'Sztárágyúra' cserélték a Vészhelyzet Kovac doktorát

2005.01.13. 12:44
Eduardo Flores háborús könyvéből készült amerikai filmben, a Filthy Warban minden lesz, ami egy közönségsikerhez kell. Vinnie Jones a Ravasz az agy-ból, egy szöszi CNN-es riporternő, akit kicsit meg is kínoznak, izgalom, szerelem, ágyjelenetek, csak éppen a beígért Goran Visjnic nem. A film rendezőjével, forgatókönyvírójával László Hege New York-i magyar filmessel interjúzott az Index.
Hogyan lesz Eduardo Rózsa Flores háborús könyvéből kommersz, amerikai közönségfilm?

Úgy, hogy az 1994-ben megjelent Mocskos háborút Eduardo engedélyével átírtam a New York-i hollywoodi gyakorlat, gyakorlatom alapján. A magyar-spanyol memoár részletesen foglalkozik a horvátországi háborúval az 1991-es évben. Középpontban a horvátországi kevert nemzetközi önkéntes brigád áll, és az Árpád-kori magyarlakta falu, Szentlászló, ami helytállt a szerbek nagy térhódítójának, a véreskezű Arkannak.


Az igaz történet megvolt tehát, és hogy fikciós, szórakoztató mozi legyen a Filthy War, adtam hozzá egy kis ezt meg azt: szerelem, izgalom, ágyba be - ágyból ki, háború-ellenes propaganda, és egy jó táncos falusi menyegző.

A film szerbellenes lesz?

Nem, inkább háborúellenes. Ha már itt tartunk: remélem valaki elvisz és falhoz állítva lelő, ha háborút pártoló filmet akarnék csinálni. Szóval mindkét oldalon meghalt sok aranyos ember és még gyerekek is. Mindkét oldalon emberi mivoltuk alá csúszva harcoltak. Azt mutatjuk be, hogy ez a háború úgy mocskos, ahogy volt. Persze vannak szereplők, akik meggondolják magukat és megállítják a gyilkolást, mint a horvát Tomislav. Ez is a háborúellenes propaganda része.

Olvastam az imdb-n és két hete a Blikkben is, hogy a főszereplőt, Eduardo Rózsa Flores ezredest, haditudósítót Goran Visnjic, a Vészhelyzet Kovac doktora alakítja.

Nem, Goran mégsem lesz velünk. Hallom most a sok női szív repedését. A főszerepet más játssza. Gorannak most fontosabb a tévé, és mi is sokkal nagyobb kaliberű sztárágyúval akarunk lőni: egy igazán szerethető és - bár ez ritkaság Amerikában -, tisztességes kaliforniai színésszel, akinek még nem árulhatom el a nevét. A mi sztárunkért, garantálom, majd ájuldoznak a nők. Ami fontos a jó jegyeladás miatt. Az igazsághoz tartozik, hogy senki sem ájulna el, ha az igazi Eduardót a szupermarketben meglátná a tojáspolc mögött.

László Hege
New York-i fényképész és dokumentumfilmes, tévé és reklámfilmrendező. Bevallása szerint New York-i színészek tucatjaival dolgozott színházi rendezőként "off-off-off" Broadway színpadokon mielőtt az "ihlet és szükségszerűség" miatt a "lehető legkönyörtelenebb forgatókönyírásra" adta a fejét. Ez első rendezése ugyan, de 12. forgatókönyve. Filmes cége a New York-i székhelyű Mozgofilms. Következő filmterve Hamvai Kornél A besúgó (The Informer) című művének adaptálása, amit már átírt "amerikai-angolra". A filmhez egy "szörnyen szépséges színésznőt" keresnek, magyarok előnyben.
És a 'sztárágyú' partnereinek kiléte publikus?

A főgonosz Arkant a nagyszerű angol rosszfiú, Vinnie Jones exfocista alakítja a Ravasz az agy és a két füstölgő puskacsőből. És az új hollywoodi tehetség Gary Cairns játssza Johnny Chicagót, a horvát brigád egyik vezetőjét, aki beleszeret az "ellenségbe", egy szerb lányba. A filmben a szerb lányon kívül csak egy nő van sajnos, a szöszi amerikai CNN-riporter, egy igyekvő naiv újságíró, akit kicsit meg is kínoznak. Ezekben a szerepekben kevésbé ismert színésznők játszanak.

Magyarok is kaptak szerepet?

Kisebb szerepeket többen is. Olyan magyar tehetségek dolgoznak majd velünk, mint Sík Bandi, Jávor Loránd, Nyerges Tamás, Makó Mari. Vannak hollywoodi magyarok is köztünk, például a híres vágó Annamária Szántó Komlóssy, akit Koltai Lajos ajánlott nekem szeretettel, és Balázs Ádám New York-i zeneszerző. Na és Ghymes muzsikája.

Mikor és hol készül?

Magyarországon Balatonfelvidéken forgatunk 2005-ben, és Londonban adjuk majd az utolsó simításokat, és sok más dolgot.

Mekkora a költségvetés?

Erről még nem érdemes beszélni, úgy is letagadnám amit mások állítanak erről.

(Fekete Ibolya már feldolgozta Eduardo Rózsa Flores történetét, igaz kicsit más megközelítésből és Flores főszereplésével. Fekete a Chicoért a legjobb rendezés díját kapta 2001-ben a Karlovy Vary Filmfesztiválon.)

Eduardo Rózsa Flores
A Bolíviában magyar apától született Rózsa Flores saját bevallása szerint már 12 éves korában forradalmárkodott Allende chillei hatalomra kerülésekor. Pinochet hatalomátvétele után érkezik Magyarországra, ahol később az ELTE utolsó KISZ-titkára lesz. A horvátországi háború kitörésekor egy spanyol nyelvű lap tudósítójaként érkezik Zágrábba. Nem bírja azonban tétlenül nézni az eseményeket, a horvátok oldalán fegyvert fog, és megalapítja az I. Nemzetközi Brigádot. Kommunista gyökerei ellenére a hazai politikai életben a nemzeti oldallal szimpatizál, bár az augusztus 30-i szabadságtéri tüntetésen csalódik bennük. Most "nemzeti anarchistának" készül, hiszen "ilyen még úgyse volt". (Részlet az 'Elnök úr, nálad van a fegyvered?' indexes cikkből.)
Eduardo Rózsa Flores jelenleg a Kapu portál főmunkatársa.