Amerikai fantasyt forgatnak Celldömölkön

2005.07.01. 11:15
A természetvédelmi területen egy középkori várost húznak fel, Budapest környékén pedig már óriás vízesést építenek Christopher Paolini Eragon című regényének filmváltozatához.

Fantasyt forgat októbertől a 20th Century Fox amerikai filmstúdió a celldömölki Ság-hegy vulkanikus kráterében - erősítette meg az MTI értesüléseit Fehér László, a város polgármestere.

A díszleteket július 20-án kezdik építeni, a forgatás előre láthatólag 20 napig tart - közölte a polgármester. Szavai szerint "nem lehetett egyszerű megszereznie" a stúdió által megbízott cégnek a szükséges engedélyeket, hiszen a sághegyi kráter természetvédelmi terület, a Fertő-Hanság Nemzeti Park felügyelete alatt álló állami tulajdon.

Fehér László szerint jelenleg a díszletépítés előkészítése zajlik, egy ötven éve nem használt, az egykori kőfejtőhöz vezető utat újítanak fel, a nemzeti park munkatársának folyamatos ellenőrzése mellett. A filmesek ugyanis nem vághatnak ki egyetlen fát, vagy bokrot sem engedély nélkül, a természetvédelmi területen.

Fehér László úgy vélekedett: a város számára előnyös a filmforgatás, hiszen az út helyreállításán kívül a cég jóvátételt fizet azért is, mert idén valószínűleg elmaradnak, vagy más helyszínen kell megtartani a Ság-hegyi szüreti napokat.

A polgármester úgy tudja, hogy októberben 250 fős stáb érkezik majd a Ság-hegyre, a közel 300 statisztát pedig helybeliek közül toborozzák.

A Ság-hegyen a díszletmesterek egy középkori város mását építik fel, amelynek bejáratát egy vízesés zárja el. Ez utóbbi díszletelemet állítólag Budapesten, vagy a főváros környékén építik meg.

A történet Christopher Paolini Eragon című regényén alapszik. A film főszereplője egy fiú, aki talál egy zafírkék követ, amelyből egy zafirkék sárkány kel ki. A különös és varázslatos teremtmény segítségével a főhős Eragon sárkánylovaggá válik, akinek le kell győznie a birodalom gonosz királyát.