Clint Eastwood halálosan megfenyegette Moore-t

2005.01.13. 16:30
Az Oscar-díjas színész-rendező egy New York-i díjátadón jelentette ki, hogy "megölné" a Fahrenheit 9/11 rendezőjét, ha az egy nap beállítana hozzá forgatni.
A dolog érdekessége, hogy Michael Moore is részt vett a gálán és a közönség soraiban ülve hallgatta végig a halálos fenyegetést - adta hírül az Ananova. A neves Amerikai Kritikusok Testülete (National Board of Review) által decemberben nyilvánosságra hozott filmes díjak ünnepélyes átadóját kedd éjjel rendezték meg.

Mindkét filmest kitüntették; Clint Eastwood a Különleges Filmes Érdemek-díjat (Special Filmmaking Achievement) vihette haza legújabb, Oscar-gyanús mozijáért, a Million Dollar Baby-ért. A film egy fiatal bokszolólány (Hilary Swank) és edzője (Eastwood) közötti barátság megkapó történetét dolgozza fel. Moore Szólás Szabadsága-díjat (Freedom of Expression) kapott a Fahrenheit 9/11-ért.

"Megöllek"

Clint Eastwood a pódiumon állva elmondta:

"Michael Moore és én abban hasonlítunk, hogy mindketten nagyra értékeljük a tényt, hogy olyan országban élünk, ahol szólásszabadság van. De, Michael, ha valaha is arra vetemednél, hogy egy kamerával a válladon felbukkanj a bejárati ajtómnál, megöllek."

A színész szavait nagy derültség követte, Moore pedig kuncogni kezdett. A republikánus Eastwood erre hozzátette:

"Nem tréfálok."

Nagy vidámság

A New York Daily News újságírója a történtekről tudósítva megjegyezte, mennyire más volt a hangulat az elnökválasztás hajrájában, amikor Moore minden fenyegetést halálosan komolyan vett. Moore szóvivője később így kommentálta az esetet:

"Michael együtt nevetett mindenki mással és ugyanolyan stílusban reagált, amilyen stílusban Mr. Eastwood ezt a kijelentést tette."

Az est további győztesei voltak Annette Bening (Csodálatos Júlia), Topher Grace (P.S.), Emmy Rossum (Az operaház fantomja) és Jamie Foxx (Ray), aki nem volt jelen az NBR-gálán. Michael Mann lett a legjobb rendező a Collaterallal, az Én, Pán Pétert pedig a 2004-es év legjobb filmjének díjával jutalmazták.

Jeff Bridges Életmű-díjat kapott, amit megható beszédben köszönt meg feleségének, Susan Gestonnak, akivel harminc éve házasodtak össze.