Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Edith Piaf nyitotta a Berlinálét

2007.02.09. 00:51
Edith Piafról szóló La Vie en Rose című filmdráma nyitotta meg csütörtök este a Berlini Filmszemlét. Mészáros Márta, aki Berlinale Kamera-díjat kap, hiányolja a magyar játékfilmeket a versenyprogramból, de amúgy is az új Szegénylegényeket látná szívesen, ami meg még nem készült el.
Az 57. Berlini Filmfesztivált a La Vie En Rose című Edith Piaf-film nyitotta meg nyolckor a Potzdamer Platz-i fesztiválpalotában. A pehelysúlyú sanzonénekesnőt alakító Marion Cotillard a vörös szőnyegen vonult be. A korábbi évek berlini nyitófilmjei rendre rossz kritikákat kaptak, de Dieter Kosslick fesztiváligazgató reméli, az idei Piaf-mozival véget vethetnek a negatív sorozatnak, sokan Arany Medve-esélyt jósolnak. A nyitóeseményen jelen volt a német kormány több tagja, köztük Bernd Neumann kulturális miniszter és számos parlamenti képviselő, és Berlin polgármestere.


Marion Cotillard és a francia rendező, Olivier Dahan
Huszonkét játékfilm versenyez Berlinben az Arany Medvéért, köztük Clint Eastwood Levelek Iwo Jimából című háborús drámája, vagy a The Counterfeiter, amiben a nácik a brit gazdaságot próbálják csődbe vinni. A mezőnyben a korábbi évekhez hűen most is erős az ázsiai és latin-amerikai jelenlét. A résztvevő sztárok többsége már a megnyitóra megérkezett. Clint Eastwood mellett Ben Kingsley, Sharon Stone, Matt Damon, Lauren Bacall, Hanna Schygulla és Jacques Rivette is a meghívottak listáján van.

Berlinbe várják Robert De Niro háború utáni Németországban játszódó The Good Shepherd című filmjét. A hollywoodi sztárok csapatát erősíti Judi Dench és Cate Blanchett, akik a Notes on a Scandal című moziban két tanárnőt játszanak, akik összekapnak egymással.

A kínai cenzorok akadékoskodnak

Az ázsiai filmek közül máris botrány övezi a Lost in Beijing-et, amit a kínai cenzorok csak akkor engednek el Berlinbe, ha az erőszakos szexjelenettel együtt negyedórányi anyagot kivágnak belőle. Tavaly Kína a Summer Palace című film rendezőjét öt évre eltiltotta a filmezéstől, mivel a hivatalos engedélyeztetés megkerülésével nevezte a filmjét Cannes-ba. Versenyben szerepel az Oldboy rendezőjének új, I'm a Cyborg, But That's OK című filmje is. Ebben egy koreai popsztár játssza a mentális zavarokkal küzdő főszereplőt.

Mészáros Márta is itt

Berlinbe február 12-én érkezik a nemzetközileg ismert magyar rendező, Mészáros Márta, aki Arthur Penn-nel, a Bonnie és Clyde rendezőjével együtt veheti át Berlinale Kamera-díjat életműve elismeréseként. Mészáros 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül elsőként kapott itt - az Örökbefogadás című filmjéért - Arany Medvét. Bár idén kivételesen sok, összesen öt magyar filmet mutatnak be a Berlinálén, egyedül a Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animáció versenyez a főídjért.

"Ha csinálok is filmet, mert biztos hogy fogok csinálni, versenyben nem fogok részt venni. Én a díjaimat elnyertem" - mondta el nekünk Mészáros Márta, aki lányát és unokáját is magával hozta Berlinbe. - Nagyon drukkolok a fiataloknak, de a középgenerációnak is. Ez a két film, amit láttam most a szemlén, az Iszka utazása és a Boldog új élet, nagyon érdekes, ígéretes filmek. Én azt hiszem, hogy a magyar filmgyártásnak, amellett hogy az újszerű forma nagyon fontos, a valóság felé kell fordulnia, hogy milyen korban élünk, mi történik körütöttünk, mi ez a rendszerváltás."

"Magyar nagyjátékfilm sajnos már nagyon rég nincs versenyben, most sincsen - jegyezte meg a hetvenöt éves rendezőnő -, de volt időszak, amikor évente volt. A Panoráma fedezte fel Tarr Bélát is, a Kilenc hónap cimű filmem is panorámás volt. Mi mindig nagyon jól szerepeltünk a Berlini Filmfesztiválon."

A rendezőnő még elmondta, hogy finanszírozási nehézségek miatt félretenné Hanna Wende című filmtervét, és legközelebb Kéthly Annáról, az "egyetlen tisztességes női politikusról" forgatna játékfilmet. A magyar filmtermést a hajdanihoz hasonlítva elmondta, hogy "az új Szegénylegényeket még nem csinálták meg. Az egy olyan film volt, ami formailag is brilliáns volt, a mondanivalója is nagyon fontos volt, és nagyon magyar volt."

Magyar mezőny
Bollók Csaba utcagyerekek kemény életét bemutató műve, az Iszka utazása a Generation szekció versenyfilmjei között lesz látható. A fesztivál Panorama válogatásába kapott meghívást a Boldog új élet. Bogdán Árpád első munkája a Berlinale legjobb első film díjáért is versenyre kel. Esztergályos Károly rendhagyó szerelmi történetét, a Gálffi László, Kerekes Éva és Szabó Dávid főszereplésével készült Férfiakt című filmet szintén a Panorama szekció mutatja be.

2006 legsikeresebb magyar mozifilmje a Szabadság, szerelem a Berlinale Special válogatásba kapott meghívást és a filmvásáron a forgalmazóknak is bemutatják. A Shooting Stars programon Nagy Péter, a Lora férfi főszereplője mutatkozik be Európa ígéretes színésztehetségei között. Herendi Gábor új rendezését, a berlini filmvásáron mutatják be a forgalmazóknak.

A fesztivál Forum válogatásában Srdan Golubovic A csapda című műve kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, koproducere Kántor László volt. A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale Talen Campuson Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.