Az erotika mestere nyert a Comic Conon

2012.07.16. 13:30
Az erotikus képregényeket rajzoló, 66 éves Milo Manara Eisner-díjat kapott a világ legnagyobb geekfesztiváljának számító, július 15-én záródó Comic Conon, ahol mégis minden jelmezes őrült a Marvel gyilkos mosómedvéjéről, Vasember aranypáncéljáról és a Trónok harca 3. évadába érkező, 13 új szereplőről beszélt.

Szokás szerint elképesztő mennyiségű mozifilmes stábbal, képregényrajzolóval és persze latexbe bújt bombanővel zajlott le július 11-15. között a világ legnagyobb geekfesztiválja, a San Diego-i Comic Con. Az eredetileg hardcore képregényes dzsemborinak induló rendezvény természetesen idén is jobban hasonlított egy gigantikus Hollywood-reklámra a sztárrajzolók szakmai fóruma, és a képregényes kütyük bolhapiaca helyett, évek óta bevett szokás ugyanis, hogy a legnagyobb stúdiók és tévécsatornák ekkorra időzítik a legfrissebb infókat a geek témájú filmjeikről és sorozataikról.

A Marvel képregénykiadó például bejelentette: a Bosszúállók mozifilm 1,4 milliárdos bevétele után elérkezettnek látják az időt egy másik képregényes szuperhőscsapat, az 1969 óta futó Guardians of the Galaxy animációs filmjéhez is. A 2014-re beharangozott, új igazságosztó különítményben ott lesz többek között a lézerpuskás mosómedve, Rocket Raccoon, a Groot nevű űrnövény, Gamora, a Marvel univerzum legdögösebb és legveszedelmesebb nője, a késekkel harcoló Drax és Star-Lord, aki leginkább Kobraparancsnok és egy űrnáci szerelemgyerekére hasonlít.

Gyilkos mosómedve mellé hangyaembert!

Szintén a Marvel-szekció nagy bejelentései között volt a Hangyaember-mozifilm, amihez egy CGI-tesztvideót is levetítettek a közönségnek, érzékeltetve a címbéli hős kis méretét. A rendező Edgar Wright lesz, aki a korábbi filmjei (Scott Pilgrim, Haláli hullák hajnala, Don't kamutrailer a Grindhouse-hoz) miatt nagy kedvencnek számít a geekek körében. Ha az önálló film jó bevételeket hoz, a termeszekkel repkedő és társalgó szuperhős csatlakozhat a barátaihoz a Bosszúállók 2-ben.

A Marvel megvillantotta a Comic Conon Vasember aranyszínű páncélját és, amit majd  a 2013-as Iron Man 3-ban adnak rá a Tony Starkot alakító Robert Downey Jr.-ra. Aki egyébként személyesen is kiment a rendezvényre, hogy piros vaskesztyűben pózolhasson a fotósok előtt.

San Diego Comic Con: a világ legnagyobb nerdbulija

Milo Manara Eisner-díjas képregénye
Milo Manara Eisner-díjas képregénye
Fotó: Milo Manara
Az első San Diego-i Comic Cont 1970-ben rendezte egy csapat lelkes helyi képregényrajongó. Ma már a popkultúra minden szegmense képviselteti magát a százezreket vonzó Comic Conon: a mangák, a videójátékok, a filmek és a tévésorozatok nagyágyúi is ekkorra időzítik a nagy bejelentéseiket. 74-óta minden évben kiosztják a Comic-Con saját díját, az Inkpotot, de ezen a rendezvényen adják oda az alkotóknak a képregényipar Oscarjának számító Eisner-díjakat is. Amerika legjobb képregényei közé idén bekerült a Fenegyerek és több kategóriában is győzni tudott a Tale of Sand, amit még 1967-ben írt meg filmforgatókönyvnek a Muppet-bábok 1990-ben elhunyt atyja, Jim Henson.

A legjobb külföldi képregény díját idén a főleg kalandos-erotikus műfajban utazó, 66 éves olasz mester, Milo Manara kapta a Hugo Pratt-tel közösen elkészített, ágaskodó mellbimbókban és fedetlen combokban tobzódó The Manara Library, vol. 1: Indian Summer and Other Stories című albumáért, ami a 80-as években megjelent képregényeik amerikai gyűjteményes kötete (Manara egyébként 2004-ben már kapott egy Eisner-díjat a Sandman: Endless Nightsért). Az idei győztesek teljes listája a Comic Con honlapján olvasható.

