Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A bürokrácia hátráltatja Etyekwoodot

2006.01.16. 13:49
Mostanra ígérték az etyeki filmstúdió megnyitását a 2004-es beharangozó sajtótájékoztatón, de az egykori laktanya 15 hektáros területén csak föld, beton és vaskupacok állnak. "A bürokrácia miatt halad ilyen lassan az építkezés, ha meglesz az alapkőletétel, pillanatok alatt kiemelkednek a földből a falak" - mondta az Indexnek Kálmán Lajos, Etyek polgármestere.
A 2004-es tervek szerint jelenleg a Demján Sándor nagyvállalkozó és a magyar származású Andy Vajna filmproducer közös stúdiókomplexuma, a Korda Sándor Filmstúdió megnyitójára hívnák a sajtót, de még az építési engedélyek megszerzése utánra tervezett sajtótájékoztató időpontját is csúsztatja az építő Trigránit Kft.

#alt#
2004-es tervek
Etyekwoodról egyelőre csak az etyeki polgármester nyilatkozott az Indexnek. "A baj az, hogy hamar lett bejelentve a filmstúdió - mondta elöljáróban - de Demján szerint 2006 márciusában már letehetik az alapkövet és utána pillanatok alatt kiemelkednek a földből az előregyártott elemes csarnokok."

'A papírok már az irodákban vannak'

"Az építési engedély még nem hatályos, a hivatalos papírok - ahogy a környezetvédelmi engedély is - már régóta az irodákban vannak és még néhány hétre lesz szükség szerintem" - mondta a polgármester.

"Az engedélyek megszerzése ma Magyarországon így működik. Csak az nyolc hónap volt, amíg a falu elé tudtuk tárni a dolgot közmeghallgatásra" - tette hozzá.

Kálmán legutóbb két hete járt a területen: "Lebontották a rakétakilövőállomást: szeptemberben kezdték a munkát és három hónap alatt végeztek vele. Jelenleg vas és ledarált betonkupacok láthatóak csak, ezeket különválogatták, majd felhasználják az útalapba és a betonozáshoz" - sorolta.

A hat stúdió, köztük a 6000 négyzetméteres vízi műterem és a kiszolgáló épületek építését Kálmán szerint 3-4 ütemben fogják felhúzni, az első épület "2006 harmadik negyedévében" épül fel. A stúdió adatai a csúszás ellenére nem változtak: a 150 millió euró értékű projekt 600 embert foglalkoztat majd.