalapítvány megszüntetését, holott az utódaként létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) ha nem is teljesíti túl a finanszírozó feladatát, azért szeptember óta működik.

2012 januárjáig a szeptemberben filmgyártásra felállított filmalap 3 film gyártási támogatását ítélte meg, a múlt év sokkal inkább a fennálló adósságok konszolidálásáról folyt: a 66 százalékáért vette meg a Filmalap az 5,24 milliárdos banki kötelezettségállományt. Az MMKA miatt tartozó produkciós cégek állami pénzből való megmentéséért cserébe a most már nekik tartozó filmesektől azonban a pénz 100 százalékát kérhetik vissza.

A Filmalap a konszolidáció átvételével venné át az MMKA filmvagyonát. Először is a Filmalap jogutódként (új hitelezőként) belépett három bank a CIB Bank, a Banco Popolare és a Raiffeisen Bank a Mozgókép Közalapítvánnyal (MMKA-val) szemben folyó pereibe, illetve a már megindított végrehajtási eljárásokba. Az MMKA-val vele szemben érvényesíteni kívánt és az általa elismert tartozások fejében venné át a Filmalap a Mafilm Zrt-t és a Magyar Filmlaboratórium Kft-t. A tartozáson felül esetleg megmaradt vagyon a filmalapos tervek szerint - mint hasonló célt ellátó szervezethez - is átkerülne hozzájuk.

2011-es év végéig a 193 tartozó produkciós cég közül 172-vel tárgyaltak és 106-tal kötöttek megállapodást, ami alig több mint a fele. A továbbiakban még 16 céggel tárgyalnak. A producerek annak a pénznek, amit az MMKA szerződésben megítélt nekik, és forgatásra felhasználták, a 80 százalékát kapják automatikusan vissza.

A 66 százalékos adósság vétele meglepő azt tekintve, hogy ezért az állam anno garanciát ígért, és ha a producerek tartoznak az MMKA-nak ( visszatérítendő támogatást kaptak), akkor a 100 százaléka hajtható be abból a pénzből. Ez egymilliárd körüli követelés lesz, amit a producerek pénz mellett normatív pontokkal, vagy az elmúlt 20 évben készült filmjeik jogaival is megválthatnak, a fennmaradó összeget pedig a filmalap követeléskezelő társaság részére értékesíti.

A filmjogokkal fizethetnek

Új ötletként a normatív pontok beszámítását lehetővé tennék egy jogszabállyal a javaslat szerint, vagyis a fesztiváldíjakért vagy nézőszámért igényelt és megszerzett pontokat levonnák abból a tartozásból is, amivel esetlegesen a producer tartozik az MMKA-nak. Erre utalt Andrew Vajna kormánybiztos már a sajtóbizottság novemberi meghallgatásán, mikor Miskolczi Péter  a Filmalap gyártási igazgatójának produkciós cége kapcsán kérdezték:" lehet hogy tartozik 75 millióval az EurofilmStudio Kft. az MMKA felé, de az alapítvány sem fizette ki a tartozását a producernek". Ugyanakkor ha nincs ilyen pontja, akkor a filmjogokat vehetik el a tartozásért cserébe, vagy akár fel is számoltathatják a céget.