Kedvelem a baltaarcúakat, én is az vagyok

2008.10.15. 18:46
Stohl András kiakadt a sok fotóstól, meg azon is, hogy A Quantum csendjében nem mondhatja Daniel Craig helyett: "A nevem Bond. James Bond." A Mafilm Audio szinkronstúdiójában jártunk, ahol még 84-ben megállt az idő.

A Mafilm Audio folyosóin megállt az idő, minden ugyanúgy néz ki, mint a 80-as években, amikor még Magyar Filmgyártó Vállalat néven futott a cég. Rojtosra ült fotelekben várjuk, hogy Stohl András szünetet tartson A Quantum csendje szinkronizálásában. A másolt kazettákról ismerős hangú Bozai József is itt cigarettázhatott 20 éve, miután végigmondta a Rendőrakadémia stáblistáját.

Stohl András, mint James Bond. (fotó: Barakonyi Szabolcs)

"Nincs vodka-martini, nincsenek kütyük, és még azt sem mondja, hogy A nevem Bond, James Bond" - fakad ki délben, a cigiszünetben Stohl, de aztán gyorsan megnyugtat mindenkit, hogy cinikus, bondos beszólásból rengeteg lesz az új filmben. Reggel 9 óta szinkronizál a stúdióban, délután meg táncpróbája lesz, ezért minél több jelenetet le akart ma tudni.

Stohl az elsőbbséget élvező RTL-es stábbal eltűnik az ajtók mögött, de utána végre mi is bemehetünk a zöld drapériás szinkronszobába. Monitoron pereg a film, Stohl meg fülhallgatóval a fején, macsó hangon dünnyög a mikrofonba. "Nem nehéz szinkronizálni, Bond tőmondatokban beszél" - mondja, de hogy miért van a filmben motorcsónakos üldözés, vagy hogy milyen fontos infókért cserébe fekszik le a Bond-lány egy tudóssal, azt már nem tudja. "Nem láttam még egyben a filmet, csak a saját részeimet, amikor Daniel Craig akciózik. Igazából fogalmam sincs, miről szól, csak azt tudom, hogy Craig nagyon jól játszik, és a 007-es megold minden rázós szituációt."

Egy tipikus jelenet:

Bond: Lefeküdt vele az információkért?
Bond-lány: Zavarná, ha azt mondanám, igen?
Bond: Cseppet sem.

András még felmond pár mondatot, aztán kifaggatjuk a korábbi Bond-filmekről is, mert azzal dicsekszik, mindet látta. Daniel Craig mellett a Sean Connery-féle, durva Bond a kedvence. "Nem akarom bántani Pierce Brosnant, de nehéz egy ilyen puhapöcs férfiról elképzelni, hogy titkosügynök. Ő inkább csak egy széparcú bájgúnár. Daniel Craig karizmatikusabb, keményebb pali. Ebben a filmben bezár egy embert az öltözőbe, aztán visszafordul, és letöri a kilincset a puszta kezével. Az előzőben meg átment a falon."

A "Szerinted nem baltaarcú?" kérdésre Stohl vigyorogva azt mondja: "Az, de kedvelem a baltaarcúakat, én is az vagyok." Megkérdezzük azt is, ki a kedvenc Bond-lánya, mert kint a dohányzóban azt mondták a mafilmesek, hogy erre biztosan azt válaszolja: az összes. "Na, ha ez a kép rólam, akkor írd nyugodtan, hogy az összes. A mostani Bond-lány amúgy nagyon csinos, de Osvárt Andreát is szívesen láttam volna a helyén." Egy kicsit még elbeszélgetünk az új és a régi részek közti különbségről ("Azért az furcsa, hogy nincs szuperautója, és nem kap olyan tollat, amivel fejbe lehet lőni valakit" - mondja), de ekkor befut Pikali Gerda (az egyik Bond-lány magyar hangja), és a párost megrohanják a fotósok.

Pikali Gerda, a majdnem Bond-lány (fotó: Barakonyi Szabolcs)

"Beszarás, ekkora a felhajtás Bond körül?" - néz körül Stohl, amikor elkezdenek kattogni a vakuk, és mindenki egyszerre utasítgatja, hogy most álljon a mikrofon mögé, most a plakát elé, és közben formázzon pisztolyt az ujjaiból. Egy fotó kedvéért Gerdával egymásnak háttal kell beállniuk, de kiderül, hogy az "nem annyira bondos", mert a Mr. és Mrs. Smitht idézi. Stohl közben folyamatosan ontja a kétértelmű beszólásokat: "Keressünk olyan jelenetet, ahol egymást húzzák a szereplők?" - kérdezi a szinkronrendező, mire Stohl: "Ne, olyat keressünk, ahol én húzom a Gerdát".

A tv2 stábja nem csinál interjút Stohl Andrással. Az RTL meg Pikali Gerdát hagyja ki a riportból, a Lazacos múltja miatt, gyorsan le is csapunk rá. Mikor és hol jön össze a Bond-csaj a 007-essel? - faggatnánk, de ránk szólnak, hogy nem lehet spoilerezni. Pikali Gerda amúgy most szinkronizálja harmadszorra Olga Kurylenkót (a Hitmanben és a Max Payne-ben is ő a hangja). A nevét ugyan elsőre eltéveszti, de odavan érte: "Nagyon szép ez a lány. Nagyon finom a bőre, nagyon tiszta arca van. Remélem, más filmekben is szerepet kap majd." És Gerda szerint is hasonlít a fiatal Sophie Marceau-ra.

A korábbi Bond-hangok:

Sean Connery - Vass Gábor
George Lazenby - Csernák János
Roger Moore - Láng József
Timothy Dalton - Kovács István, Vass Gábor, Fülöp Zsigmond, Selmeczi Roland
Pierce Brosnan - Kautzky Armand

A Bond-lány után a Bond-színészekről kérdezzük. "Roger Moore-t szeretem közülük a legjobban, talán azért, mert ő volt gyerekkoromban Bond. Nagyon bírtam ahogy csajozik a vicces mondataival, és mindig is ő volt a legelegánsabb. De Pierce Brosnan is nagyon jó." Daniel Craig angol titkosügynök helyett nem skót dokkmunkásnak néz ki? - kérdezzük. "Az lehet, de mellette sármos pasi, ő is nagyon tetszik."

"A James Bondhoz hasonló kultuszfilmeken mindig jó érzés dolgozni, mert ezeket sokan szeretik - folytatja. - Persze jobb lenne Bond-lányt játszani, és nem csak a hangját adni. De nagyon szeretek szinkronizálni. Más emberek bőrébe bújni mindig nagy kihívás, itt is és a színpadon is" - mondja még Pikali Gerda, aki azért nem mindig áll hozzá ilyen vidáman a szinkronizáláshoz. "Azért amikor a rossz, F-kategóriás akciófilmeket zsinórban szinkronizáljuk, néha úgy érzem, szünetet kéne tartani. És az is nagy baj, hogy sokszor ott helyben kell átírni a szövegeket, hogy egyezzen az eredeti szájmozgással. Lassan ott tartunk, hogy a rossz körülmények és a kevés idő miatt a szinkronszínész egyszerre fordító, szövegíró és szinkronrendező. Már régen nem az van, hogy bemész a stúdióba, és csak a művészetre figyelsz."

A Quantum csendjét november 13-ától vetítik a hazai mozik.

Kommentelj a commenten!