Premier előtt a TF-en, illegálisan

2012.03.01. 16:49 Módosítva: 2012.03.01. 16:50
A Warrior – A végső menet című film premier előtti vetítését a Testnevelési Egyetem Kollégiumába hirdették meg. Erről csak a film forgalmazója, a PARLUX Kft nem tudott, akitől a kópiát és az engedélyt kaphatták volna.

"Nálunk már februárban megnézheted!"-szöveggel hirdette meg a Testnevelési Egyetem kollégiumának filmklubja a Warrior – A végső menet című, MMA-harcosokról készült sportdráma premier előtti vetítését a Facebookon. A film csütörtöktől, március 1-től látható a magyar mozikban, a Kerezsi Endre Szakkollégiumban (KESZ) pedig február 15-ére hirdették ki a nyilvános oldalukon a forgalmazó meglepetésére.

Oscarra jelölt egyébként az alkotás, pontosabban Nick Nolte kaphatta volna meg a bunyós filmért a legjobb férfi mellékszereplő díját, ha nincs Christopher Plummer, és a Kezdők című film.

warrior

"A február 15-én este 9-től tervezett Filmklub programjába sajnálatos módon bekerült a Warrior, illetve a KESZ elnöksége által üzemeltett Facebook-oldalra is felkerült – ismerte el az Indexnek Pálinkás József igazgató. – A hallgatók mentségére szóljon, hogy tudomásom szerint nem állt a rendelkezésükre a film, ráadásul több tanár is arról tájékoztatott, hogy a projektor meghibásodása miatt a vetítés amúgy is elmaradt".

A fegyelmi bizottság döntése alapján írásbeli fegyelmiben részesítették a filmklub vezetőjét (a második fegyelmi elbocsátással jár), illetve a történtek miatt az öntevékeny klubok felülvizsgálatát is elrendelték, tette még hozzá.

Kisteremről beszélünk, 45 ember sem fér el itt, hangsúlyozta még az egyetemi igazgató. De annak, hogy csak 20-on valahányan jelentkeztek be a facebookon meghívott 450-ből, inkább az az oka, hogy vizsgaidőszak volt, uborkaszezon.

"Természetesen a PARLUX Kft-től elnézést és bocsánatot kértünk emailben a diákcsíny kapcsán okozott kellemetlenségek miatt. A szakkollégium elnöksége szorgosan dolgozik a céggel való további együttműködés kialakításán." A Parlux Entertainment arra vár, hogy kiderüljön, polgári vagy büntetőjogi kategória a tervezett illegális vetítés. "De már maga az előkészület is jogellenes, hiszen engedély és korhatárbesorolás nélkül felhasználták a plakátot" – állítja Gulyás Balázs, a filmet forgalmazó Parlux ügyvezetője.

"Bennünket még semmilyen ajánlattal nem kerestek meg - mondta még a forgalmazó. - Egyébként ha kérték volna engedélyt a film filmklubos vetítésére, akkor is csak a bemutató után kerülhetett volna rá sor, és akkor is attól függött volna, hogy oktatási céllal, például esztétikaoktatás céljából kérik-e."

A filmnek az illegális vetítés körüli hírverés akár jó reklám is lehetne, de ezirányú kérdésünkre Gulyás, aki a Mokép egykori igazgatója volt, és a frissen létrehozott Parluxszal a harmadik filmjét forgalmazza, azt válaszolta, nem így képzeli el a film körüli reklámtevékenységet.

Azóta a kifogásolt tartalmat törölték a Facebookról, de az ügybe újabb forgalmazó szállhat be. Február 20-ára a Budapest Filmhez tartozó A bőr, amelyben élek című Almodóvar-filmet hirdették meg a KESZ-ben. A forgalmazó szerint tőle se kértek engedélyt és kópiát.