Román győzelem Cannes-ban

2007.05.27. 21:11
A várakozásoknak megfelelően a román Christian Mungiu vette át az Arany Pálmát vasárnap a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén, ahol Tarr Béla magyar rendezőt nem díjazták.

Cristian Mungiu román rendező vette át a fődíjat, az Arany Pálmát Jane Fonda amerikai színésznőtől, írja az AP hírügynöksége. Mungiu a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című kisköltségvetésű alkotása a Ceausescu-rendszer idején játszódik, és egy tiltott abortusz történetét dolgozza fel.

Az amerikai Julian Schnabel rendezte francia film, A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) nyerte el a legjobb rendezés díját. Etgar Keret izraeli rendező a legjobb első filmes rendezőnek járó Arany Kamera díjat A medúzák (Meduzot) kapta.


Nézze meg a képeket!

A legjobb férfi színésznek járó díjat az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak ítélték Andrej Zvjagincev Száműzetés (Izgnanyije) című filmjéért, majd a dél-koreai Cson Do Rjonnak Alain Delon adta át a legjobb színésznő díjat a Titkos napsütésben (Secret Sunshine-ban) nyújtott alakításáért.

Fatih Akin német-török rendező A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című filmje kapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat. Persepolis című animációs filmért és Luz Silenciosa című alkotásért Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud-francia páros és Carlos Reygadas mexikói rendező holtversenyben vehették át a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját.

Kavasze Naomi japán rendezőnő a Nagydíjat vette át Carole Bouquet francia színésznőtől a Mogari no mori című filmjéért. A jubileumi különkiadás alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant kapta a Paranoid Parkért. Elisa Miller mexikói rendező Voir Pleuvoir mozijáé a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma lett.

Tarr Béla Londoni férfijának díjazása elmaradt a gyenge fogadtatású sajtószereplés, az elismerőbb díszbemutató, és a megosztott hangú kritikák után. A magyar rendező valószínűleg maga sem számított díjra, hisz a díjkiosztó idején már Magyarországon tartózkodott.