Luke Skywalker kihagyta Székesfehérvárt

2005.06.13. 08:44
Luke Skywalker cserbenhagyta a székesfehérvári filmfesztivált, de ezt feleségével együtt sajnálják, Paprika Steen dán színésznő az Indexszel sörözött, a zsűri meg nem tudta, hogy a kisjátékfilmekről is döntenie kéne. Lezajlott Magyarországon az első nagyjátékfilmes nemzetközi filmfesztivál, az Alba Regia. A vendégek és a filmek jók voltak, csak többnyire lekopírozták a kolozsváriét.
Todd Solondz, A boldogsától ordítani amerikai botrányfilmrendezője új filmjét próbálta bemutatni a kis számú, ám lelkes közönségnek. Miután rájött, hogy a fesztiváltól senki sem kísérte el őt a premierre, a maga szerény, félszeg stílusában kiment a vászon elé, és kissé bizonytalanul elkezdett beszélni. Néhány mondat után azonban a gépész lekapcsolta a villanyokat, és elkezdte a vetítést. Valamelyik néző tiltakozására végül leállt a film, Solondz pedig befejezte a mondókáját. Elkezdődött az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál (ARIFF).

Marilou is sajnálja

Magyarország első versenyfesztiváljaként hirdették meg a szervezők egy évvel ezelőtt Székesfehérváron a június 6-tól 12-ig tartó filmes eseményt. Annak ellenére, hogy ilyen jellegű seregszemlére valóban jó ideje szükség lenne, kételyek szép számmal akadtak, és nagyrészük be is igazolódott. Székesfehérváron például a jelek szerint nincs alkalmas helyszín nagyobb vetítésre, hiszen a fő helyszínként beharangozott Technika Háza technikailag már a hetvenes években is elavult lehetett, amikor építették. Mozinak pedig teljesen használhatatlan.


Mark Hamill és Marilou csütörtökön
Hollywoodban
Az ARIFF filmjeinek mezőnye pedig remek, és bár magyar viszonylatban exkluzív, nemzetközi viszonylatban nem számít annak. Többnyire ugyanis megismétli a negyedik éve zajló, június 5-én befejezett, sikeres Transilvania International Film Festival (TIFF) idei felhozatalát. Sok meghívott rendező, fesztiváligazgató, programkoordinátor is az előző héten zajlott erdélyi fesztiválról érkezett. Mindez nem véletlen, a tavalyi bejelentés óta a tapasztalatokkal nem rendelkező Elekes Szentágotai Blanka fesztiváligazgató ugyanis a kolozsvári fesztivál programigazgatóját Mihai Chirilovot kérte fel programigazgatásra. Éppen csak a nézőszámot nem sikerült átemelniük, míg Kolozsváron ismét három mozit töltöttek meg zsúfolásig nézőkkel, addig itt 10-15 fő volt az átlag termenként, és ennek is a nagyrésze akkreditált vendég.

A nézőszámon még a Csillagok háborújának Luke Skywalkerét játszó Mark Hamill beharangozása sem segített. Pedig ez aztán megmozgatta a sajtót. Már három hete kihirdették, hogy a színész a fesztivál utolsó három napját Székesfehérváron tölti. Az már furcsa volt, hogy Murányi Mariann sajtófőnök pénteken, Skywalker tervezett megérkezésének napján csak annyit árult el az Indexnek, hogy jön, de hogy interjút ad-e, azt nem lehet tudni, mert, mint mondta, a színész nem válaszol a mailjeikre. Szombaton reggel 9-kor aztán megérkezett a válasz Hamilltől: elfoglaltságai miatt nem tud jönni Székesfehérvárra, ugyanis színdarabban próbál, de feleségével Marilou-val nagyon sajnálják az esetet.

