Edith Piaf nyitotta a Berlinálét

2007.02.09. 00:51
Edith Piafról szóló La Vie en Rose című filmdráma nyitotta meg csütörtök este a Berlini Filmszemlét. Mészáros Márta, aki Berlinale Kamera-díjat kap, hiányolja a magyar játékfilmeket a versenyprogramból, de amúgy is az új Szegénylegényeket látná szívesen, ami meg még nem készült el.
Az 57. Berlini Filmfesztivált a La Vie En Rose című Edith Piaf-film nyitotta meg nyolckor a Potzdamer Platz-i fesztiválpalotában. A pehelysúlyú sanzonénekesnőt alakító Marion Cotillard a vörös szőnyegen vonult be. A korábbi évek berlini nyitófilmjei rendre rossz kritikákat kaptak, de Dieter Kosslick fesztiváligazgató reméli, az idei Piaf-mozival véget vethetnek a negatív sorozatnak, sokan Arany Medve-esélyt jósolnak. A nyitóeseményen jelen volt a német kormány több tagja, köztük Bernd Neumann kulturális miniszter és számos parlamenti képviselő, és Berlin polgármestere.


Marion Cotillard és a francia rendező, Olivier Dahan
Huszonkét játékfilm versenyez Berlinben az Arany Medvéért, köztük Clint Eastwood Levelek Iwo Jimából című háborús drámája, vagy a The Counterfeiter, amiben a nácik a brit gazdaságot próbálják csődbe vinni. A mezőnyben a korábbi évekhez hűen most is erős az ázsiai és latin-amerikai jelenlét. A résztvevő sztárok többsége már a megnyitóra megérkezett. Clint Eastwood mellett Ben Kingsley, Sharon Stone, Matt Damon, Lauren Bacall, Hanna Schygulla és Jacques Rivette is a meghívottak listáján van.

Berlinbe várják Robert De Niro háború utáni Németországban játszódó The Good Shepherd című filmjét. A hollywoodi sztárok csapatát erősíti Judi Dench és Cate Blanchett, akik a Notes on a Scandal című moziban két tanárnőt játszanak, akik összekapnak egymással.

A kínai cenzorok akadékoskodnak

Az ázsiai filmek közül máris botrány övezi a Lost in Beijing-et, amit a kínai cenzorok csak akkor engednek el Berlinbe, ha az erőszakos szexjelenettel együtt negyedórányi anyagot kivágnak belőle. Tavaly Kína a Summer Palace című film rendezőjét öt évre eltiltotta a filmezéstől, mivel a hivatalos engedélyeztetés megkerülésével nevezte a filmjét Cannes-ba. Versenyben szerepel az Oldboy rendezőjének új, I'm a Cyborg, But That's OK című filmje is. Ebben egy koreai popsztár játssza a mentális zavarokkal küzdő főszereplőt.

Mészáros Márta is itt

Berlinbe február 12-én érkezik a nemzetközileg ismert magyar rendező, Mészáros Márta, aki Arthur Penn-nel, a Bonnie és Clyde rendezőjével együtt veheti át Berlinale Kamera-díjat életműve elismeréseként. Mészáros 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül elsőként kapott itt - az Örökbefogadás című filmjéért - Arany Medvét. Bár idén kivételesen sok, összesen öt magyar filmet mutatnak be a Berlinálén, egyedül a Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animáció versenyez a főídjért.

"Ha csinálok is filmet, mert biztos hogy fogok csinálni, versenyben nem fogok részt venni. Én a díjaimat elnyertem" - mondta el nekünk Mészáros Márta, aki lányát és unokáját is magával hozta Berlinbe. - Nagyon drukkolok a fiataloknak, de a középgenerációnak is. Ez a két film, amit láttam most a szemlén, az Iszka utazása és a Boldog új élet, nagyon érdekes, ígéretes filmek. Én azt hiszem, hogy a magyar filmgyártásnak, amellett hogy az újszerű forma nagyon fontos, a valóság felé kell fordulnia, hogy milyen korban élünk, mi történik körütöttünk, mi ez a rendszerváltás."

"Magyar nagyjátékfilm sajnos már nagyon rég nincs versenyben, most sincsen - jegyezte meg a hetvenöt éves rendezőnő -, de volt időszak, amikor évente volt. A Panoráma fedezte fel Tarr Bélát is, a Kilenc hónap cimű filmem is panorámás volt. Mi mindig nagyon jól szerepeltünk a Berlini Filmfesztiválon."

A rendezőnő még elmondta, hogy finanszírozási nehézségek miatt félretenné Hanna Wende című filmtervét, és legközelebb Kéthly Annáról, az "egyetlen tisztességes női politikusról" forgatna játékfilmet. A magyar filmtermést a hajdanihoz hasonlítva elmondta, hogy "az új Szegénylegényeket még nem csinálták meg. Az egy olyan film volt, ami formailag is brilliáns volt, a mondanivalója is nagyon fontos volt, és nagyon magyar volt."

Magyar mezőny
Bollók Csaba utcagyerekek kemény életét bemutató műve, az Iszka utazása a Generation szekció versenyfilmjei között lesz látható. A fesztivál Panorama válogatásába kapott meghívást a Boldog új élet. Bogdán Árpád első munkája a Berlinale legjobb első film díjáért is versenyre kel. Esztergályos Károly rendhagyó szerelmi történetét, a Gálffi László, Kerekes Éva és Szabó Dávid főszereplésével készült Férfiakt című filmet szintén a Panorama szekció mutatja be.

2006 legsikeresebb magyar mozifilmje a Szabadság, szerelem a Berlinale Special válogatásba kapott meghívást és a filmvásáron a forgalmazóknak is bemutatják. A Shooting Stars programon Nagy Péter, a Lora férfi főszereplője mutatkozik be Európa ígéretes színésztehetségei között. Herendi Gábor új rendezését, a berlini filmvásáron mutatják be a forgalmazóknak.

A fesztivál Forum válogatásában Srdan Golubovic A csapda című műve kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, koproducere Kántor László volt. A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale Talen Campuson Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.