Palya Beát is szeretjük a Transylvaniában

2007.05.10. 14:58
Ezen a héten Romániára összpontosítunk: egy háborús film a Ceauşescu-éra végébe, míg az Oscar-díjas Tony Gatlif szerelmi drámája egy cigánykaravánba vezet minket. Lesz még Sandra Bullock, és ezen a héten mutatják be minden idők nyolcadik legrosszabb animációját.

Megérzés

Sandra Bullock már béna horrorfilmeket is vállal, és a kritikák szerint egyetlen színészi eszköze a riadt tekintete. Találtunk egy dicsérő írást is: "erős drámai alakítást nyújt Sandra Bullock, aki a Keanu Reeves-szel forgatott Ház a tónál című film után újra időzavarba kerül: az ijesztgetős filmben meghal a férje egy autóbalesetben, de másnap újra életben van." A Good bye, Lenin! című német filmben is szereplő müncheni születésű Mennan Yapónak ez az első amerikai filmje, amit húsz millió dollárból rendezett, és eddig közel ötven milliót hozott a jegypénztáraknál. Valójában a főhös 110 percben szeretné a drámai végkifejletet megakadályozni. Az IMDb-n egy hozzászóló azt írta: "Üres sztori, szar színészek és rossz befejezés", míg egy másik kritikus szerint olyan gyorsan pukkad ki a film, mint egy lufi. Persze lehet, hogy az ilyen filmeken lehet a legjobbat szórakozni.

Transylvania

A 2004-es bajszos Gryllus Dorkával készült film, a Dallas Pashamende után most a Száműzetésért Oscar-díjat szerző, algériai és cigány családból származó Tony Gatlif is elkészítette a maga romániai cigányfilmjét. A magyar változatban a városi tanárrá lett férfi szeretett bele a cigánylányba, Gryllus Dorkába, míg a francia változatban a nő az idegen: elmegy Romániába, hogy elmondja eltűnt szerelmének, gyerekük lesz. Az apa ennek kevésbé örül, ezért elkergeti a nőt, aki ettől bekattanva egy vándorkereskedő cigánnyal áll össze. A magával ragadó színésznő, Asia Argento alakítja a főszerepet, aki már a bugyuta Vin Diesel-féle xXx-ben kitűnt orosz kémként, majd nagyon jó volt a Marie Antoinette-ben Madame du Barryként. Az olasz színésznő vad és szexi, ráadásul ír, rendez és fényképez is, persze mi Palya Beát is szeretjük, aki a filmben egy énekesnőt alakít. (A folkénekesnő egyébként külföldön ismertebb, mint itthon.) A Transylvania fődíjat nyert a Flanders Nemzetközi Filmfesztiválon. A sötétnek és elmaradatottnak hitt Balkán a nyugatiaknak még messzebb van, de ne feledjük a magyar rendezőknek is a balkáni őrület jelenti az egzotikumot.

Jelszó: a papír kékre vált

A reklámfilmezésből élő Radu Munteannak ez a második filmje, az első, a 2002-es Furia illegális utcai gyorsulókról szólt, és 70 000 nézőjével az 1995 és 2002 közötti időszak második legnézettebb román mozijaként szerepelt. Jelenlegi rendezését 700 ezer dollárból (vagyis csak 170 millió forintból) hozta össze ötven százalékban a román állam, ötven százalékban az Antenna 1 csatorna finanszírozásában. Most a Ceauescu-időszakba vezet be minket: 1989. december 22-23-án játszódó történetének szereplői rendfenntartó kiskatonák. "Főleg románoknak csináltam, iróniával és egy bizonyos távolságból akartam megközelíteni a múltat" - jelentette be a júniusi magyar ősbemutatón a Szimplában a harmincöt éves rendező. Neagu felfegyverzett egységét arra utasítják, hogy a külvárosban cirkáljon, amikor azt hallják, hogy terroristák támadták meg a közszolgálati televíziót, ami a Ceauşescu-ellenes erők kezén van. Costi, a közkatona teljesen összezavarodik, miközben sodródik a történelemmel, mindenféle híreket hall a rádióból, és nem tudja, hogy Ceauşescu ellen vagy mellett kell harcolnia, ezzel magával rántja egységét is. A Variety kritikusa is kiemeli, hogy egyszerre realista a háborús jelenetkben és muttaja meg a háborúnak az abszurditását. A forradalmat jellemző fejetlenséget és gyanakvó légkört a rendező szerencsésen oldotta egy-egy komikus elemmel. A román Ryan közlegény Antalyában és Cottbusban nyert a filmfesztiválon.

Fedőneve: Pipő

A Fedőneve: Pipő című félresikerült Shrek-utánlövéssel csak büntethetik a szülők a gyerekeiket. John H. Williams, az ogre-animációk egyik producere is közreműködött ebben a mesében, aminek egyetlen pozitív vonása a Hamupipőke gonosz mostohájának D-kosaras mellmérete. Az animációt egy berlini stúdióban rakták össze, ahol a kritikusok szerint a szaktudást rikító színekkel helyettesítették, így a szereplők leginkább fröccsöntött műanyagfigurákra hasonlítanak, Hófehérke törpéi pedig a gipszművészet remekeire, a németek körében különösen népszerű kertitörpékre. A rajzfilmben Meseország felett a gonosz mostoha készül átvenni az uralmat, hogy a happy enddel végződő történeteket a saját szája íze szerint írja át. Hamupipőke ezért a királyi mosogatófiúval és mesefigurákból verbuvált mentőseregével veszi fel a harcot a cselszövő pótanyával. A Fedőneve: Pipőt Amerikában a januári holtszezonban mutatták be, és az utálkozó kritikák után 15 millió dolláros bevétellel bukott el. Ha tehetjük, inkább várjuk meg a Shrek harmadik részét, ami nyáron hozzánk is megérkezik, vagy ha már nagyon nem bírunk magunkkal, addig is nézzük karcossá az első két rész dvd-jét.

A múlt héten is beharangoztuk a Pipőt, de csak most van a premierje. Mindenkitől elnézést kérünk, aki eddig miattunk kereste hiába a mozikban minden idők nyolcadik legrosszabb animációját!