Van bennük valami fütyiszerű, hisz történelem előtti karakterek

2007.04.25. 16:49
Egy belvárosi albérletben értük utol a Hollywoodot megjárt Oscar-jelölt M. Tóth Gézát. Pacsay Attila zeneszerzőnél hangolták össze új kisfilmjük, az Ergo zenéjét az animációval, ami biztos, hogy nem lesz elborult.
"Aki egy második Maestrót szeretne látni, az meg fog lepődni. Ez egy melankolikusabb, gondolatibb munka - fogad minket a harmincas rendező, de mielőtt megfordulnánk, és elmennénk, igyekszik megnyugtatni minket: "Biztos nem lesz elborult, semmiképpen nem akarunk köldöknézegetőset csinálni, azt sosem kedveltem. Szerethetőt szeretnénk." Úgyhogy leülünk, és megszemléljük a sorszámozott csoki-Oscart (az ugyanis már van M. Tóthnak) és az új animáció, az Ergo vázlatos változatát.


Animált pöcök. Kattintson!

Zenei élménykomplex

Az Ergóban egy fiatal, játékos és egy idős, megfontoltan építkező humanoid mozdulatai szólaltatnak meg hangokat dolby surroundban, tudtuk meg. "Ez a film a zenén keresztül szól az emberekhez" - jelzi a hanghatás fontosságát Pacsay, aki ezúttal nemcsak zeneszerzői, de hangdizájneri feladatokat is ellát. - Most maga a finálé lesz a csattanó, akkor értjük meg, hogy mit csinált a két figura addig."

"A barna hangot még keressük" - töri meg kedvünkért a komolyságot M. Tóth arra a South Park epizódra utalva, amiben az említetett frekvenciával Cartman a Föld teljes lakosságát beszaratta. De még mielőtt egy magasművészeti terrorakciót vizionálhatnánk, amivel a kihagyott Oscarért áll bosszút, finomít a meghatározáson: "Az Ergóhoz olyan hangokat kell találnunk, amik hiányoznak, ha nem halljuk őket. Mint egy nagyon finom bor, mondjuk egy Somlai, amiről hetek múlva is azt mondod: ezt megkóstolnám mégegyszer."

Szerethető zuhanyrózsa

Megállapítottuk, hogy a kisfilm felelőtlen játékosságot megtestesítő fiatalabb karaktere valóban hozza a szerethetőséget. Nem tudjuk, mi a titok, de az archaikus kezeslábasba bújtatott animált pöcök levett minket a lábunkról. Pedig még a világítás és a textúrák még fel sem kerültek.

"A figurák olyanok, amit egy anyagból két markolással össze tudsz állítani" - hangsúlyozzák az egyszerűséget. Szerkesztőségünk tagjai zuhanyrózsával keresztezett gilisztához és telefonkagylóhoz hasonlították a formákat, "Milyen kis fütyi!", kiáltott fel egy barátnőm. ("Tényleg van bennük valami fütyiszerű, de ez már csak így van ezeknél a történelem előtti karaktereknél" - reagált később erre mailben M. Tóth.)


A meztelen animáció: textúra és fények nélkül

A kisfilmen a rendező és a zeneszerző mellett a Hukkle és a Taxidermia digitális effektjeit is gyártó KGB stúdió négy animátora (Klingl Béla, Koós Árpád, Bogdán Zoltán, Kozma Gergely), Madács Imre hangmérnök és Czakó Judit vágó dolgozik. A megvalósításra 15 millió forintot kaptak a Magyar Mogókép Közalapítványtól. Az elkészült munkát májusban kellene leadniuk, de az Oscar-jelölés miatt két hónappal elcsúsztak, így haladékot kértek.

Ha befejezték, az Ergót a Maestróhoz hasonlóan fesztiválokon akarják futtatni, és M. Tóth kitart amellett, hogy ezek a kisfilmek a "fesztivált szeretik", ahol az animációrajongók maximális figyelemmel követhetnek minden rezdülést. Utálja például, hogy a Maestro felkerült a Youtube-ra: "az online filmfogyasztásban elvesznek a részletek". Az Oscar-jelölt kisfilmet úgy építették fel, hogy ha valaki az első tíz másodpercben nem figyel, még a csattanó előtt rájön, hogy az egész egy kakukkosóra belsejében játszódik. "Az viszont tök jó, hogy látták hatvanezren. Ebből a szempontból olyan, mintha festenék egy képet, és nyomnának belőle képeslapot" - teszi hozzá.

Azt is megtudjuk, hogy a Maestro "vastagon" behozta az árát, és abban is megegyezünk, hogy még sokáig fialni fog, de M. Tóth szerint ez a műfaj nem a pénzről szól: "Engem is meglepnél, ha találnál valakit, aki ebből akar sarokházat Pesten." Ezzel együtt a Maestro majdnem tíz év szünet után a negyedik kisanimációja volt a Patkányfogó, a Falrajárók és az Ikarosz után, de ezek nincsenek fent a Youtube-on. Lassan egy dvd-összest is ki lehetne adni belőlük, de a rendezőt lekötik az aktuális munkák.


M. Tóth: Ez nem megy hip-hop.Klikk!

Ki lesz az új Szabó Gyula?

Az Ergo mellett megrendelésre is dolgoznak, derült ki később. Az MTV-nek készül a Modern Magyar Népmesék. "Mindenki azt kérdezi, hogy a "Szabó Gyula bácsival csináljátok?", vagy hogy "Ki lesz az új Szabó Gyula?"" - panaszolja a rendező a félreérthető címet, majd helyre tesz minket - "Ez egy közéleti kérdésekkel foglalkozó dolog lesz, ami elsődlegesen szórakoztatni kíván. A célja, hogy bizonyos témák felmerüljenek, egyfajta állampolgári nevelés, mert nálunk jellemző egy naiv állampolgári hozzáállás, amiből jó lenne elmozdulni egy professzionálisabb hozzáállás felé. Kelet-Európában vannak kultúrák, amik ebben előrébb járnak."

A végleges szerződést még nem írták alá, és a sorozat ára egyelőre üzleti titok, de költséghatékony animációs technikát terveznek hozzá. A 3D-t most félreteszik, a Modern Magyar Népmesék rajzanimációval készül, és a két-három perces epizódokat a híradó előtti műsorsávban vetítik majd hétköznaponként. "Ősztől szeretnék adni, de ez nem megy hip-hop" - int türelemre M. Tóth.