Kellemetlen szex, fanyarság, videó

2008.10.27. 07:56
Ismert színészekkel kísérletezik ki a nyereséges filmet: vagyis az átlagos magyar költségvetés ötvenedéből állt neki az elsőfilmes Szajki Péter a szexualitásról, azon belül is a kellemetlen dolgokról forgatott mozijának. Az Intim fejlövés négy férfi egy napját meséli el. Pezsgőbontás előtt benéztünk az utolsó forgatási napra.

A négy szexközpontú történetből álló film hiperalacsony költségvetéssel forgott, 6-7 millió forintból. A színészgárda mégis erős: Szabó Győző, Nagy Zsolt, Nagy-Kálózy Eszter is játszik benne, illetve Gáspár Sándor lánya, Gáspár Kata és öccse, Gáspár Tibor. Közülük van, aki a filmben a feleségét csalja, más a hűtlen felesége leleplezésére készül, a harmadikat meg a menyasszonya hozza nehéz helyzetbe az esküvő előestéjén.

"Egy afrikai nagykövetnek épült a kilencvenes években ez a ház, ahol utolsó nap forgatunk - pletykált a produkció sofőre, miután este nyolc körül leparkoltunk a kísérteties épület előtt. - Csak aztán italcsempészéssel foglalkozott, lebukott, és kiutasították az országból. Állítólag erotikus filmek is készültek itt." Aztán aggódva jegyezte meg, hogy hamarosan kifogynak az utolsó napokra szánt benzinből.

Már nem vagyok neked elég? Klikk!

Az Intim fejlövés négy szála

Ákos (Gáspár Tibor) régóta csetel lányokkal, és már teljesen fel van ajzva, hogy végre az egyikkel lefekhessen. Gabi hajlandó vele találkozni.

Gábor (Szabó Győző) másnap házasodna össze Erikával. Erika nem mondta el a leendő férjének élete nagy titkát, de ma délután még gyorsan megpróbálkozik vele.

Tomi (Kovács Lehel) egy lakópark első lakója. A másodikként beköltöző lakó egy nála fiatalabb lány, Kati (Gáspár Kata). Tomi a délután folyamán leissza magát, aztán átcsönget a lányhoz.

Péter (Nagy Zsolt) a legjobb barátjának a feleségével jár össze egy kölcsönlakásban. De ezt Balázs (Huszár Zsolt) kiszagolja, és elindul a párhoz egy pisztollyal.

És végül úgy alakul, hogy a négy főszereplő az Eros Night Clubban zárja a napot.

A budai minivillában alig találtuk meg a stábot, olyan kevés emberrel és eszközzel dolgoztak. A kábelek vezettek el egy félhomályos, emeleti hálószobához, ahol épp egy szexmentes ágyjelenetre készültek Nagy-Kálózy Eszterrel és Gáspár Tiborral. "A nő még egy esélyt ad a férfinak, hogy lefeküdjenek, merthogy köztük évek óta nem működik, és a pasi megint felsül" - magyarázta a színésznő, miközben a partnere kézfejére vörös karmoláscsíkokat festettek.

"Ez a bizonyítéka, hogy megcsaltam - mondta Gáspár Tibor, majd elkapta a kezemet, és a hosszú körmeimet látva megjegyezte: Megvan a tettes!"

A Másnap színésze a lehangoló jelenet felvétele közben is poénkodott. Mikor a Berlinben végzett operatőr kérte, hogy vegyenek fel egy pickupot, azaz forgassanak újra egy részt a jelenetből, értetlenkedve megjegyezte: "Az első filmemben a szkriptest sztrippesnek értettem." Nagy-Kálózy Eszter viszont hallgatagon ült az ágyon kabátban és csizmában, amitől úgy festett, mintha véletlenül került volna az utcáról a jelenetbe. Pedig nem: a történet szerint a férj a lakásajtóból könyörögte vissza a hálószobába.

Magyar film, ami behozza az árát?

