Meglepő, hogy a Váratlan utazás miatt ismernek fel a magyarok

2007.06.26. 10:20
A Váratlan utazás gyerekszínészeként befutott Sarah Polley Magyarországra a Tom Hanks jegyezte HBO-sorozat forgatása miatt érkezett, és akkor már új, saját rendezésű filmje, az Oscar-esélyes Egyre távolabb díszbemutatójára is eljött hétfő este a Művész moziba. Bár Puskás Öcsi nevét Sarah nem hallotta, a díszbemutatót neki szentelték a film témája miatt (Alzheimer-kór). Interjú Sarah Polley-val.

Most, hogy Magyarországon vagy, megismernek az utcán?

Meglepő, hogy a Váratlan utazás miatt igen. Persze tudtam, hogy itt is vetítették, mert kaptam leveleket Magyarországról, de erre azért nem számítottam.

A Váratlan utazás című gyerekeknek szóló Disney-sorozat közrejátszott abban, hogy amióta a Majdnem híres főszerepét visszamondtad inkább Hollywoodtól távol játszol és első rendezésed is művészfilm?

Azt hiszem. És amúgy sem izgatott a hollywoodi filmekkel járó életstílus.

És az Egyre távolabb témájában, egy idős pár szerelmi történetében mi izgatott?

Az, hogy mi történik két ember között az idő múlásával. A film Alice Munro novelláját dolgozza fel, ami gyönyörűen írja le a két főszereplő kapcsolatát. Már vagy öt-hat éve szeretnék játékfilmet forgatni, de az a filmtervem, ami egy tizenéves tévésztárról szólt, nem jött össze. Ehelyett készült el az Egyre távolabb. Ezt könnyebb volt megcsinálni, mert kevésbé személyes a témája.


A Művész moziban - Tekintse meg képeinket!
Fotó: Németh Dániel

Azért így sem volt egyszerű dolgod. Julie Christie nehezen állt rá az Alzheimer-kóros nő szerepére. Miért?

Julie a barátom, viszont nem túl ambiciózus színésznő, nem szeret annyira játszani. Ezért általában csak kisebb szerepeket vállal. Többször nemet mondott, mielőtt sikerült rábeszélnem. Nélküle nem tudtam volna elképzelni a filmet.

Milyen hírességeket ismersz, akik ebben a betegségben szenvednek?

Nem ismerek ilyet.

Puskás Öcsiről sem hallottál?

Soha.

A Váratlan utazástól
a Holtak hajnaláig
Sarah Polley négyéves kora óta játszik, és szinte az egész Polley család a filmgyártásban dolgozik. 88-ban Terry Gilliam Münchausen bárójában kapott szerepet, de a Váratlan utazással futott be igazán, és már tizennégy évesen meggazdagodott. Ennek ellenére még húszéves kora előtt baloldali aktivistának állt, és egy kormányellenes tüntetésen egy rendőr kiverte néhány fogát. Végül Atom Egoyan, a neves kanadai művészfilmes szerepajánlatára tért vissza a vászonra az Eljövendő szép napokban. Később kilépett a Majdnem híres című hollywoodi vígjátékból, mert nem érezte testhezállónak a szerepet, majd 2004-ben Zack Snyder Holtak hajnala című horrorjában nézett szembe a zombikkal. 99 óta több rövidfilmet rendezett, első saját egészestése az Egyre távolabb, és már dolgozik a következő filmtervén.

Atom Egoyan rendező Exotica című filmjében szerepeltél, és ő volt a filmednek a producere. Adott tanácsot a rendezéskor?

Igen, mindig mellettem állt, amikor csak szükség volt rá. Sok jelenetet megnézett a forgatás alatt, és ha bármiben elbizonytalanodtam, őt hívtam.

Bemutatták a torontói és a berlini filmfesztiválon. A nézőközönséget számítva mennyire lett sikeres Kanadában az Egyre távolabb?

Nem gondoltam volna, hogy ilyen széles közönséghez eljut, mivel egy nehezen fogyasztható témát dolgoz fel. Szerencsére a forgalmazóknak sikerült szerelmi történetként eladniuk a filmet. Ebből is látszik, hogy sokszor a forgalmazó lelkesedése dönti el a film sorsát.

Pénzügyileg is sikeres lett?

Ötmillió dollárt hozott, ami azt jelenti, hogy jövedelmező lett, és ez egyáltalán nem jellemző a kanadai filmekre.

Hogyan szereztetek rá pénzt?

A kanadai állam támogatott minket, szinte minden ottani film közpénzből készül.

Ez Magyarországon is hasonló. Ismersz néhány magyar filmet?

Igen, Tarr Bélától és Szabó Istvántól láttam párat. Most ajánlották nekem a Fehér tenyeret. A következő napokban bejárom a várost, és veszek pár magyar filmet dvd-n. Ajánlasz valamit?


A Váratlan utazásban - 1989

A Taxidermiát Pálfitól. Jut eszembe Tarr legújabb filmjét Cannes-ban láttad. Neked hogy tetszett?

Sajnos a zsűritagok nem beszélhetnek a versenyfilmekről.

Az első rendezésed sikere után megfordult a fejedben, hogy felhagyj a színészettel, és csak rendezz?

Szeretném mindkettőt folytatni. A rendezés sokmindenre megtanított, amit a színészi munka során fel tudok használni.

Mennyire vagy elégedett az itteni körülményekkel a John Adams sorozat forgatásán?

Az egész nagyon hasonló ahhoz, mint amit Kanadában tapasztaltam. Sokkal több a közös vonás, mint Hollywooddal, pedig ez egy amerikai film. Bár a színészek között nincs magyar, a stábban annál több, és mind nagyon tapasztalt szakemberek.

Díszbemutató az Aranycsapattal
A film díszbemutatóját Puskás Ferenc özvegyének ajánlotta a Best Hollywood és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága. Sarah Polley és Puskás Ferencné mellett az előadás további díszvendége az Aranycsapatból Grosics Gyula és Buzánszky György. Az esemény fővédnökei: Robert Hage, Kanada magyarországi nagykövete és Prof. Dr. Hámori József, az MTA alelnöke.