Az agysebész és az erotikus nővér Cannes-ban

2005.05.05. 17:01
Mundruczó Kornél kortárs operája, Kenyeres Bálint akció-művészfilmje, Kardos Sándor antimozija és Tóth Barnabás humoros diákfilmje indul a Cannes-i díjakért.
Kegyeletből dugó nővérke, artisztikus derengésben lefülelt menekültek, jópofa interrailes srác és egy filmnek álcázott diavetítés képviseli Magyarországot a világ egyik legnevesebb filmfesztiválján, Cannesban. A 2006-os fesztiválon négy magyar filmet is bemutatnak. Látható lesz Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje, Kenyeres Bálint Before Dawn, Kardos Sándor Résfilm és Tóth Barnabás Vonaton című rövidfilmje, jelentette be csütörtökön a filmek fesztiválszerepléseit intéző Magyar Filmunió vezetője, Vezér Éva.

Menekültek, opera, vicc

Az A kategóriás fesztivál rövidfilmes szekciójában indul Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája. Az alkotás, amely a legutóbbi Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezés és operatőri munka díját, a rövidfilmes Arany Pálmért versenyez majd nyolc másik munkával együtt. Kenyeres egyetlen, 13 perces snittből álló filmje technikailag lenyűgözte az Index tudósítóját, hiszen ilyen esetben agysebészi pontosság szükséges a kamera, a szereplőgárda, a felvonuló autók, dzsippek és helikopter irányításához, ráadásul úgy, hogy a film éppen a napkorong horizontra bukkanásával érjen véget. A történet és a dramaturgia mindazonáltal inkább közhelyesnek tűnt, különösen Kenyeres remek, Zárás című alkotásának ismeretében.

Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjéből egész estés operává bővülő alkotása, a Johanna az Un Certain Regard nevezetű szekcióban lesz látható, 21 további alkotás mellett. A film premierjét is Cannes-ban tartják, ezért a sajtótájékoztatón csak rövid részletet láthattunk a Johannából. Gyors értékelésünk szerint az erotikával gyógyító, exdrogos nővérke története a németalföldi festők képi világát ötvözi az idegborzoló és maníros kortárs operával.

A fesztivál hivatalos programja mellett a Rendezők Kéthete mutatja be Kardos Sándor Résfilmjét. A neves operatőr sajátos koncepciója volt, hogy szembe gyalogolva az általános filmkészítési elvekkel, amelyek a valóság illúzióját kívánják kelteni, ő inkább a néző képzeletére bízza a képalkotást. Ennek érdekében célfotó kamerarendszerrel készített kísérleti filmet Akutagawa filozofikus novellájából, pszichedelikus diafilmet kapva végeredményül.

A konvencionális értelemben vett filmet így Tóth Barnabás Vonaton című filmes poénja képviseli majd Cannes-ban. A finn és magyar interrailes srácok kommunikációs problémái körül bonyolódó rövidfilm a Kritikusok Hetén belül rendezett Európa rövidben nevezetű külön programján lesz látható.

A fesztivállal párhuzamosan zajló filmvásáron a forgalmazók Mészáros Márta A temetetlen halott, Pejó Róbert Dallas Pashamende, Gauder Áron Nyócker és Mundruczó Kornél Johanna című filmjéből szerveznek vetítéseket, elősegítendő a filmek értékesítését.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy A temetetlen halott bekerült a Karlovy Vary fesztivál verseny programjába.

A Cannes-i fesztivál zsűrijei
Játékfilmes zsűri

Emir KUSTURICA, Elnök (rendező - Szerbia-Montenegró)
Toni MORRISON (író - USA)
Nandita DAS (színésznő - India)
Salma HAYEK (színésznő - Mexikó)
Agnès VARDA (rendező - Franciaország)
John WOO (rendező - Kína)
Fatih AKIN (rendező - Németország)
Javier BARDEM (színész - Spanyolország)
Benoît JACQUOT (rendező - Franciaország)

A Cinéfondation és a rövidfilm verseny zsűrije

Edward YANG, Elnök (rendező - Taïwan)
Chantal AKERMAN (rendező - Belgium)
Sylvie TESTUD (színésznő - Franciaország)
Yousry NASRALLAH (rendező - Egyiptom)
Colin MACCABE (kritikus és író - Nagy-Britannia)

Az Un Certain Regard zsűrije

Alexander PAYNE, Elnök (rendező és forgatókönyvíró - USA)
Betsy BLAIR (színésznő - USA)
Sandra DEN HAMER (igazgató, Rotterdam Film Fesztivál - Hollandia)
Katia CHAPOUTIER (újságíró - Kanada)
Geneviève WELCOMME (újságíró - Franciaország)
Gilles MARCHAND (rendező és forgatókönyvíró - Franciaország)
Eduardo ANTIN (Quintin) (kritikus és író - Argentína)

A Camera d'Or zsűrije

Abbas KIAROSTAMI, elnök, (rendező - Irán)
Patrick CHAMOISEAU (író - Franciaország)
Malik CHIBANE (rendező - Franciaország)
Romain WINDING (operatőr - Franciaország)
Scott FOUNDAS (kritikus - USA)
Roberto TURIGLIATTO (Torinói Fesztivál - Olaszország)
Luc POURRINET (technikus - Franciaország)
Yves ALLION (kritikus - Franciaország)
Laura MEYER (mozirajongó - Franciaország)