Dán színésznő, ír kocsma

Fotó - Gyenge Zsolt
Paprika Steen
Luke Skywalkeren kívül a többi beharangozott neves filmes megérkezett. Todd Solondz mellett itt járt Bruce Beresford, a Morgan Freeman főszereplésével készült Miss Daisy sofőrjének rendezője és Luis Mandoki a Ha a férfi aki igazán szeret című Meg Ryan-film direktora. Mandoki tíz év után itt találkozott először a film operatőrével Koltai Lajossal. Fehérváron töltött pár napot Paprika Steen népszerű dán színész-rendezőnő a Születésnap című dogmából valamint Marton Csókás magyar származású új zélandi színész is, a Mennyei királyság királya és a Gyűrűk ura tündéje.

Ráadásul az első kiadását élő rendezvény családias hangulatának köszönhetően bármelyikükkel össze lehetett futni esténként a város egyetlen éjfél után is nyitva tartó kocsmájában, az ír sörözőben. Itt még az imidzsét egyébként gondosan ápolgató Paprika Steen is farmerben és pólóban mulatott hajnalig a fiatal horvát színészekkel. Másnap fáradtságra hivatkozva le is mondta a sajtóval a találkozóit. Az Indexnek azért sörözéskor többek között elmondta, hogy a fesztivált minden hibája ellenére fontosnak tartja, és a jövőben is minden erejével támogatni fogja.

Mozgássérült road-movie

A fesztiválon rövidfilm-díjat is kiosztottak, mégpedig Philip Fleischmann Mehmet című filmjének. Bár kisfilmekből egyet sem vetítettek le, csak külön kérésre lehetett őket megnézni. Az kérdés, hogy erről a díjról ki döntött, mert a zsűri egyik tagja, mikor a rövidfilmekről két nappal a díjkiosztás előtt kérdeztem, határozottan állította, hogy nekik csak a játékfilmekkel kell foglalkozniuk.

A nagyjátékfilmek között sok igazi csemege is akadt. A netes katalógusból is hiányzó Extrém háromfelvonásos című szkeccsfilm, amiben három mester, köztük az Oldboy-t is jegyző Park Chanwook brillírozott egy rövidet. Visszafogott és abszurd humort képviselte a francia Benoit Délépine Aaltra című mozgássérült road-movie-ja, és a nálunk is hamarosan mozikba kerülő Whisky, a művészfilm-imádók pedig Jacques Rivette legújabb alkotásának, a Marie és Julien történetének örültek volna, ha eljöttek volna.

A fesztivál fődíját a Kolozsváron rendezői díjat kapott Lazarescu úr halála című román film nyerte. A meglehetősen hosszú, kézikamerás film egy alkoholista kisnyugdíjas utolsó éjszakáját mutatja be, amint a mentők kórházról-kórházra szállítják orvost keresve. Cristi Puiu (első filmjét A zseton és a beton címmel a magyar mozikban is lehetett látni) zaklatott bukaresti éjszakában rengeteg embert képes pillanatok alatt a viselkedése révén jellemezni, miközben hiteles atmoszférát teremt köréjük.

Tanulmányút Győrbe

Fotó - Gyenge Zsolt
Luis Mandoki
Tavaly bejelentették, hogy Elekes Szentágotai Blankát tapasztalatszerzésre küldik egy kis svéd város, Umea fesztiváljára és Cannes-ba is. A következő kiadások előtt a győri Mediawave-et is megtekinthetné. Eltanulhatná például a környező országokra is kiterjedő és mégsem méregdrága népszerűsítést, vagy a belvárosi szállodák mellett az olcsóbb diákszállás teremtésének fontosságát is.

Magyarország első nemzetközi filmfesztiválja elindult, bár a szakma jelen lévő nemzetközi képviselői szerint is a vártnál jóval több hibával rajtolt, és közben még Solondz megpróbáltatásai is folytatódtak: "Neked nincs is amerikai akcentusod! Hová való vagy?" - kérdezte tőle egy esti bulin egy fesztiváltársaságba keveredett fehérvári lány. "Jó, elhiszem, hogy régóta Amerikában élsz, de én most voltam New Yorkban, és ott nem így beszélnek. Szóval ne szégyelld a származásod" - erősködött. Solondz búcsúzóul viccesen ezt az incidenst emlegette.