Dicsérik a Diane Kruger-filmet a Berlinalen

2012.02.10. 17:42 Módosítva: 2012.02.10. 17:42
A kritikák dicsérik az okos minimalizmusa miatt a berlini fesztivál csütörtöki nyitófilmjét, a Farewell, My Queen című versenyfilmet, aminek a bemutatójára Diane Kruger német színésznő is bevonult a vörös szőnyegen.

Benoit Jacquot kosztümös gall drámája a kibontakozó történeti eseményeket nem a királynő, hanem a házi felolvasója, Sidonie Laborde szemszögéből mondja el. A többnyire Versailles-ban játszódó filmben szó van többek közt a királynő (Kruger) és a lány közti elfojtott leszbikus szerelemről is. A kritikák Sophia Coppola barokkos Marie Antoinette-jének ellentéteként jellemzik a filmet, ami logikus folytatása a rendező előző, Mélyen az erdőben című erotikus thrillerének.

Download.aspx
Fotó: Michael Kappeler

A kritikák dicsérték a Becstelen brigantykkal befutott Kruger királynőjét, a Hollywood Riporter szerint például karizmatikus volt. Viccesen frivol és könnyes szemű, szenvedélyes alakításként jellemzik. Csak a Screendaily nem volt elégedett: "túlságosan teátrális ahhoz, hogy igazán lekösse a nézőt".

A francia forradalom küszöbén álló történet azért is lett nyitófilm, mert a szabadság és az emberi jogok kérdését helyezték a fesztivál központi témájának. Bernd Neumann kulturális államtitkár megjegyezte, hogy azért fontos, hogy a német főváros filmfesztiválján felhúzzák az emberi jogok zászlaját, mert Iránban és Kínában művészeket és filmeseket üldöznek, tartóztatnak le.

A megnyitón színpadra állt a Mike Leigh vezette nemzetközi zsűri - soraiban Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhall, Francois Ozon, Asghar Farhádi - is. Leigh úgy fogalmazott, nem akarják függetleníteni magukat a politikától, és érdekes napokra számítanak a szemlén.

A legjobb filmnek járó Aranymedvéért 18 játékfilm, köztük Fliegauf Benedek Csak a szél című alkotása versenyez, bár a hivatalos programban 23 nagyjátékfilm szerepel. A német fővárosban vendégeskedik a fesztivál ideje alatt Meryl Streep, Angelina Jolie, valamint a bollywoodi filmgyártás sztárja, Sáhruh Khán is. A Berlinale díjait február 18-án osztják ki, a mustra utolsó napja csak a közönségé.