A horrorhívők több hírnek is örülhettek San Diegóban. Guillermo del Toro a Comic Conon erősítette meg: a Pacific Rim című új sci-fije után célegyenesbe került a Hellboy 3 is, amiben természetesen ismét Ron Perlman lesz az okkult nácikat kőkézzel lezúzó, jó útra tért démonfajzat. Az első két Harry Potter rendezője, Chris Colombus a New Comic Company-vel közösen készítene egy Mesék a kriptából-típusú, négyrészes horrorantológiát a főleg csöcsös-vámpíros-barbáros témákat felvonultató, 80-as évek óta népszerű Creepy magazin képregényeiből.

Sorozatsztárok és zombik minden sarkon

A Comic Con éveken át kizárólag a képregény- és jelmezfetisiszták Kánaánja volt, de 2004-ben, J.J. Abrams, a Lost egyik kiötlője rávette az ABC-t, hogy a kultsorozat akkoriban rekordösszegnek számító, tízmillió dolláros pilotját itt, a nagy tévék által lesajnált fesztiválon mutassák be, a rajongók legnagyobb örömére. San Diego azóta elképzelhetetlen a legnagyobb tévéstúdiók és networkok részvétele nélkül: a korábban csak science-fiction sorozatokat promótáló cégek szépen lassan minden olyan szériával jelen voltak a talákozón, amitől azt várták, hogy esetleg kultstátuszba kerüljön, legyen az a Dexter, a Chuck vagy a Dr. Csont.

A geekek természetesen a Trónok harca 3. évadába bekerült 13 új szereplő listáját várták a legjobban. Újoncként debütál az HBO fantasy sorozatában többek között a Karib-tenger kalózai faszemű kalóza és a brit Office sztárja, Mackenzie Crook, aki egy Orell nevű Falon túli vadat fog alakítani, de a pletykák szerint a készítők összegyúrták ezt a karaktert Hatbőrű Varamyrral, az éjmacskákat és madarakat irányító alakváltó varggal. A zöldálmokat látó, különc mocsárlakót, Jojen Reedet pedig az a Thomas Brodie-Sangster fogja alakítani, akit korábban az Igazából szerelemben láthattunk, Liam Neeson szerelmes kisfiaként.

Firefly-rajongóknak jó hír: Joss Whedon a Bosszúállók hihetetlen sikere után most már nyugodtan elkészítheti idén a kultsorozathoz kapcsolódó, új tévéfilmjét. Seth MacFarlane a Comic Con-on jelentette be, hogy az American Dad! új évadában Jon Hamm, Danny Glover, Sarah Michelle Geller, Will Forte és a Potter-filmek Ronja, Rupert Grint is vendégszerepel, valamint azt is, hogy a Family Guy átruccan Las Vegas-ba, a nyitórészben pedig Elizabeth Banks is szerepel majd.

Idén októberben a harmadik évaddal tér vissza a kábeles nézettségi rekordokat döntögető Walking Dead című, posztapokaliptikus családmese, amihez egy vadiúj, négyperces (és a zombiszűzeknek erősen spoileres!) előzetest vetítettek le a Comic Conon. Az AMC hullás sorozata igen hamar közönségkedvenc lett, nemcsak az eredeti képregényt olvasó fanatikusok imádják, hanem a mezei tévénézők is.

Ezt mutatja az is, hogy telt ház és percekig tartó ujjongás fogadta a szereplőgárdát és a készítőket San Diegóban. A színészek közül Andrew Lincoln (Rick), Sarah Wayne Callies (Lori), Norman Reedus (Daryl), Laurie Holden (Andrea), Steven Yuen (Glenn), Laura Cohan (Maggie), Danai Gurira (Michonne) és David Morrissey (The Governor) volt jelen, a készítők oldaláról David Alpert, Gale Ann Hurd és Greg Nicotero executive producerek, valamint  az új showrunner Glen Mazzara ült be a zombigeekek közé. A Walking Dead-szekcióban természetesen az ünnepelt képregényíró, Robert Kirkman is ott volt, aki nemrég veregethette magát hátba a zombiszéria 100. füzetének megjelenées miatt (a hétvégi tévésorozatos infódömpinggel kiemelten foglalkozunk a Comment:com blogon).