A gonosz mostoha szebb Hófehérkénél

2012.05.31. 09:51 Módosítva: 2012.05.31. 11:10
A külföldi kritikusok Charlize Theron dark fantasyjét, Cameron Diaz terhes vígjátékát és az új Cronenberg-filmet is lehúzták. Csak Bruce Willis Cannes-t is megjárt Holdfény királysága és a Mozart nővéréről szóló dráma jött be nekik a heti premierek közül.

Hófehér és a vadász

A Universalnál megunták, hogy sötét tónusú fantasyben a 300 óta a Warner a király, ezért a Tarsem Singh-féle Tükröm, tükröm ellen küldött Hófehérke-átiratukban a címszereplő (az Alkonyat vámpírimádó tinijeként megismert Kristen Stewart) már karddal, pajzzsal és csatapáncélban harcol a gonoszok ellen. Társa a baltákkal hadonászó, Conan-imitátor, akit a Thor forgatása alatt megizmosodott Chris Hemsworth alakít, a tükröt faggató zsarnoki mostoha pedig a Hófehérkénél tényleg százszor szebb Charlize Theron lett. A 70 millió dollárból forgatott film totálisan megosztja a kritikusokat. "Elképesztően látványos és finoman finoman darkos tündérmese-újramelegítés" - áradozott a Total Film kritikusa, a Time Out viszont ezt írta: "Ostoba, lelketlen és unalmas. Még az Alkonyat-rajongók is vissza fogják kérni a jegy árát". (IMDb: -, Rottentomatoes: 64 százalék, Index-ítélet: 6/10)

Holdfény királyság

A nézőknek és a kritikusoknak is bejött az idei cannes-i filmfesztivált megnyitó Bruce Willis-film, a Holdfény királyság, azt pedig külön kiemelte mindenki, hogy a kopaszodó akciósztár végre véres atlétatrikó helyett színészi játékot is villantott. Wes Anderson szokás szerint a 60-as évek aranyló búzatáblás, nosztalgikusan idilli világa a téma, akárcsak az Indexen is körülrajongott A fantasztikus Róka úr esetebén, ám ezúttal az utolsó nagy dobására készülő mestertolvaj és barátai helyett számháborúzó, tűz körül énekelgető, egymás szemét nyíllal kilövő kiscserkészek a főszereplők. A stáb az Egyesült Államok északkeleti részén, New England egy szigetén forgatta le az 1965 nyarán játszódó, mesei elemekkel tarkított történetet, amiben Edward Norton cserkészvezetőt, Bruce Willis kisvárosi seriffet, Bill Murray pedig aggódás helyett is vedelő családapát alakít. A film társforgatókönyvírója Francis Ford Coppola fia, Roman Coppola volt. (IMDb: 8,2 pont, Rottentomatoes: 96 százalék)

Cosmopolis

A héten egy másik Alkonyat-sztárnak, Robert Pattinsonnak is lesz filmje a mozikban: a Cosmopolis című futurisztikus drámát ráadásul a biohorror műfaj atyja, David Cronenberg rendezte, bár Cannes-ban nem nyert vele semmit idén. A Time lapos és klausztrofób drámának nevezte a filmet, az Entertainment Weekly szerint "üres és didaktikus", és még az sem javít az összképen, hogy Sarah Gadon, a szegény ember Patricia Arquettje csöcsös bérgyilkosként domborít benne. A zavaros alapsztori elvileg valahogy úgy szól, hogy egy milliárdos aranyifjú (Pattinson) beül a limuzinjába, és míg az Egyesült Államok elnökének látogatása miatt megbénul egész Manhattan, ő a fodrászához akar görcsösen eljutni. Ám ahogy az órák telnek, a káosz úrrá lesz mindenen, és tehetetlenül nézi, ahogy birodalma összeomlik. Ráadásul biztos benne, hogy valaki meg akarja ölni. (IMDb: 6,6 pont, Rottentomatoes: 50 százalék)

Várandósok - Az a bizonyos kilenc hónap

Cameron Diaz a Rossz tanár tahó pedagógusa után bunkó kismamát alakít a Varázsdada rendezőjének (Kirk Jones) új terhesvígjátékban. A 39 éves színésznő mellett láthatjuk még a bikinit villantó Jennifer Lopezt, az Apatow-vígjátékokban vetkőző Elizabeth Bankst, a fürdőruhamodell Brooklyn Deckert, az Alkonyat-sztár Anna Kendricket, az utóbbi években semmi értékelhetőt nem készítő Dennis Quaidet, a szintén süllyesztőbe került Chris Rockot és a True Blood vérfarkasát, Joe Manganiellót is. A filmet, ami május 18. óta mindössze 25,1 millió dollárt kapart össze, gyűlölték a kritikusok. A Rolling Stone szerint "pont olyan rossz, mint a 2010-es Valentin-nap, csak ebben nincs benne Ashton Kutcher", a költői magasságokba emelkedő savazógép, Roger Ebert pedig ezt írta: "A cselekmény egy ponton elakad, mintha forgalmi dugóba került volna. Okos film lenne, de így a kis történetek csak annyira jók, mint a felhígított leves". (IMDb: 5,1 pont, Rottentomatoes: 22 százalék)

VHK - Akik móresre tanították a halált

Nagy Júlia író-rendező és Mecseki Csaba operatőr a héten egyórás dokumentumfilmben mutatják be a hazai zenei élet egyetlen pszichedelikus sámánpunk bandáját, az 1975-ben alapított Vágtázó Halottkémeket. Az Akik móresre tanították a halált archív felvételekkel a tagokkal készített interjúkkal és a kortársak visszaemlékezéseivel mutatják be a VHK-t, a Kádár-korszak végét, a rendszerváltást és a közelmúltat. (IMDb: -, Rottentomatoes: -)

Nannerl, Mozart nővére

A francia művészfilmekben utazó Anjou Lafayette a héten Mozart elfelejtett testvérén, a több hangszeren is kiválóan muzsikáló, kényszerházasságba üldözött Maria Anna Mozart életén keresztül mutatja be, milyen sanyarú volt a helyzete a zenei karrierről álmodozó nőknek a XVIII. században. A kritikusok imádták a Nannerlt, nem csoda, ha az író-rendező René Féret mellett a főszereplőt alakító lánya, Marie Féret és a szintén Mozart-rokont játszó másik lánya, Marie Féret Lisa Féret is díjat vihetett haza a Las Palmas-i filmfesztiválról. (IMDb: 6 pont, Rottentomatoes: 74 százalék)