Hol vannak Cserhalmi huszáros filmjei?

2008.03.15. 19:32
Bajban van, akiben március 15-én búvópatakként tör fel a nemzeti érzés, és orrvérzésig 1848-as filmeket akar nézni a fotelból: idén először a tévék sem adják a Kőszívű ember fiait, csak Bagó Bertalan mozikban nézetlen filmjét, meg a Hídembert. Azonban hiába mondanánk, hogy akkor majd megvesszük olcsó dvd-n. A téma két megkerülhetetlen Cserhalmi-klasszikusát például nemcsak a tévécsatornák felejtették el, de maga a jogtulajdonos Mokép sem adta ki. Még drágán sem.

Az Odeon-kölcsönzőkben a pultosok elmondása szerint a forradalom évfordulóján mindig megismétlődik ugyanaz a jelenet: verik az asztalt a filmrajongók a 78-as 80 huszár, az 84-es Szirmok, virágok koszorúk, és az 53-as Föltámadott a tenger nem létező dvd-kiadását követelve. A két Cserhalmi filmet csak VHS-en jelentette meg ugyanis a Mokép, a Föltámadott a tengert pedig még azon sem. A három kosztümös produkciót annak idején a Mokép és MAFILM készítette, csakúgy, mint A kőszívű ember fiait, csak ez található meg a bevásárlóközpontban a 999 forintos dvd-k között, holott ezt tévében is megnézhettük eddig minden évben.

"Jelenleg nincs arra vonatkozó információm, hogy ezek a forradalmi filmek a közeljövőben megjelennének dvd-n" - mondta nekünk veretesen a Mokép honlapja szerint dvd-felelős Zsubor Anna. Deli Évához, a Mokép kereskedelmi igazgatójához irányított minket, hisz "ő van felhatalmazva a válasszal", de sajnos Delit egy nap alatt sem sikerült elérnünk azzal az egyszerű kérdéssel, hogy miért nem jelentek meg ezek a filmek, és mikor fognak megjelenni?

"Elég cikinek tartom azt, hogy a régi magyar filmek többségét még mindig nem lehet ma megvásárolni dvd-n" - mondta Varga Tamás, a Fantasy Film Kft-től, ahol 30 darabos dvd-sorozatot jelentettek meg Magyar Filmek Gyűjteménye címmel, zömmel a Hunnia stúdió klasszikusaiból. Ezen akadt ki anno Szomjas György rendező, mert nagy sietségben, olcsó megjelenésben adták ki a filmjeit. Varga még hozzátette: "Sajnos amellett, hogy a régi kópiák nagyon rossz minőségűek, iszonyú káosz van a tulajdonjogok körül is, és ezen egy új filmtörvény sem fog tudni változtatni."

A magyar filmek jogait kezelő Magyar Nemzeti Filmarchívum a sorozatos jogviták miatt úgy tűnik, még mindig nem tudja ellátni a feladatát. "Filmtörvény van, de nem működik. A régi filmek forgalmazói jogaival a gyártó stúdiók rendelkeznek - utal Schweier László, a Filmarchívum munkatársa a jelenlegi helyzetre, ami zűrzavarosabb, mint Petőfi sorsa a segesvári csata után. - Nekik pedig úgy látszik, nem fontos, hogy dvd-n is megjelenjenek."

Cserhalmi György csak VHS-en főállású forradalmár

Aki tehát rohamra induló, körszakállas huszárkapitányokat akar nézni a plazmatévén, sztereóban dübörgő csatazajjal, az kénytelen az esti műsorsáv szegényes kínálatához igazodni. A Duna TV 21:20-tól a Hídembert adja, az m1 21:45-től Cserhalmi György főszereplése ellenére is megbukott Vadászat angolokra című filmjével próbálkozik, igazi 48-as kosztümös filmet csak az ATV-n láthatunk, ahol szombaton és vasárnap is leadják az 1953-as Föltámadott a tengert, Petőfi szerepében a 40-es Görbe Jánossal. Aki már régen kidobta a videóját, Cserhalmi huszárfilmjei nélkül kénytelen március 15-ét ünnepelni.

Ha jövőre nem is, 2010-ben talán jobb lesz a helyzet: Hajdu Szabolcs tavaly ilyenkor egy kosztümös történelmi film képeit vázolta fel, amit jövő ilyenkor kezd forgatni. "Rengeteg pénz kell hozzá, de ha összejön, akkor egy Hídember-kaliberű film lesz" - mondta Hajdu, aki heteken belül indul a stábjával Romániába forgatni a köztes filmjét.

Az idei nemzeti ünnepen 48-as forradalmárok helyett megint be kell érnünk karórás törökökkel, és rajzfilmjedikkel, esetleg egy 990 forintos Hídember dvd-vel.