Tom Cruise nem jött el a Szigetre

2005.08.14. 15:14
"Tom Cruise?" - kérdezték Hajdu Szabolcs rendezőt a Szigeten rendezett beszélgetésen. "Ezzel hagyjatok békén!" - válaszolta. A most készülő Fehér tenyér című filmjéről ugyanis főleg annyit lehetett eddig hallani, hogy az amerikai sztár szerepelne a filmben, de lehet hogy mégsem. Söröző mozirajongók, kifekvő Galamb, Szabadiskola sátor szombat este.
Tom Cruise nem jött el a Szigetre, ahogy a filmnek is "esetleg csak a forgalmazásában" segíthet, az alkotók viszont itt voltak, és a film előzetesét is levetítették, csak az érdeklődők maradtak távol. Alig huszan söröztünk a beszélgetés alatt, még a filmben kommentártort játszó Galamb is egy hosszú padon kényelmesen végig tudott feküdni.

Klikk a képre!
A Szabadiskola sátorban a beszélgetés előtt persze egy terjedelmes "rendhagyó divatbemutatót" tartottak a Ciánkáli ruháiból, amit - ahogy a programfüzetemből megtudtam - Péterfy Gergely író kommentált mikrofonnal. Egy hosszú virágmintás fekete ruhára például, amit a téves közhiedelem szerint a bölcsészlányok hordanak, ugyanazok, akik kefírt cipelnek a tarisznyájukban, ezt mondta: "Ez a veszprémi filmfesztiválon viselhető a különdíjas dokumentumfilm díjátadásakor. Szerencsére a filmet nem kell megnéznünk".

Akiknek nem szegte kedvét a beszólás, maradtak a filmhu szervezte beszélgetésre is, amin a Fehér tenyér rendezője, operatőre, és két producere vett részt. Mint már megírtuk a Macerás ügyek és a Tamara rendezője ezúttal tornász öccséről, Hajdu Zoltánról és annak kanadai olimpiai bajnok tanítványáról, Kyle Shewfeltről forgat életrajzi sportjátékfilmet Fehér tenyér címmel. A film érdekessége, hogy Hajdu és Shewfelt főszereplőként el is játsszák saját magukat. A nyolcvanas években játszódó filmet februárban kezdték el forgatni, és jelenleg a vágás 19. napjánál tart a munka.

'Hazaküldtük a kissrácot, elmaradt az európai vakációja'

Az egyórás beszélgetésben többek között kiderült, hogy a kevés pénzből készülő produkcióban Shewfelt is csak "magyar gázsit" kapott, a Hajdu öccse tinédzser korát alakító kanadai színészt pedig az első jelenete előtti este hazaküldték, hogy mégsem ő a megfelelő alany: "két álmatlan éjszakám volt, amíg bejelentettem neki és a mamájának, aki először járt Európában, hogy másnap vissza kéne menniük Kanadába" - mondta a rendező, és később még azt is hogy: "Egyébként sokkal jobb volt úgy dolgozni, hogy a stáb minden tagja fiatal".

#alt#
Tom Cruise és Hajdu Zoltán

Majd megnézhettük a film előzetesét is, amikor a kedvesen lagymatag hangulatban a kapucni pólós Hajdu Szabolcsból hirtelen kitört a határozott rendező: "Állj, állj, állj, le van lassítva, kezd újra!" - utasította cigivel a szájában a laptopot kezelő srácot, majd "Nincs hangja, adjál rá!" és "Kezd újra megint!".

Mindenesetre a producer Angelusz Iván még hozzátette, hogy most előző filmjeihez képest nyugodtabbnak látja vágás közben Szabolcsot, és ez jó. "Színészek jó, képek jó, történet lehet, hogy jó" - összegezte az eddigi munkákat a rendező. Egy hónap múlva készül el a film első élvezhető változata, azután még szinkronizálni kell a külföldi szereplőket, hogy a 2006-os szemlén már a nagyközönség is megtekinthesse Hajdu harmadik játékfilmjét, amiben a producer szerint az eddigieknél "egyszerűbb látásmódot" vállalt.

A trailerben a zsebtévés Gyabronka Józsefre hasonlító Hajdu Zoltán és kiskori megtestesítője a főszereplő, a nagyjátékfilm előzetesének többsége is a Dunaújvárosi Sportcsarnokban, néhány jelenete pedig a Las Vegas-i Cirque du Soleil látványos show-jában készült.

Ebben a show-ban látogatta meg egyébként Tom Cruise is Hajdu Zoltánt egyik fellépése után. A film forgatásakor készült kisfilmet már nem várta meg az Index, mert kezdődött a nagyszínpadon a Korn, a rendező így búcsúzásként csak annyit mondott arról, hogy akkor Tom Cruise bármilyen, akár forgalmazói szerepet válallna-e a filmben: "De ez illuzió".