Sok hollywoodi stúdióra ráver a Korda

2007.07.29. 12:00
A szuperhősök a forgatáson jóval esendőbbek, mint a mozivásznon, a Hellboy második részének két és fél méteres szörnyetege például magától meg sem tud mozdulni a jelmezében. Adam Martyn, a produkció egyik maszkosa az Aranykorsó sörözőben mesélt nekünk arról, hogyan lakja be Guillermo Del Toro stábja a frissen épített etyeki Korda stúdiót. A faun labirintusát jegyző rendező 72 millió dolláros költségvetésű filmje az eddigi legdrágább produkció, amit Magyarországon forgattak.
Adam Martyn

A második részben több maszkos-jelmezes szereplő lesz?

Sokkal, ez a film kész szörnyorgia. Az elsőben csak három-négy maszkolt szereplő volt, most több tucat. Guillermo Del Toro egy egész új alvilágot teremtett belőlük. Magam sem tudom, hogy összesen mennyien lesznek, mert hetente érkeznek új kellékek Los Angelesből. John Alexander például egyszerre három különböző karaktert is játszik különböző maszkokban. Az egyikben egy goblinszerű figurát alakít, aki segít Hellboy-nak, egy másikban pedig a Paranormális Nyomozóiroda csapatának egyik tagját.

Mi a feladatod a filmben?

A magyar csapat, amit irányítok Brian Steele karakterén, Winken dolgozik. Ez egy két és fél méteres óriás, Hellboy eltörpül mellette. Negyvenöt perc mire a jelmez minden darabját feladjuk Brianre, és az egész felszerelés legalább hatvan kiló. Persze egyes elemekből több verziót is készítünk, mint a robotkézből. Az egyiket akkor használja, ha behúz valakinek, a másikat át tudja lőni a termen. Sok hasonló trükkre képes ez a figura, hiszen ő Hellboy főellenségének testőre.

A filmben szereplő lények közül hozzá tartozik a legnagyobb stáb, felvételkor hárman irányítják joystickekkel a díszlet oldaláról, külön mozgatják a szemét, a száját, a kezét. A jelmez alatt viszont a színész alig érzékel valamit a külvilágból, ezért Del Toróval egy fülhallgató köti össze, azon kapja az utasításokat: "most hajolj előre!", "hörögj jobban!" Brian Steele már hozzászokott ehhez, húsz éve játszik hasonló szerepeket. A Hellboy első részében Sammaelt alakította, akit Hellboy a film végén legyőzött.

Hogy bírják ezt a hőséget szörnyjelmezben?

Doug Jones, aki Hellboy kopoltyús társát játssza, így is elég sovány, de most napközben alig iszik, vagy eszik valamit, mert az Abe Sapien-szerelésben vécére sem nagyon tud elmenni. A meleg miatt ráadásul mindenki izzad a sok réteg alatt, ezért vodkával kevert vizet permetezünk rájuk, mert az kinyírja a baktériumokat. A forgatás szüneteiben pedig a beöltöztetett színészeket, Jones mellett Ron Perlmant és Brian Steele-t is betesszük egy légkondícionált szobába vagy sátorba. Brian a szörnyszerelésében moccanni sem tud, őt egy hosszú szívószálon keresztül itatjuk.

Ki ez az Adam Martyn és hogy került ide?

Adam Martyn nyolc évet dolgozott a hollywoodi filmiparban, készített robotkígyót az Anakondához, dinoszauruszt a Jurassic Parkhoz, mélytengeri lényt a Gömbhöz, és robotmedvét a Dr Dolittle 2-höz. Öt éve jött magyar barátnője után Magyarországra, nálunk főleg reklámokban vállalt munkát. "Sok magyar filmet utasítottam vissza, mert itt teljesen más a munkamódszer, mint Hollywoodban - mondja erről. - Egyedül a reklámok készülnek az ottani szisztéma szerint. A magyarok nem nagyon használnak speciális effekteket, mert általában kicsi hozzá a költségvetés. Alig készülnek elő a jelenetekre, nem építenek nagy díszleteket, és mindent az utolsó pillanatban dobnak össze." Ehelyett Az operaház fantomja című musicalben maszkolta el többek között Sasvári Sándort, majd a Pokolgép volt énekese, Kalapács József Időd lejárt című videóklipjéhez gyártotta le a Halál Angyalát. A Hellboy 2-ben a Spectral Motion hazai asszisztense és az alájuk tartozó magyar csapat vezetője. Ez a cég készíti az első rész óta a filmben szereplő lények kellékeit, emellett a X-Men 3 - Az ellenállás végében és a két Fantasztikus négyes-moziban is dolgoztak.

Ezekre a szerepekre hasonlóság alapján választották a színészeket?

Részben. Ron Perlmannak tipikusan szuperhős arca van, széles állakpocs, kis orr, erős arcizmok. De elsősorban nem is a fizikai hasonlóság a döntő, hanem, hogy a színész a mozgásával ki tudja hozni a jelmez mögül a karaktert. Olyan izmos arc kell hozzá, mint Jim Carrey-é, hogy a maszk kövesse az arc mimikáját, a testedet meg úgy kell mozgatni, mintha egy mocsáron próbálnál keresztülgázolni. Doug Jones és Brian Steele például különböző állatok mozgását tanulmányozzák.

