Náci kaszkadőrnek jók a magyarok?

2008.12.31. 15:48

Már nemcsak sztárkaszkadőreinket jegyzik Hollywood élvonalában, hanem a helyszínt is: megint egyre több kosztümös tündérmese és holokausztfilm forog Magyarországon. A fővárosi bérházak ideális második világháborús díszletek, az etyeki Korda stúdióban meg egy gumiszörnyekkel telezsúfolt Trollpiac is elfért. Összegyűjtöttük a 2008-as hollywoodi filmtermés magyar kötődésű darabjait, szavazzon a legjobbra!

Speed Racer - Totál turbó

A Wachowski-testvérek autóversenynek álcázott transzvesztitashowját is csak egy hét késéssel láthattuk májusban, de az anyagi bukás (120 milliós büdzsé, 97 milliós összbevétel) biztosan nem a magyar torrentezőkön múlt. Balogh Menyhért ebben a filmben John Goodman, a verekedős autószerelő apa dublőre volt, kitömött hassal. Ő egyébként a Speed Racer forgatását jobban élvezte, mint a Valkűrt: a sivatagi gyorsulási versenyeket és a verekedéseket is green screen előtt vették fel, és itt rengeteget kellett drótokra rögzítve ugrálnia.

Immigrants - Jóska menni Amerika

A Sipmson-sorozatról ismert Csupó rajzfilmet is készített, de azt végül Kálomista Gábornak kellett megmentenie, 2 millió dollárral. "Egy amerikai tévécsatorna, rendelte meg, csak aztán csődbe mentek, a vezetőket kirúgták, és a filmet sem akarták visszaadni, mivel 5-6 millió dollárt beletettek - nyilatkozta nekünk a hazai bemutató előtt a rendező. - Az ügyvédemmel másfél évig harcoltam, hogy megszerezzük a jogokat." Az egy magyar és egy orosz bevándorló amerikai botladozását követő rajzfilmet eddig csak magyar mozik játszották, de egy moszkvai forgalmazónak is eladták. Azt viszont az alkotók már nem reklámozták, hogy az Immigrants eredetileg tévésorozatnak készült, és négy részt 2004-ben le is adott belőle a SpikeTV.

A csíkos pizsamás fiú

A Sorstalanság barakkjait hasznosították újra ehhez az angol koncentrációs táboros filmhez, ami egy zsidó és egy náci kisfiú megható barátságáról szól. Emellett a lepusztult budapesti bérházak is jól jöttek a világháborús Berlinben játszódó jelenetekhez. A családi holokausztdrámában Verebély Iván és más magyar színészek is játszottak, de a végső vágásban csak a háttérben látszanak, általában náci katonaként vagy lesoványodott zsidó rabként. Az angolok a 15 millió dolláros költségvetésből ötmilliót költöttek el nálunk.

Hellboy 2

Amerikában már júliusban bemutatták Guillermo del Toro látványos fantasy-akciófilmjét, hozzánk csak augusztusban jutott el. Pedig az egészet az etyeki Korda stúdióban forgatták, 72 millió dolláros költségvetésből, itt épült fel New York, és a Trollpiac is. Del Toro annyi szörnyet és egzotikus helyszínt zsúfolt a filmbe, hogy az összes hazai díszletes és maszkmester csapat neki dolgozott, habszivacsból faragtak aranyoszlopokat, sült macskákat, meg szétporladó tündérherceget. A magyar kaszkadőrök mellett magyar színészek is szerepeltek a filmben: Kamarás Ivánt a fogtündérek tépték szét, Oroszlán Szonja gyerekét meg Hellboynak kellett megmentenie. A Hellboy 2 végül 157 milliós összbevételt produkált, ez lényegesen jobb, mint az okkult nácis első rész, ami 66 millióból készült, de csak 80,5 milliót hozott.

Good

Az Aragornt alakító Viggo Mortensen és a Harry Potter-filmek gonosz varázslója, Jason Isaacs is az omladozó pesti bérházak miatt jött Magyarországra forgatni. A Good című holokausztfilm 15 millió dollárból készült, ami Kende Zsófia társproducer szerint nagyon kevés egy történelmi filmhez, így a stábnak sokat kellett trükköznie a helyszínekkel. Ők is újrahasznosították a Sorstalanság lágerét, a Nyugati lett a berlini főpályaudvar, a Műszaki Egyetem a nácik rezidenciája, a Károlyi kertet meg egy étterem teraszává alakították át. A mellékszereplők között magyarok is voltak, Cseh Annamari "gyönyörű nőt", Linka Péter SS tisztet alakított. Magyar srác volt Mortensen náci sofőrje is, őt egy tízfős haveri társaság állva tapsolta meg a film közben, az egyik plázamoziban.

Holdhercegnő

Csupó Gábor 27 millió dollárból forgatott tündérmeséjét valamikor jövő tavasszal láthatjuk a mozikban. A történet két elátkozott családról szól, akik évszázadok óta harcban állnak, és csak egy 13 éves kislány tudja őket kibékíteni. A pilisi erdőben, a cseszneki és a turai kastélyban, valamint a fóti stúdióban forgatott egyszarvús filmben a korábban Schwarzeneggert is helyettesítő sztárkaszkadőr, Piroch Gábor stunt coordinatorként vett részt. A főszereplő kislány, Dakota Blue Richards angyalkás képeslapban köszönte meg neki, hogy vigyázott rá a tengerbe ugrós jelenetnél. Itt 14 méter magasból kellett lezuhannia biztosítókötelekkel, amiket persze az utómunka során eltüntettek, és digitálisan rajzolták a háttérbe a sziklákat.

100 Feet

Tavaly Famke Janssen, az X-Men lakkszerkós Főnixe is Budapesten forgatott egy horrort, a Megasztárból ismert Kandech Evelyne-nel. A 10 millió dolláros költségvetésből készülő filmet az Országút fantomjának forgatókönyvírója, Eric Red jegyzi rendezőként, Sipos Kornél és a LaurinFilm a magyar társproducer. A sztori dióhéjban: egy nő (Janssen) önvédelemből megöli a férjét, ezért házi őrizetbe kerül. Ha 30 méternél (100 lábnál, innen a cím) távolabb megy az otthonától, beriaszt a bokaláncába épített nyomkövető. Viszont muszáj menekülnie, mert a halott férj szelleme még mindig a házban kísért, és bosszúra szomjazik. Kandech Evelyne rendőrnőt alakít a filmben, járőrtársa Kembe Sorel, a kongói vívó lesz. A filmet idén csak horrorfesztiválokon vetítették, hivatalos premieridőpontot még tudni, és azt sem, itthon bemutatja-e valamelyik forgalmazó.

Valkűr

December 25-én volt Tom Cruise második világháborús filmjének amerikai premiere, mi viszont csak február 19-től láthatjuk, hogyan szervez Hitler ellen merényletet Hollywood főszcientológusa. A Valkűr 95 millió dolláros költségvetésből készült Németországban. Jelenleg 29,5 milliós bevételnél jár, 8,5 milliós premiernapi bevételével minden idők 11. legjobb karácsonyi startját produkálta. A Führer elleni látványos bombamerényletet a brandenburgi stúdióban vették fel, itt főleg magyar kaszkadőrök repültek ki az ablakon, például Balog Menyhért, aki a Luftwaffe egyik tábornokának volt beöltöztetve.