Michelle Pfeiffer kontra Varga Katalin

2009.02.05. 15:01
A válság miatt kevesebb partit tartanak idén az 59. Berlini Filmfesztiválon, de a hollywoodi sztárok nem spóroltak a repjegyen: Kate Winslet, Demi Moore és Keanu Reeves is eljön. A versenybe egy magyar nyelvű film is bekerült, de a Filmunió szerint az erdélyi színészekkel forgatott Varga Katalin nem igazi magyar koprodukció, ezért csak az utolsó pillanatban kezdtek mögé állni.

A The International című kémthrillerrel indul csütörtökön este a tíznapos Berlinálé, európa második legjelentősebb filmes fesztiválja. A nyitófilmben Clive Owen Interpol-ügynököt játszik, és a világ egyik legnagyobb bankjának kétes ügyleteit vizsgálja ki. "A világválság idején ideális választás ez a thriller. Ha fél évvel korábban mutatjuk be, az emberek el sem hiszik, hogy ilyen létezhet - mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató a Reutersnek a filmről, amit Tom Tykwer, a Lé meg a Lola és a Parfüm rendezője jegyez. - A gazdasági válság különben nem rontott sokat a fesztivál helyzetén. Igazán azok lesznek nehéz helyzetben, akik szeretik a partikat. Most a szokásos napi húsz helyett csak napi tízet tartanak."

Jude Law olcsón vállalta

A Berlináléra várják többek között Renee Zellwegert, Kate Winsletet, Demi Moore-t, Michelle Pfeiffert és Keanu Reevest. Versenyen kívül mutatják be A rózsaszín párduc 2-t, amit a hatvanhárom éves Steve Martin is elkísér.

Michelle Pfeiffer Stephen Frears filmjében játszik, ők a Veszedelmes viszonyok óta először dolgoztak együtt a 20-as években játszódó Cheriben. A színésznő egy öregedő prostituáltat játszik, akinek el kell szakadnia a házasságra készülő fiatal szeretőjétől. Kevés pénzért vállalta Judi Dench és Jude Law a Rage című krimit, ami a New York-i divatvilágban játszódik, és a gazdasági élet kritikája is egyben.

Zellweger vígjátékot hoz

Ebben az évben a szokásosnál több könnyed filmet válogattak be, Rene Zellweger például a My One and Only című vígjátékkal érkezik, ami az 50-es években játszódik. Tavaly Andrzej Wajda Katyin című háborús filmjét mutatták itt be, a lengyel rendező idén a Sweet Rush premierjét kíséri Berlinbe. A film arról szól, hogy a szerelem mindig túl későn, a halál viszont túl korán érkezik. Kate Winslet a versenyen kívül vetített Readert promótálja Berlinben, amit két kategóriában is jelöltek Oscarra. A filmben egy tinivel jön össze, majd évekkel később egy náci háborús bűnös tárgyalásán találkoznak.

Versenyben az Erdélyi vendetta

Egy magyar nyelvű film is bekerült a versenyprogramba, a Varga Katalin, ami a Berlinálé igazgatója (és az IMDb) szerint angol-magyar-román koprodukció. A magyar filmek külföldi szereplésének támogatására létrehozott Filmunió szerint viszont nem számít magyar koprodukciónak, ezért egy ideig nem is foglalkoztak vele. Az a pletyka, miszerint a Varga Katalin miatt nem válogattak be más magyart a versenybe, nem igaz, hiszen két másik filmmel együtt Vranik Roland Adását is bekérte a Berlinálé válogatója, csak nem találták megfelelőnek.

"Mindenképp örülnünk kell annak, hogy az Erdélyben játszódó film ott van a játékfilmek versenyében - nyilatkozta korábban Vezér Éva, a Filmunió igazgatója. - A szó legszorosabb értelmében nem magyar koprodukcióról van szó, magyar finanszírozás, produceri munka ugyanis nincs a filmben, a rendező, Peter Strickland pedig angol. Ugyanakkor az operatőr a rendkívül tehetséges Győri Márk, és erdélyi magyar színházak művészei alkotják a szereplőgárda többségét. A film laborálása is Magyarországon történt." Azaz: a stábtagok szinte mind magyarok, csak a legtöbben határontúliak.

A Budapesten élő angol rendező, aki nincsen benne a hazai filmes körökben, nem is foglalkozott a kérdéssel, de miután felhívtuk, a producere szerdán megkereste a Filmuniót, és ma már jó hírrel fogadott minket: "Minden rendben, tisztáztuk a helyzetet. Elmondták, hogy jogi értelemben a filmem nem magyar koprodukció, de a producerem ma találkozik Berlinben Vezér Évával, és megbeszélik, miben tudnak nekünk mégis segíteni." A történethez tartozik még, hogy a British Council nem közvetítés útján jelentkezett, hogy segítsen a külföldi promótálásban.

"A Varga Katalin egy bosszútörténet, egy megerőszakolt nőről szól, aki találkozik a megrontójával, de csak tizenegy évvel később. Meg akarja ölni, de a férfi addigra megváltozott, megtalálta istent. A film azt a kérdést teszi fel, hogy ebben a helyzetben joga van-e bosszút állni a nőnek - vázolta fel még a történetet a 33 éves Peter Strickland, aki tizenhat éve csinál kisfilmeket, de filmes iskolába nem járt. - A forgatásba abból a nyolcmillió forintból vágtam bele, amit örököltem, miután kezdőpénzre Angliában és Magyarországon is hiába pályáztam. Aztán két év pénzhiány után azok a román producerek segítettek befejezni, akik Mundruczó Kornél Deltájában is dolgoztak."

A magyarok Greenawayre koncentrálnak

Versenyen kívül több magyar vesz részt a fesztiválon, az ígéretes színésztehetségeket felkaroló Shooting Star vendége lesz például Tóth Orsi, aki tavaly a Deltával járt Cannes-ban. A fesztivállal párhuzamosan a berlini Collegium Hungaricumban rendezik meg a Cinema Totalt, amivel a külföldi közönség és szakma figyelmét próbálják a magyar filmre irányítani. A rendezvénysorozat pénteki, húszmillió forintos megnyitóján Peter Greenaway tart nagyszabású vetítést, amit Yonderboi zenéje kísér.

A zsűrielnök az Oscar-díjas Tilda Swinton, aki Tarr Béla keze alatt játszott már magyar filmben, úgyhogy reméljük, a Varga Katalinra is kellő figyelmet fordít. Az Aranymedvéket február 14-én osztják ki.