Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Csubakka megkapta az amerikai állampolgárságot

2005.10.19. 11:42
A 'Vuki polgár' Texasban tette le az esküt, miután sikeresen letette a vizsgát amerikai történelemből.

A 2,25 m magas brit színész, Peter Mayhew, Csubakka szerepével vonult be a mozitörténelembe. Az idén hatvanéves Mayhew hétfőn a Texas állambeli Arlingtonban mondta el az amerikai állampolgársághoz szükséges eskü szövegét - adta hírül a Guardian.

Mayhew és Csubakka
Mayhew és Csubakka

Az ünnepségen Csubakkával együtt a világ 77 országából több mint 400 vadonatúj amerikai tette le egyszerre az esküt.

"Mostantól lesz brit útlevelem, amerikai útlevelem és egy vuki útlevelem is" - viccelődött a riporterekkel Mayhew. A színész azután döntött az amerikai állampolgárság mellett, hogy hat évvel ezelőtt feleségül vette a texasi Angelique-et és hozzá költözött. Angelique az ünnepségre is elkísérte férjét, és a ceremónia alatt egy Csubakkát és brit, amerikai zászlókat ábrázoló rajzot tartott, amire ezeket a szavakat írták: "Vuki polgár".

"Csodálatos" - lelkendezett a Millennium Falcon egykori másodpilótája. "Ez életem egyik legszebb napja".

Minotaurusz

A törvény szerint a bevándorlóknak öt évig legálisan az Egyesült Államokban kell élniük, mielőtt állampolgárságért folyamodhatnak. Ha a jelöltnek amerikai férje vagy felesége van, az öt év várakozási idő három évre csökken. Ahhoz, hogy valaki végül elnyerje az állampolgárságot, angol nyelvből és amerikai történelemből is vizsgát kell tennie.

Peter Mayhew Barnes-ban született, Angliában. Filmes karrierje 1977-ben indult, a Sinbad and the Eye of the Tiger című mozival, ahol minotauruszt játszott. Egy londoni kórházban dolgozott éppen, amikor a producereknek megakadt a szeme egy újságcikken, ami nagylábú férfiakról szólt és Mayhew is szerepelt benne.

A színész összesen négy Star Wars-filmben játszotta Csubakkát: az 1977-es Csillagok háborújában, az 1980-as A Birodalom visszavágban, az 1983-as Jedi visszatérben és a 2005-ös A sith-ek bosszújában, valamint egész vukicsaládjával együtt feltűnt a Star Wars karácsonyi különkiadásban, a Star Wars Holiday Specialben is.