Az utolsó forgatási napra közben egy rózsaszín torta, két üveg pezsgő és az egyik producer, Angelusz Iván is megérkezett. "Ez egy kísérlet, hogy tudunk-e olyan filmet csinálni, ami nem kerül többe, mint amit hoz - magyarázta a Katapult Film producere. - Később több filmet szeretnénk ebből a modellből csinálni, hogy ha nincs nagy film, akkor is tudjunk dolgozni."

Képek más cselekményszálakból. Klikk!

A felvetés jogos, mivel egy 200-300 millió forintos magyar átlagfilm félmillió nézőtől lehetne nyereséges, ha ezt el tudná érni. Az elmúlt egy év legnézettebb filmje pedig a rajzolt Macskafogó 2, amit ehhez képest csak 277 ezren láttak. Ilyen körülmények mellett logikus lépés a költségvetés lefaragása.

Felszínre kerül a titok

Közben elrendelték a vacsoraszünetet, úgyhogy Szajki Péter rendezőt már egy tál finomfőzelék mellett kaptuk el. "Nem bánom, hogy ilyen kicsi a költségvetés. Direkt úgy írtam, hogy nagyon kevésből is meg lehessen csinálni - mondta. - Csak az volt a nehéz, hogy mivel tizenkét napunk volt a forgatásra, egy normál film háromszorosát kellett produkálni, napi 8-10 perc hasznos anyagot."

Aztán arról kérdezgettük, miben tér el a filmje a magyar átlagtól. "Az Intim fejlövés elég egyedi hangon szólal meg. Ez egy kifordított szappanopera. Olyan dolgokról szól, amivel a magyar filmek nem gyakran foglalkoznak, a szexualitásról, és azon belül is kellemetlen dolgokról. Mind a négy főszereplő történetében van egy titok, ami a felszínre kerül. Négy férfi egy napját meséli el, akik mind ugyanabban a night clubban kötnek ki. Ez klasszikusan feldolgozva, 35 mm-re, egy populárisabb filmnek számítana, de a költségvetés hozta, hogy DVCAM-re forgattunk, és elmentünk egy kézikamerás-dogmás irányba. Ez már szűkíti a közönséget."

Kifordított szappanopera. Klikk!

A több szálon futó filmhez az inspirációt többek között a Szex, hazugság video, a két házaspár négy évéről szóló Közelebb és a Ponyvaregény adta. "Ez egy bevett módszer, de itt máshogy lesz kicsit, egy egyedi dramaturgiai felépítéssel futnak össze a szálak" - mondta Szajki, aki a filmezést a Szellemkép Szabadiskolában tanulta, eddig két kisfilmet rendezett, és a Tomi harca című forgatókönyvéből a tervek szerint a kakukkos, Oscar-jelölt kisfilmjéről ismert M. Tóth Géza készít egészestés rajzfilmet.

A mozipremier nem biztos

Itt már csak egy dolgot nem értettünk, hogy ekkora költségvetés mellett mivel győzte meg az Intim fejlövésben szereplő ismert színészeket. "Azzal, hogy felhívtam őket, és odaadtam a forgatókönyvet" - válaszolta, mi meg hitetlenkedtünk, de Nagy-Kálózy Eszter is őt igazolta: "A könyv alapján azt gondoltam, hogy ez egy jól megcsinálható film. Érdekesen és jól van felépítve, és tetszett a fanyar humora."

A filmkísérlet viszont nem biztos, hogy vászonra kerül. "Az azért látszani fog, hogy nem kétszázmillióból készült - mondta még Angelusz a Katapult Film, a Leonfilm és a Laokoonfilm közös produkciójáról. - Ha elkészült, megpróbáljuk nevezni a következő filmszemlére. A mozipremier még nem biztos, az is lehet, hogy megpróbáljuk az e-kópiákkal. Dvd-n viszont mindenképpen kijön, és tévébe is szeretnénk eladni." Közben a jórészt egyetemistákból álló stábbal besodródtunk a konyhába, ahol műanyagpohárral koccintottak a film tizenkettedik, és egyben utolsó forgatási napjára.