Versengenek Assange-ért a filmstúdiók

2012.07.10. 10:45

A stúdiók versengenek azért, hogy a Wikileaks és alapítója, Julian Assange történetét vászonra
vigyék. De a napról napra alakuló, befejezetlen sztorit vászonra ültetni nehezebb egy sima hasonmás-castingnál.

A Wikileaks-moziért küzdő stúdiók közt van a Time Warner Inc., az HBO Films, a DreamWorks , a
Universal Pictures és Annapurna Pictures. A valós, jelenleg is zajló eset dramatizálása nehezebb, mint gondolták. Az eddigi események túl összetettek és vitatottak, a sztori nagy része még nincs megírva. Így például senki nem tudja, mi lesz az eredménye az esetleges szembesítésnek Svédországban, vagy hogy Assange az Amerikai Egyesült Államokban számíthat-e arra, hogy vád alá helyezik.

Par3667536
Fotó: Carl Court / AFP

A hírhedt hacker és politikai aktivista több ezer bizalmas tárgyú, a külügyminisztériumból kiküldött, 2010 óta keltezett táviratot publikált. Ennek egyik következménye az lett, hogy letartóztatták a hadsereg egyik tagját, Bradley Manninget az információk kiszivárogtatásának gyanújával, másfelől hatalmas vitát kavart a sajtószabadsággal kapcsolatban.

Assange jelenleg az Equadori Nagykövetségen talált menedéket Angliában, így próbálva elkerülni
kiadatását Svédországba, ahol egy állítólagos szexuális zaklatás-ügyben akarják kihallgatni. A vádlott tagadja az állításokat, de szóvivője nem kommentálta az eseményeket.

A WikiLeaks jelenleg 2,4 millió, kormányzati szerverről kiküldött szíriai email anyagának
nyilvánosságra hozatalára készül. Kérdés az is, hogy milyen egyéb tervei vannak a jövőre nézve.
A letartóztatott Bradley Manning ügye még szintén megoldatlan. A Creative Artists Agency
visszatartotta az Assange-életrajz megfilmesítési jogait, mely a Random House kiadásában kerülne az olvasók elé. Ugyanakkor a kiadó is megszakította Assange-dzsal a szerződését, mondván, hogy a kézirat nem került befejezésre. Egyes stúdiók a jogok megszerzése nélkül folytatják a filmterv fejlesztését – hasonlóképpen a Social Network megvalósításához, ahol szintén nem rendelkeztek a Zuckerberg életrajzához kapcsolódó jogokkal.

Az HBO Films pl. egy a New Yorker-ben megjelent Assange-sztorira alapozza a filmtervét, amit Charles Ferguson , az Inside Job készítője rendezne, ám a forgatás még nem kezdődött el. A
DreamWorks a híresztelések szerint egy Assange-ra nézve kritikus hangú írásra alapozza
a forgatókönyvet a hírhedt website volt szóvivője, Daniel Domscheit-Berg tollából. A többi
készülőben levő filmterv esetében még a sztori folytatódását és végkifejletét várják, kivéve a Universalt, ami csaknem befejezte dokumentumfilmjét a témáról az Oscar-díjas Alex Gibney rendezésében.