Nem engedték forgatni a Hellboy rendezőjét a Nemzeti Bankban

2007.11.30. 00:10
Andy Vajna, a Korda stúdió társtulajdonosa és Guillermo del Toro, mexikói filmrendező is jelen volt a Hilton Westend szálló báltermében tartott sajtótájékoztatón. Az Etyeken forgatott első szuperprodukcióról kérdezősködtünk az interjúink során és a 72 millió dolláros költségvetésű Hellboy 2 körülményeiről is.

Két változást is bejelentettek a stúdió életében amellett, hogy a múlt héten zárult le a Hellboy 2 forgatása, ami az eddigi legdrágább Magyarországon forgatott koprodukció, és az etyeki Korda stúdióban az első film, ami a májusi nyitása óta készült. Első változás: Simonyi András volt washingtoni nagykövet vette át a filmstúdió igazgató tanácsának elnöki posztját a "kapcsolatépítések miatt" november 22-én Sokorai Istvántól. Második: Charlie Arneson pedig a Korda vizes műtermének felépítéséhez ad mostantól szakmai tanácsokat, mert a következő forgatások mellett tovább bővítik a stúdiót, ami jelenleg a második és harmadik fázisban tart, jövő nyárra készül el teljesen. "Arneson a Fox Baja stúdiójának vezetője volt, ahol olyan kisebb filmecskéket forgattak, mint a Titanic" - jegyezte meg Vajna.

Del Toro: csak egy felhúzott épületre számítottam

Guillermo del Toro elégedett
Fotók: Bakro Nagy Ferenc

"Én egy véletlenszerűen felhúzott épületre számítottam, amiben majd felépíthetem a díszleteimet. Ehhez képest Kelet-Európában most találkoztam először olyan stúdióval, ami megfelel a nemzetközi követelményeknek" - mondta Guillermo del Toro, akinek ez a harmadik Kelet-Európában forgatott filmje, de világszerte rengeteg stúdióban dolgozott: "Amerikában, Kanadában, Mexikóban. És a Korda hozza ezeknek a színvonalát" - tette még hozzá.

Ezek szerint a prágait is lenyomta?, kaptuk el egy kis interjúra a tájékoztató után a rendezőt. "A Hellboy előtt a Penge 2-vel mentem Prágába, de nem forgattam a Barandov stúdióban, mert úgy éreztem nem felel meg az elvárásaimnak - válaszolta. - Egy elhagyott repülőgéphangárban építettük fel inkább a díszleteket. Itt viszont teljesen más a helyzet, a Korda technikailag tökéletesen lett megépítve. A Universal is nagyon elégedett, és komolyan tervezik, hogy visszajönnek ide forgatni."

A Hellboy 2 rendezője a színvonalas megvalósítás mellett a stúdió előnyeihez sorolta magát Budapestet, a filmipari hagyományokat, a 20 százalékos adókedvezményt, és azt, hogy a Kordát filmesek vezetik. "I hope to return, gondolom" - jegyezte meg.

"Az Etyek melletti területeken kívül is rengeteg külső helyszínt használtunk - mondta még el. - Az egyik legnagyobb tervünk a Nemzeti Bank épületének megszerzése volt, de nem engedtek be minket. Végül a közelben kaptunk meg egy hasonló épületet." És a magyar színészek? "Rengeteg magyar színészt alkalmaztam, de nem tudom kiejteni a nevüket. Egészen komoly szerepeket is kaptak, a főszereplőkkel közös jelenetekben játszottak, és szövegük is volt. Ketten még a trailerbe is bekerültek, ami karácsonykor jön ki."

"Nagyon szívesen visszajönnék ide, például mikor az At the Mountains of Madness című Lovecraft-adaptációt forgatom - árulta el a visszatérésről. - Tényleg kerestünk hozzá helyszíneket Romániában, de nekem nem hó kell, hanem jég, úgyhogy az Antarktiszra is megyünk." Azt viszont még nem döntötte el, hogy előbb ezt a nagyobb produkciót, vagy a szintén betervezett mexikói-spanyol horrort rendezi meg, és idővel még a Hellboy 3 is képbe kerülhet.

Vajna: ez egy vándorlós szakma

Andy Vajna

Miután mindenki dicsérte a stúdiót, az együttműködést, és a koprodukciós lehetőségeket, az Amerikában élő magyar producert, Andy Vajnát kérdeztük a hátrányokról. "Magyarországon hiányzik a szakmai fejlesztés, maximum három filmre van elég szakember megfelelő angol nyelvtudással." És a külső helyszíneknél még mindig hátráltatja a koprodukciókat, hogy az önkormányzatnál egyesével kell engedélyt kérni, illetve hogy magasak a közterek bérleti díja? "Ezeken állandóan dolgozunk" - válaszolta.

"Mi próbáljuk erősen eladni a szolgáltatásainkat, és nagy neveket idecsábítani. A producerek ugyanis oda mennek, ahol a legjobb körülmények vannak - jelentette be a Magyarországon épített stúdió ars poeticáját. - Én 57 filmből csak hatot forgattam Amerikában, a többit Mexikóban, Kanadában és más országokban, mindig ott, ahol megérte. Ez egy vándorlós szakma."

És hogy kiket vonzanak ide legközelebb? Erre kitérően válaszolt: "Jelen pillanatban négy filmről tárgyalunk, amik a következő hat hónapban kezdődnek, az érdeklődés hatalmas, de címeket nem mondok." A Terminátor 4-ről is csak annyit árult, el, hogy "lesz". "A jogokat eladtam, már csak azon dolgozom, hogy Etyeken forgassák".

A tájékoztatón egyébként a nyilatkozók között ült Demján Sándor, a Korda Zrt. társtulajdonosa, a sajtó soraiban pedig Sándor Pál, a Hunnia vezetője, Vezér Éva, a Filmunió ügyvezetője és Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára.