Berlinben kínaiak is viszik a Macskafogót

2008.02.09. 20:25
A Berlini Filmfesztivál nyitófilmjéről Gryllus Dorkán keresztül közvetítünk, miután a sajtókártyás halandókat az épületbe sem engedték be. A második naptól a szervezők folyamatosan adagolják a sztárokat: szombatra például a Narnia krónikái jégtündére jutott, aki alkoholistának pocsék, színésznek ragyogó. A magyarok a filmvásárra szorultak, de ott legalább viszik a hazai portékát.
Lelkesen a Berlinálén

Gryllus Dorka vitt minket éjjeli városnézésre a Belinálé második napján: megmutatta a Kaffee Burger nevű kocsmát, ahol az együttesével szokott fellépni, és lelkesen éltette a keleti városrészt, ahol "jófejek és a fiatalok" laknak. Útközben mellettünk a hátsó ülésen Goda Krisztina a berlini fal előtti időkből mesélt pár elképesztő sztorit, ami beindította a filmes fantáziáját. (Például egy férfi feleségül vett a nyugati oldalon egy szerelmére hasonlító nőt, majd a keleti oldalon elcserélte őket, hogy az igazit a felesége papírjaival átcsempészhesse nyugatra, a feleségét meg a keleti oldalon hagyta.) A társaság még egy a Kurfürstendammhoz közeli étteremben verődött össze, ahol a Berlinálé egyetlen magyar sztárjával, a Shooting Star programba beválasztott Nagy Zsolttal, a Zuhanórepülés főszereplőjével együtt vacsoráztak.

Persze a Szabadság, szerelem rendezője ilyen múló szeszély miatt nem dobja el a Kaméleon című thrillerét. Pont azért jött Berlinbe, hogy a fesztivál alatt vevőket találjanak rá. A film producere, Kálomista Gábor elmondta, hogy pénzt már nem is keresnek hozzá, de "ha valaki az utolsó pillanatban bejelentkezne, hogy megszerzi Julia Robertset, nem utasítanánk vissza". Gryllus Dorka viszont idén nem sokat fesztiválozik, bár az első napon velünk ellentétben bejutott a meghívós nyitófilmre, Martin Scorsese Rolling Stones-koncertfilmjére.

Megmutatta, milyen fotót sikerült lőnie a lelátóról a mobiljával a színpadon sorakozó együttesről. "Elküldtem az apukámnak, ő meg visszakérdezett, hogy mik ezek a gyertyák?" - mondta kicsit elszontyolodva, mivel a kis kijelzőn a rockerekből tényleg ennyi látszott. Maga a film nem teperte le a Berlinben élő színésznőt, inkább a Hollywood Reporter langyos kritikájával értett egyet, ahol ezt írták: "ez is csak egy a többi Rolling Stones-koncertfilm közül." A rendezőnek ez nem szegte kedvét, már be is jelentette, hogy 2010-re Bob Marleyról forgat dokumentumfilmet.

A Stones és Scorsese megnyitják a fesztivált

Keith Richards cserbenhagyta a rajongókat

Az együttes jelenléte a város rockerközösségét mozgatta meg igazán február 7-én, ők a Filmpalast előtt egy órát fagyoskodtak kordonok mögé szorítva, hogy lekezelhessenek velük. Végül hiába lengették a nyelves zászlókat, párnákat és bőrőndöket, és hiába ordították ritmikusan kedvenc gitárosuknak, hogy "Keith, Keith, Keith!". Keith Richards, aki a fejkendőjével és a borzas hajával akár a Karib-tenger kalózainak forgatásáról is érkezhetett volna, feléjük se nézett.

Heath Legder halála itt is téma

A Berlinálé második napján a nyolc Oscarra jelölt Vérző olaj okozta a legnagyobb felhajtást, a versenyfilm a Hyatt hotel termében tartott sajtótájékoztatóján Heath Ledger haláláról faggatták a virágos westerninges főszereplő, Daniel Day-Lewist, csak mert a tragédia után Ledgernekajánlotta az amerikai színészek szövetségének díját. "Már annyi baromság jelent meg róla, hogy inkább nem mondanék semmit, mert az is csak olaj lenne a tűzre" - mondta erről a színész.

Daniel Day-Lewis favágóinget húzott a westerningre

A Berlinálé szombatra is szállított sztárt, a Narnia krónikái gonosz jégtündérét. A vakítóan vörös Tilda Swinton a Julia című filmben alkoholista gyerekrablót játszik elcsúszott sminkkel. "Valójában alkoholistának pocsék vagyok - jelentette ki a vetítés után a színésznő, akit hatalmas tapssal és ujjongással üdvözölt a sajtó. - Néhány korty után bealszom, úgyhogy a bulikban általában csak eljátszom, hogy részeg vagyok. Ezek után a szereppel már könnyen elboldogultam."

Kiderült aztán az is, milyen előzmények sodorhatták Tarr Béla karjaiba, amikor elvállalta A londoni férfi egyik főszerepét: "Az első szerepemet Derek Jarmantól kaptam, és neki köszönhetem, hogy most nem egy játékteremben ülök. Tőle vettem át azt a rossz szokást is, hogy olyan filmekben vegyek részt, amikre rettentő nehéz pénzt találni, sokáig tart őket elkészíteni, és a végén még pénzt sem nagyon keresek velük." A Narnia krónikái sztárja, mikor összekerült a magyar rendezővel kevés pénz és a producer halála miatt elnyúlt forgatás ellenére is kitartott mellette.

Mindenhol medvék

Kínaiak már megvették az új Macskafogót

Magyar versenyfilmje a fesztiválnak idén nincsen, pedig egy magyar rendezőtől azt hallottuk, hogy az előválogatók tíz filmet is bekértek. Venni azért így is lehet a hazai termésből, a Hungaricom ideiglenes irodájában háromezer és 300 ezer dollár közötti áron kínálják a filmeket. Mikor arra jártunk, éppen kínaiak vitték el a Macskafogó 2-t és az Egon és Döncit mozira, dvd-re és tévére. A rajzfilmek mellett még A nap utcai fiúkból játszottak nekik részleteket a plazmatévén, miután a katalógusban kiszúrták a gépfegyvereket. Erkel András meg a Pálfi György-féle filmelőkészületeiről tárgyal kint külföldi koproducerekkel.