no

A brit Sherlock lesz Assange

2013.01.24. 14:58

Három film is készül a WikiLeakst alapító Julian Assange életéről, de egyelőre csak egyről tudjuk, hogy mikor kerül mozikba, és ki lesz a főszereplője. A The Fifth Estate című filmben (a cím a proletariátusra vagy a fősodoron kívül élő, illetve oda igyekvő anarchistákra is utalhat) Assange-t a Sherlock című brit tévésorozat címszereplője, Benedict Cumberbatch alakítja majd, akit legközelebb a Star Trek-reboot második részében is láthatunk. A filmet az amerikai mozik november 15-én mutatják majd be.

A film forgatókönyvét az Elnök emberei című tévésorozat pár epizódját is író Josh Singer rakta össze, a rendezői székbe pedig a Twilight-saga házi rendezője, Bill Condon ült bele. A forgatás a héten kezdődött el, ismeretlen helyszínen. Az első felvételeken Cumberbatch látható a Viszlát, Lenin! című filmből ismert Daniel Brühl társaságában, ő Daniel Domscheit-Berget, Assange egyik bizalmasát alakítja.

A The Fifth Estate a WikiLeaks alapítása körüli évekre koncentrál majd, alapjául két könyv szolgált, Domscheit-Berg Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website című könyve és a WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy című, amit a Guardian két újságírója, David Leigh és Luke Harding írt. A novemberi permier nyomán a szaksajtó az tippeli, és a filmet a 2014-es filmes díjak egyik esélyesének szánja a gyártó Dreamworks, ami a szereplőgárda ismeretében (Laura Linney, Anthony Mackie, David Thewlis és Peter Capaldi) nem is tűnik elképzelhetetlennek.