Osztrák filmé az Arany Pálma

2012.05.27. 22:11 Módosítva: 2012.05.27. 22:11

Michael Haneke Szerelem című filmjének ítélte vasárnap a Nanni Moretti vezette zsűri az idei Arany Pálmát. Haneke tizenegy éve A zongoratanárnővel a szűri Nagydíját, 2009-ben A fehér szalaggal pedig a fődíjat nyerte el.

A nyertes film egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspárról szól. Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem ő maga ápolja. A főszerepet alakító 81 éves Jean-Louis Trintignant több mint egy évtized után állt ismét a kamerák elé Isabelle Huppert és a 85 éves Emmanuelle Riva oldalán.

A 65. Cannes-i Filmfesztivál Nagydíját Matteo Garrone nyerte el a Reality című filmjével. Garrone 2008-ban már nyert Nagydíjat a maffiáról szóló Gomorra című filmjével. A most díjazott Reality a televíziós valóságshow-król szól Luciano, a hírnévre áhítozó olasz halásszal a középpontban.

A legjobb rendezés díját a mexikói Carlos Reygadas nyerte a Post Tenebras Lux című radikális misztikus alkotásáért.

A legjobb női alakítás díját megosztva kapták A dombokon túl című román film főszereplői, Cosmina Stratan és Cristina Flutur. Cristian Mungiunak, a román újhullám vezéralakjának két és fél órás filmje nyerte el a legjobb forgatókönyv díját is. A film egy 2005-ös igaz történeten alapul, amikor is egy a zárdába bevonult barátnője után érkező fiatal skizofrén lány egy ördögűzési ceremónia után meghalt.

A legjobb férfi alakítás a dán Mads Mikkelsené, Thomas Vinterberg Vadászat című filmjének főszerepéért. A 14 évvel ezelőtti Születésnap filmjének Dogma-stílusához képest visszalépés lett a konszolidált mozi.

A zsűri díját a brit Ken Loach kapta Az angyalok jussa című filmjéért. Loach 2006-ban Arany Pálmát nyert a Felkavar a széllel.