Miért kosztümös szörnyeket használtok, miért nem számítógéppel dolgoztok?

Del Toro jobban szereti, ha a jelenetben ott vannak ezek a lények, mert annyira hatásosan néznek ki, hogy százszázalékosan valódi reakciót váltanak ki a színészekből. Úgyhogy ha fizikailiag lehetséges, akkor megépítjük őket. Az címben szereplő arany hadsereget viszont valószínűleg digitálisan hozzák majd létre.

Sammael és Hellboy küzdelme

Milyen Del Toro?

Nagyon ügyel minden apró részletre, szereti a lerongyolt, öregnek látszó, piszkos dolgokat, és tökéletes realizmusra törekszik. Maszkosként különösen jó élmény vele együtt dolgozni, mert ő is ezzel kezdte a filmes pályafutását. Fél másodperc alatt meg tudja állapítani, hogy jó munkát végeztél-e. Ennél a filmnél azt is kikötötte, hogy nincs second unit, ami azt jelenti, hogy minden egyes felvételnél ott a rendező. Az első még nem így készült, de miután A Faun labirintusa három Oscart nyert, Del Toro nagyobb szabadságot kapott. Igaz, így kétszer annyi ideig tart a forgatás.

A Mimic - A júdás fajon is dolgoztam vele együtt, ahhoz a filmhez emberméretű robotrovarokat építettünk. Azt kérte, hogy rejtsünk el rajtuk szexuális utalásokat, ezért a fiúk péniszmotívummal díszítették a rovarok mellkasát. Doug Jones is játszott filmben, ő volt az egyik csótány a háttérben, és itt találkozott először Del Toróval.

Hátráltat titeket, hogy építés alatt áll a stúdió?

A műteremekbe nem hallatszik be az építkezés zaja, mert mindegyik hangszigetelt, de ahogy elnézem, napi tizenkét órában dolgoznak kinn a munkások. Amikor először ott jártam, még a vécéket szerelték, és azóta minden héten belebotlom valami új épületbe.

Hogy válik be az új Korda stúdió?

Egyelőre olyan, mint egy új cipő, be kell törni. Mi is alakítottunk rajta. A műhelyünkbe, ahol a maszkokat is gyártjuk és tároljuk először nem szereltek be légkondit, ami azért baj, mert legalább ötven Hellboy-maszkot elkészítettünk előre, és ezek hablatexből vannak, ami elrohad a melegben. Ha kiteszed az utcára, egy hét alatt teljesen lebomlik. De a stúdió nagyon rugalmas, úgyhogy ezt hamar pótolták.

Gondolom, a műtermekben is van légkondi.

Igen, nagyon odafigyeltek arra, hogy kényelmes legyen itt dolgozni, sok hollywoodi stúdióra ráver a Korda. A prágai Barrandov, ahol az első Hellboy-t forgatták, ehhez képest olyan, mintha a sötét középkorba csöppentél volna, és ráadásul drága is. Itt a műtermekben olyan speicális égőket használnak, amik kevesebb hőt termelnek, és a tetőn ventillátorok szippantják ki a meleg levegőt. Úgy huszonkét fok lehet odabenn. Odakinn pedig van egy szerkezet, ami finom ködöt permetez, alá lehet állni, és a levegőt is lehűti.

Robotrovarok egy korábbi Del Toro-filmhez

A Korda stúdióban még a biztonságra is nagyon figyelnek, eddig egyetlen baleset sem történt, pedig amikor a Disney-nél dolgoztam, előfordult, hogy valaki levágta az ujját, máskor kigyulladt a padló, amikor valaki egy hatméteres szobor tetején hegesztett. Ha a srácnak nem sikerült volna leugrania, halálra ég.

Milyen díszletek készültek a Hellboy-hoz?

A Paranormális Nyomozóirodát megépítették ugyanúgy, ahogy az első filmben is látható, illetve most újabb részek is készültek hozzá. Broom könyvtára gyönyörű lett, azt a magyar csapat csinálta, és ők építik a trollpiacot is, ami a film egyik legnagyobb díszlete. A magyarok poénból elrejtettek magyar feliratokat is a latin szövegek között, amik az ajtókat díszítik. Az egyikre azt írták, hogy "süti még süti", mert nagyon imádják azt a süteményt, amit ebédhez adnak a stúdióban.

A piac különben akkora, hogy egy egész filmet le lehetne forgatni benne. Az egyik leglátványosabb jelenet itt játszódik, amiben benne van Hellboy, az egész paranormális csapat, és Wink is. Ez a díszlet két héten belül elkészül. Közben lassan befejezzük a Paranormális Nyomozóirodában játszódó jeleneteket. Hellboy szobája különben még rejt pár macskát. Az egyik felvétel közben Selma Blair lába mellett szülte meg a kiscicáit, és rögtön elrejtette őket valahová. Néha még most is hallani a nyávogást.

A színészek felszedtek már egy kis magyartudást?

Nem sokat, de Ron Perlman kinyomozta, hogy Hellboy-t magyarul Pokolfajzatnak hívják. Nagyon büszke volt rá, mert ez komolyabban hangzik, mint a "Pokolfiú", úgyhogy egész nap ezt újságolta a stábtagoknak.